Bog

Løvinden : Karen Blixen i Afrika

Af (
2019
)

Anmeldelse

Løvinden : Karen Blixen i Afrika af Tom Buk-Swienty

10 sep.19

De fleste kender til sætningen "I had a farm in Africa”, men det havde Karen Blixen faktisk aldrig. Om den virkelige historie handler dette store, interessante værk.

Tom Buk-Swienty er grebet af Dinesen-familien og har både skrevet om faderen Wilhelm Dinesen i et stort to-binds værk og dernæst om børnene, Tommy og Tanne, altså Karen Blixen og hendes bror. Han indså derefter, at der var meget mere at grave frem om Karen Blixen og hendes tid i Afrika.

Forfatteren har gjort et kæmpe arbejde med at læse i familiens brevvekslinger, og det er netop her, det kommer frem, at det i virkeligheden var hendes onkel, Aage Westenholz, der ejede det meste af Karen Coffee Company. Karen var i virkeligheden administrerende direktør i cirka ti år, da ægteskabet med Bror Blixen var gået i opløsning. Og hun var en dygtig forretningskvinde, der absolut havde tiderne imod sig, men det var den særdeles velhavende onkel Aage, der holdt hånden over farmen og ydede det ene lån og tilskud efter det andet.

Den første del af bogen handler om den søgende ungdomstid. Karen var en eventyrlysten ung kvinde, der var i det hele taget gang i familien. Jeg så dem omtalt et eller andet sted som den tids ”luksus-hippier”, og det kunne man godt fristes til at kalde i hvert fald fire af de fem søskende. Der var penge, og børnene kunne tillade sig en del. Karen var tiltrukket af godsejerfamilien Dinesen. Hun var afgjort både snobbet og forkælet, hvilket Buk-Swienty giver flere eksempler på. Men vi får også et billede af, hvor modig hun var, ofte ene kvinde foretog hun sig ting, vi vanskeligt kan forestille os i vores moderne, beskyttede tilværelse.

Bogen handler i høj grad også om sygdom og sorg, både over farmens økonomiske morads, over Denys død, Karens egen sygdom og forliste ægteskab. Man får fine skildringer af forholdet til mændene i hendes liv, Denys, som er hendes store, modne forelskelse, og Hans Blixen, der i ungdommen ikke ser til hendes side, hvorfor hun gifter sig med broderen Bror Blixen. Sidstenævnte har ofte haft lidt af en skurkerolle, fordi han smittede Karen med syfilis, men hun var heller ingen uskyldighed, og de holdt faktisk af hinanden.

'Løvinden' giver et spændende og anderledes billede af den store forfatter, et måske mere jordnært billede af hendes liv i Britisk Østafrika, og især alle de økonomiske problemer, der tårnede sig op, og familiens store økonomiske investering i farmen. Alt dette blev der gået lettere henover i Den afrikanske farm.

Tom Buk-Swienty har været ude i lidt af en storm efter udgivelsen, idet to forskere, på hvis resultater han i nogen grad bygger dele af bogen, anklager ham for ikke at kreditere dem. Den debat hverken kan eller vil jeg forholde mig til, men jeg vil som almindelig læser give seks hjerter til Buk-Swienty for det fantastiske arbejde, og jeg nød den interessante læsning i fulde drag.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
46862554
ISBN
9788702221626
Antal sider
756

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer