Bog

Kampzonen : min bror, Østtyskland og hadet

Af (
2021
)

Anmeldelse

KampZonen

25 jan.21

Ines Geipel har skrevet en barsk og hudløs bog, hvor hun fletter sin egen families historie gennem 100 år sammen med Østtysklands.

Det er historien om et Østtyskland, der først i to årtier var underkastet Hitlers nazistiske diktatur og siden som DDR i 40 år et kommunistiske diktatur under først Walter Ulbricht og senere Eric Honecker. Det er historien om et land, hvor nazister over nat blev kommunister, og hvor begge forfatterens bedstefædrene var aktive i SS under 2. Verdenskrig, mens hendes far gennem 15 år var terroragent for STASI. Set i lyset af fortiden forsøger hun at forklare, ikke forsvare, de højrenationale bevægelser som Alternative für Deutschland og Pergida.

Ines Geipel bliver født i Dresden i 1960 og vokser op sammen med sin seks år yngre bror Robby, som hun er stærkt knyttet til. Bogen tager sin begyndelse, da Robby i 2017 er ved at dø af kræft, på et tidspunkt, hvor Ines ikke har set ham i flere år. I tilbageblik ser på hun deres fælles historie i en klassisk DDR-familie, hvor faren meget af tiden er på ”kursus” i Vesttyskland. Hvad børnene ikke ved er, at faren under mindst otte identiteter opererer som terroragent, hvilket betyder, at han opsøger og chikanerer afhoppere fra DDR. Dette finder Ines først ud af, da hun efter Murens fald i 1989 ser farens sagsmapper.

Mens Ines vokser op, kender hun ikke til andet end DDR. Landets nazistiske fortid er ikke noget, man taler om, og officielt blev DDR totalt afnazificeret allerede kort efter krigen, hvor de sidste nazister flygtede til Vesttyskland. Senere finder Ines ud af, at hendes morfar havde været yderst aktiv under jødeudrensningerne i Riga, og at hendes mormor, som driver en Konsum forretning, havde fået Det gyldne Moderkors som nazistisk mønstermor. Hendes farfar, som bliver meldt savnet i 1944, havde også været aktiv nazist. Fortiden er præget af fortielser, og Ines Geipel ser de højrenationale og fremmedfjendske bevægelser, som især er aktive i det tidligere DDR, bl.a. som et resultat af de mange fortielser og historieløsheden.

Ines Geipel fortæller de andres historie, mens hun stort set forbigår sin egen historie. Som topatlet er hun gennem flere år statsdopet og kommer på OL- holdet. Da hun imidlertid betror en veninde, at hun overvejer at hoppe af, sladrer veninden til STASI, og hun bliver sat af holdet og senere med fuldt overlæg fejlopereret, så hun ikke igen kan dyrke sport. I 1989 flygter hun via Ungarn til Vesttyskland, men flytter senere til Berlin.

Med 'KampZonen' har Ines Geipel skrevet en uafrystelig og umådelig stærk historie om den ikke så fjerne fortid. Hun skriver så intenst og hudløst, at man ikke kan lægge bogen fra sig, men ind imellem skriver hun også nærmest lyrisk, så man læser bogen ligesom en roman. Hun forsøger at forklare og forstå, men ikke at forsvare og tilgive. 'KampZonen' er et meget vigtigt bidrag til at forstå Tysklands nyere historie og de ting, der sker i dag.

Bogdetaljer

Forlag
Jyllands-Posten
Oversætter
Jakob Levinsen
Faustnummer
38528874
ISBN
9788740065237
Antal sider
297

Tema

Nye tyske stemmer

Samtidens globale udfordringer, erfaringerne med krig, flugt og migration samt et historisk fokus er de mest fremtrædende tendenser i den aktuelle tyske litteratur.
Læs mere

Tema

Muren i litteraturen

Med murens fald opstod wende-litteraturen, som rammesætter tiden under DDR og den nye tilværelse efter genforeningen. 
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer