Bog

Beskidte milliarder - da Danske Bank blev centrum i verdens største hvidvasksag

Af (
2019
)

Anmeldelse

Beskidte milliarder : da Danske Bank blev centrum i verdens største hvidvasksag af Simon Bendtsen

07 okt.19

En spændende, velfortalt og grundig journalistisk kulegravning af en gigantisk hvidvaskskandale, som involverede den hæderkronede Danske Bank og dens estiske filial.

De tre forfattere er journalister ved Berlingske Tidende, og de modtog i 2019 Cavling-prisen for deres store arbejde. Det er historien om Danske Banks drøm om storhed, spændende som en økonomisk thriller med mord og trusler, et virvar af skuffeselskaber, stråmænd, mellemmænd og bagmænd og store mistænkelige finansielle transaktioner i Danske Banks estiske filial. En hvidvaskskandale af de helt store med forbindelse til russiske kriminelle kredse, ja selv til Putin-familien og korrupte embedsmænd i forskellige samfundsinstitutioner. Bogen er let at gå til, uden at det på nogen måde er gået ud over fagligheden, for de tre forfattere redegør grundigt for deres undersøgelser.

Det hele startede med nogle artikler i Berlingske Tidende, men et anonymt brev satte gang i den helt store journalistiske efterforskning, godt hjulpet af whistleblowere og forskellige andre kilder og med rejser til forskellige hemmelige steder i Europa. Efterhånden tegnede der sig et billede af en omfattende hvidvaskskandale med mistænkelige pengeoverførsler gennem den estiske filial for op mod den svimlende sum af 1.500 mia. kr. En svindel, der havde stået på fra 2007-2015.

Det havde ikke skortet på advarsler til Danske Banks øverste ledelse, bl.a. fra den russiske centralbank, hvis næstformand blev myrdet. Men ledelsen sad advarslerne overhørig eller gjorde alt for lidt ved dem. Man undskyldte sig bl.a. senere med, at den estiske filial havde sit eget IT-system, og så var der også sprogvanskelighederne. Da skandalen ikke længere lod sig feje ind under gulvtæppet, klamrede topchefen Thomas Borgen sig fortsat til sin taburet og prøvede forgæves at sikre sin egen stilling ved at fyre et par underordnede chefer. Det er en meget grim sag for Danske Bank, der ikke bare har et ansvar over for bankens kunder og aktionærer, men også over for det danske samfund.

Skandalen er blevet kaldt verdens største hvidvasksag, og den har sendt rystelser gennem hele den europæiske finansverden og har også påkaldt sig USAs interesse. Sagen er så speget, at den ikke kan siges at være fuldt opklaret, og der vil sikkert komme lignende sager i fremtiden. Skandalen viser, at seriøse undersøgende journalister er vigtige som vagthunde i en verden, hvor hverken de involverede institutioner eller politikerne udøver tilstrækkelig finansiel kontrol. I Det store skatterøveri har to andre journalister, Niels Fastrup og Thomas G. Svaneborg, ligeledes vist sig som kompetente vagthunde.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
46956567
ISBN
9788702284904
Antal sider
356

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer