Bog

Indretningen

Af (
2008
)

Anmeldelse

Indretningen af Vibeke Grønfeldt

05 maj.08

Agate lever videre i Grønfeldts uimodståelige univers, lever helt og fuldt.

Tidsmæssigt er vi i denne tredje del nået til Danmark i 1940’erne. Agate lever fortsat med sin mand og sin eneste datter, Marita, et virksomt liv på landet. De er en fasttømret familie midt i et hav af personer, slægtninge fra det omgivende samfund.

Agate er 'fortælleren'. Vi er inde bag Agates øjne og inde i Agates tanker. Vi er med hende når hun står med malerpenslen, når hun cykler, når hun malker. Som den sanselige kvinde hun er, rummer hun hele verden omkring sig.

I tilbageflash får vi sætninger, stemninger fra en svunden tid hvor hendes far og bedstefar levede. Hendes verden er her og nu, men ligeså den opvækst hun har haft og som hun ønsker at datteren skal have. Ægtemanden, maleren, er hendes faste støtte, men man fornemmer ingen erotik mellem dem, kun tryghed.

Krigen spiller en mindre rolle i livet på landet. Selv om den er synlig, påvirker den ikke deres daglige gøremål synderligt. Ivrigt følger de med i krigens gang via Pressens Radioavis. Afgørende begivenheder er således indkøbet af en malkemaskine til hendes slægtsgård.

Indretningen af livet er nu en gang sådan at man skal indrette sig derefter synes Agates livsopfattelse at være.

Den ekspressionistiske stil kan sammenlignes med Herman Bang: Stemningen kommer via det talte ord og det underforståede.

Der skal læses langsomt og intenst, men så er man i Agates verden. Aldeles hengivent og medrivende skrevet.
Værket kan sammenlignes med den tyske TV-serie: Heimat, som er et filmisk storværk og en krønike om det tyske århundrede.

Jeg fornemmer - og håber - at Agate har mere at gennemleve i 1950’ernes Danmark?

Bogdetaljer

Forlag
Samleren
Faustnummer
27204392
ISBN
9788763808590
Antal sider
318

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer