Nomineret til DR Romanprisen 2020

Carsten Müller Nielsen

Carsten Müller Nielsen er en lovende forfatter, der står bag forskellige typer bøger med eksperimenterende formsprog. Han debuterede med en digtsamling, har bygget et værk op som et leksikon og er nu nomineret til DR Romanprisen 2020 med sin seneste roman, som er dystopisk og dyster i sin grundtone.

I videoen fortæller Carsten Müller Nielsen om, hvad vi kan lære af Tjernobylulykkens menneskeskabte forurening, og han siger blandt andet: ”Jeg ser i høj grad Tjernobyl som et sindbillede på den situation, vi som mennesker står i dag. Vores uforstand overfor naturen”:

 

Læs mere

Ny udgivelse

Kirsten Thorup

Kirsten Thorup (f. 1942) er en betydningsfuld samfundskritisk realist. Med stor sprogbevidsthed formidler hun nutidige oplevelsesformer og sociale erfaringer ved at skildre mennesker, der er marginaliseret i samfundet og bryder psykiske og sociale normer. Livets begrænsninger og muligheder og de meneskelige relationer er omdrejningspunkterne i forfatterens romaner, hvor forandring, opbrud og forvandling også er vigtige tematikker.

Læs mere

75 år

Henrik Nordbrandt

Henrik Nordbrandt rundede 75 år på selveste Verdens poesidag den 23. marts. En god anledning til at (gen) læse og hylde en af Danmarks bedste lyrikere.

Læs mere

Selma Lagerlöf

Den 16. marts 2020 var det 80 år siden Selma Lagerlöf gik bort. Hun var den første kvinde, der fik nobelprisen, og hun beskæftiger sig i sit forfatterskab med spørgsmål som skyld, selvopofrelse og soning. 

Læs mere

Interview

Jeg lukker publikum ind i et traume

Instruktør Sargun Oshana giver Halfdan Piskets grafiske roman ’Desertør’ krop i aktuelt teaterstykke på teater Republique. Det gør han for at ”vække en form for medmenneskelighed ved at traumatisere folk på scenisk vis”.

Læs mere

Læs også

Graphic novels

I dette tema belyser vi mangfoldigheden inde for graphic novels og sætter gennem en række anmeldelser, analyser og artikler ord på, hvad de flotte grafiske udgivelser kan.
Læs mere

Hanne Højgaard Viemose

Hanne Højgaard Viemose bruger en autofiktiv og fragmentarisk stil til at skrive sine vilde og rå historier om, hvordan man finder sig selv i et rastløst og retningsløst liv.

Læs mere

Yahya Hassan

Yahya Hassans debutdigtsamling var den største bombe i dansk litteratur i mange år. Med vrede versaler rettede han et opgør mod sin far og bag ham den endnu større faderfigur Allah. Hassan kan noget, som ikke mange andre digtere kan: Få os til at læse og diskutere digte.

Læs mere

Pia Tafdrup

"Det at skrive er i dag tilsvarende at spinde en tråd af ord. En levetråd. Jeg har altid skrevet af nødvendighed, af ren og skær overlevelse." Sådan har Pia Tafrup, en af dansk litteraturs største digtere, tidligere skrevet om sit virke som forfatter. 

Læs mere

Rasmus Nikolajsen

Ord får nye betydninger i Rasmus Nikolajsens formeksperimenter og remix af de ellers fastlåste sproglige systemer i vores hverdag. Dette sker igennem Nikolajsens brug af systemer og skabeloner til at skrive sin digtning i, hvilket giver dem en fast form. Som læser får man skærpet sin opmærksomhed mod sprogets- og opbygningens betydning i Nikolajsens forfatterskab. Formen er i lige så høj grad indholdet, som indholdet er formen.

Læs mere

Ny udgivelse af Asta Olivia Nordenhof

Asta Olivia Nordenhof

Asta Olivia Nordenhof er indbegrebet af en aktuel forfatter med nærvær og autenticitet i det danske litteraturlandskab. I sine udgivelser viser Nordenhof en blottet skrøbelighed, hvor hun gennem interviews og egne tekster lægger krop og sjæl til.

Læs mere

Vinder af De Gyldne Laurbær

Sara Omar

Den dansk-kurdiske forfatter Sara Omar skriver på et ønske om at reformere Islam og den vold, undertrykkelse og sociale kontrol, kvinder udsættes for i den muslimske verden. Romanerne er inspireret af hendes egen livshistorie og de skæbner, hun har mødt i sit frivillige arbejde med udsatte kvinder og børn. 

Læs mere

Mød Iben Mondrup til LiteratureXchange

Jeg vil give stemme til børnene

For blot 40 år siden kunne danske familier let tage et barn med sig hjem fra Grønland. I Iben Mondrups aktuelle roman ’Tabita’ adopteres to grønlandske børn og udsættes for svigt og krav om at glemme deres fortid.

Læs mere

4 bæredygtige spørgsmål til Siri Ranva Hjelm Jacobsen

Naturen og klimaet spiller en stor rolle i Siri Ranva Hjelm Jacobsens forfatterskab. Det er især menneskets forhold til naturen - og omvendt, der sættes i scene. Vi har stillet forfatteren fire spørgsmål, der bl.a. handler om, hvordan forfattere kan være med til at påvirke klimadebatten.


Interview med Siri Ranva Hjelm Jacobsen, forfatter til Havbrevene

Læs mere

Nomineret til DR Romanprisen 2020

Dy Plambeck

Dy Plambeck fortæller i en uprætentiøs og humoristisk stil med stor sproglig præcision og fascinerende dybde om skelsættende nedslagspunkter fra livet; barndommen, familielivets kriser, voldsepisoder, krigsdeltagelse og fødsel. Hun er nomineret til DR Romanprisen 2020 for 'Til min søster':
 


 

Læs mere

Nomineret til DR Romanprisen 2020

Eva Tind

Eva Tind er utrolig svær at sætte i bås som forfatter/kunster/performer, og man skal nok i virkeligheden heller ikke forsøge at gøre det - men blot nyde værkerne. Hun er nomineret til DR Romanprisen 2020 med 'Ophav', som du kan høre mere om her:
 

Læs mere

Nomineret til DR Romanprisen 2020

Lotte Kirkeby

Lotte Kirkeby skriver i en underspillet stil, hvor familierelationer antydes gradvist, og hvor sorg og længsel kommer til udtryk i små sprækker i teksten. Hun er nomineret til DR Romanprisen 2020 for 'De nærmeste'. 

 

 

Læs mere

Nomineret til DR Romanprisen 2020

Kristian Bang Foss

De flydende grænser mellem komik og tragedie er gennemgående i Kristian Bang Foss’ forfatterskab, som skildrer tilværelsen i udkanten af det etablerede samfunds normer og handlingsmønstre. Forfatteren er nomineret til DR Romanprisen 2020 for 'Frank vender hjem', som skildrer danske klasseforskelle gennem Franks dannelsesrejse fra Hvidovre til Whiskeybæltet.
 

Læs mere

Mød ham til LiteratureXchange 2020

Chigozie Obioma

Chigozie Obioma kommer til litteraturfestivalen LiteratureXchange til sommer. Hans seneste roman 'Fuglenes gråd' blev for nylig shortlisted til Man Booker Prize og gjorde dermed Obioma til den yngste forfatter, som har fået både sin første og anden roman indlemmet i dette eksklusive opløb.

Læs mere

Mød hende til LiteratureXchange 2020

Herbjørg Wassmo

Herbjørg Wassmo er en af Norges mest læste forfattere med bøger, der er oversat til en lang række sprog. Hun debuterede i 1976 med digtsamlingen 'Vingeslag', men er mest kendt for sine mange romaner om kvindeskæbner med tunge temaer som skyld, skam, tab, kærlighed og svigt. Wassmo blander ofte barsk realisme med surrealistiske fragmenter.

Læs mere

Mød ham til LiteratureXchange 2020

Yu Hua

Yu Hua er en kinesisk forfatter. Han debuterede som forfatter i starten af 1980’erne, men det er først i dette årti, at et udvalg af hans udgivelser er blevet oversat til dansk. Det gælder blandt andet romanen ‘Brødre’, der er blevet udråbt til hans hovedværk.

Læs mere

Mød ham til LiteratureXchange

Simon Strauss

Den tyske forfatter Simon Strauss debuterede i  2017 med romanen 'Syv nætter'. I Tyskland fik romanen en opsigtsvækkende modtagelse og skabte heftig debat. Strauss kaster et kritisk blik på det moderne digitaliserede forbrugssamfund og blæser til kamp mod hyperindividualismen og manglen på meningsfulde fællesskaber.

Læs mere