Interview med Annette Bjergfeldt

Trøst til alle flodsvin

"Virkeligheden er bare fantastisk. Den kan jeg godt lide at befinde mig i. Folk er fantastiske: Man åbner en julekalender i folk, og så er der de der sider, man slet ikke vidste eksisterede. Der ligger hemmeligheder. Det gør der også i romanen."
Læs mere

Aktuel med ny roman

Tine Høeg

Tine Høeg (f. 1985) er cand.mag. i dansk og filosofi. Hun er vokset op i Albertslund og bor i København.

Tine Høeg modtog Bogforums debutantpris 2017 for sin roman 'Nye rejsende', en hudløs, tidstypisk og vedkommende debut skrevet i kortprosa. Hun sætter spørgsmålstegn ved moderskab, kvinderoller og kvindeligt begær, og hun gør det med en lurende humor i et lyrisk sprog.

Læs mere

Interview med Stine Pilgaard

Portræt

Asta Olivia Nordenhof

Asta Olivia Nordenhof er årets danske vinder af EU’s Litteraturpris for sin roman 'Penge på lommen', der er første del i en planlagt septologi om mordbranden på Scandinavian Star.

Læs mere

Erna og sønnen Kalle er tilbage!

Erling Jepsen

Erling Jepsen er dramatiker og forfatter. Han er født i Gram i Sønderjylland og en stor del af hans forfatterskab tager udgangspunkt i netop denne egn af Danmark og faktisk også i Jepsens egen barndom.

Læs mere

Coronadigte

Louise Juhl Dalsgaard

Louise Juhl Dalsgaard er forfatter med fod i det aarhusianske forfattermiljø. 

Hun debuterede med digtsamlingen 'Mit ønske om at dø er rent hypotetisk' på forlaget Jorinde & Joringel, fulgte op med digtsamlingen 'Om arktiske heste' i en online tekst- og film-udgivelse på forlaget Weltscherz og har siden udgivet to romaner.

Læs mere

Yahya Hassan (1995-2020)

Yahya Hassan

Yahya Hassans debutdigtsamling blev en bombe i dansk litteratur. Med vrede versaler rettede han et opgør mod sin far og bag ham den endnu større faderfigur Allah. Yahya Hassan kunne noget, ikke mange andre kan, han kunne få folk til at læse og diskutere digte.

Læs mere

Portræt

Anna Elisabeth Jessen

Anna Elisabeth Jessen er nomineret til DR Romanprisen 2020 med sin debut 'Om hundrede år' fra 2019. ’Om hundrede år’ er danmarkshistorie over hundrede år fra 1914 – 2014. Den giver indblik i, hvordan det er at bo i Sønderjylland og hvilken betydning det har ved begyndelsen af 1. verdenskrig.

Læs mere

Bjarne Reuter 70 år

Bjarne Reuter

Men man ved aldrig, hvad det ender med.” Sådan beskriver Bjarne Reuter fornøjelsen ved at skrive. Dette rammer plet, for kendetegnende ved Reuters yderst populære og folkeelskede forfatterskab er, at det har taget uventede drejninger og derfor i dag består af vidtfavnende genrer, som når ud til en bred læserskare af både børn og voksne.

Læs mere

Per Olov Enquist (1934-2020)

Per Olov Enquist

Per Olov Enquist, også kendt som P.O. Enquist, var en af Sveriges mest anerkendte forfattere. En rød tråd i Enquists forfatterskab er, at han tog udgangspunkt i historiske begivenheder og gav dem nyt liv ved at bygge sine fiktive verdener op omkring dem. Temaerne er virkelighedsvente og søger efter sandheder i en kredsen om bl.a. kærlighed, politik og bedrag.

Læs mere

Drengeliv - interview med Jonas Kleinschmidt

Jonas Kleinschmidt er aktuel med ungdomsromanen 'Englene over København', der er delvist baseret på hans morfars erindringer og øjenvidneberetninger fra bombadementet af Den Franske Skole i 1945. Forfatteren har tidligere skrevet 'Dig og mig og Zlatan' og 'Drengene', som blev nomineret til Kulturministeriets forfatterpris for børne- og ungdomsbøger i 2019.

 

Læs mere

Vinder af Læsernes bogpris 2020

Maren Uthaug

Maren Uthaug (f.1972) er ikke kun dygtig til at tegne, hun kan også skrive, så læseren holdes fanget. Uthaug er optaget af selve det at være menneske, og igennem små og store hverdagssituationer undersøger hun, hvad det er, der definerer os. Humoren er rå og tonen sarkastisk, både når hun tegner og når hun skriver.

Læs mere

Portræt

Carsten Müller Nielsen

Carsten Müller Nielsen er en lovende forfatter, der står bag forskellige typer bøger med eksperimenterende formsprog. Han debuterede med en digtsamling, har bygget et værk op som et leksikon og er nu nomineret til DR Romanprisen 2020 med sin seneste roman, som er dystopisk og dyster i sin grundtone.

I videoen fortæller Carsten Müller Nielsen om, hvad vi kan lære af Tjernobylulykkens menneskeskabte forurening, og han siger blandt andet: ”Jeg ser i høj grad Tjernobyl som et sindbillede på den situation, vi som mennesker står i dag. Vores uforstand overfor naturen”:

 

Læs mere

Nomineret til DR Romanprisen 2020

Eva Tind

Eva Tind er utrolig svær at sætte i bås som forfatter/kunster/performer, og man skal nok i virkeligheden heller ikke forsøge at gøre det - men blot nyde værkerne. Hun er nomineret til DR Romanprisen 2020 med 'Ophav', som du kan høre mere om her:
 

Læs mere

Nomineret til DR Romanprisen 2020

Lotte Kirkeby

Lotte Kirkeby skriver i en underspillet stil, hvor familierelationer antydes gradvist, og hvor sorg og længsel kommer til udtryk i små sprækker i teksten. Hun er nomineret til DR Romanprisen 2020 for 'De nærmeste'. 

 

 

Læs mere

Nomineret til DR Romanprisen 2020

Kristian Bang Foss

De flydende grænser mellem komik og tragedie er gennemgående i Kristian Bang Foss’ forfatterskab, som skildrer tilværelsen i udkanten af det etablerede samfunds normer og handlingsmønstre. Forfatteren er nomineret til DR Romanprisen 2020 for 'Frank vender hjem', som skildrer danske klasseforskelle gennem Franks dannelsesrejse fra Hvidovre til Whiskeybæltet.
 

Læs mere

Nomineret til DR Romanprisen 2020

Dy Plambeck

Dy Plambeck fortæller i en uprætentiøs og humoristisk stil med stor sproglig præcision og fascinerende dybde om skelsættende nedslagspunkter fra livet; barndommen, familielivets kriser, voldsepisoder, krigsdeltagelse og fødsel. Hun er nomineret til DR Romanprisen 2020 for 'Til min søster':
 


 

Læs mere

Kirsten Thorup

Kirsten Thorup (f. 1942) er en betydningsfuld samfundskritisk realist. Med stor sprogbevidsthed formidler hun nutidige oplevelsesformer og sociale erfaringer ved at skildre mennesker, der er marginaliseret i samfundet og bryder psykiske og sociale normer. Livets begrænsninger og muligheder og de meneskelige relationer er omdrejningspunkterne i forfatterens romaner, hvor forandring, opbrud og forvandling også er vigtige tematikker.

Læs mere

4 bæredygtige spørgsmål til Siri Ranva Hjelm Jacobsen

Naturen og klimaet spiller en stor rolle i Siri Ranva Hjelm Jacobsens forfatterskab. Det er især menneskets forhold til naturen - og omvendt, der sættes i scene. Vi har stillet forfatteren fire spørgsmål, der bl.a. handler om, hvordan forfattere kan være med til at påvirke klimadebatten.


Interview med Siri Ranva Hjelm Jacobsen, forfatter til Havbrevene

Læs mere

Pia Tafdrup

"Det at skrive er i dag tilsvarende at spinde en tråd af ord. En levetråd. Jeg har altid skrevet af nødvendighed, af ren og skær overlevelse." Sådan har Pia Tafrup, en af dansk litteraturs største digtere, tidligere skrevet om sit virke som forfatter. 

Læs mere

Rasmus Nikolajsen

Ord får nye betydninger i Rasmus Nikolajsens formeksperimenter og remix af de ellers fastlåste sproglige systemer i vores hverdag. Dette sker igennem Nikolajsens brug af systemer og skabeloner til at skrive sin digtning i, hvilket giver dem en fast form. Som læser får man skærpet sin opmærksomhed mod sprogets- og opbygningens betydning i Nikolajsens forfatterskab. Formen er i lige så høj grad indholdet, som indholdet er formen.

Læs mere

Vinder af De Gyldne Laurbær

Sara Omar

Den dansk-kurdiske forfatter Sara Omar skriver på et ønske om at reformere Islam og den vold, undertrykkelse og sociale kontrol, kvinder udsættes for i den muslimske verden. Romanerne er inspireret af hendes egen livshistorie og de skæbner, hun har mødt i sit frivillige arbejde med udsatte kvinder og børn. 

Læs mere