Bog

Fran Lebowitz - samlede essays

Af (
2023
)

Anmeldelse

Fran Lebowitz - Samlede essays

01 aug.23
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Med flere kanter end gennemsnittet kaster Fran Lebowitz sig over alt fra kommunister til newyorkere, børn, specialbanker, natur og kultur.

Martin Scorsese lavede først en dokumentarfilm og senere en dokumentarserie om fænomenet Fran Lebowitz. Og hvem er hun så? Hun er først og fremmest fuldstændig ligeglad med, om folk er enige med hende. Om børn siger hun blandt andet: ”Selvom de er nyvaskede og renset for alt synligt slik, har børn tendens til at være klistrede. Man må gå ud fra, at det hænger sammen med, at de ikke ryger nok.” Fran Lebowitz mener, at rygning er hele pointen med at være voksen.

I essayet "Manerer" deler hun sit syn på, hvorledes mennesker kan få succes uden at gå på universitetet. I "Videnskab" hævder Fran Lebowitz, at digitalure angiver falske tidspunkter, og at lommeregnere også er en uacceptabel opfindelse. Det samme gælder også for ordet "dame", der kun bør bruges om et medlem af den engelske overklasse. Desuden er hun af den overbevisning, at de mennesker i L.A., der følger en kur, som begrænser indtaget af syntetiske madvarer, tror på, at økologisk frugt og grønt bevirker, at kokainen virker hurtigere. 

Fran Lebowitz' samfundskritik bygger på stærke meninger, og dem har hun mange af. Som personlighed er hun mere end blot social kommentator, stilikon eller foredragsholder, hun er fascinerende, underholdende og relevant på en tidløs måde. Et af de mest vedvarende temaer i Fran Lebowitz' essays er New York og storbylivet. Hun præsenterer blandt andet en manual for udlejere med satiriske beskrivelser af den alt for dyre og misligholdte verden af ​​lejligheder: "Det er enhver udlejers højtidelige pligt at opretholde en tilstrækkelig forsyning af kakerlakker". I et andet essay kommer hun med henstillinger til mad: "Salat er en stil, ikke et måltid", "Japansk mad er flot, men hvis man skal servere mad for mennesker over middelhøjde, bør man servere noget mere mættende", og "Brøndkarse bør befinde sig i en salat eller en sandwich, da det lagt ved siden af, blot er til gene".

Fran Lebowitz er allermest indsigtsfuld og original i hendes betragtninger af samfundet. Hun anlægger ofte et overdrevent kritisk perspektiv og kaster lys over universel adfærd og holdninger. I et essay fremsætter Lebowitz den påstand, at "undtagen i ekstremt sjældne tilfælde er folk stort set ligesom alle andre". Et af hendes bedre råd til forældre er: "Du skal kun spørge dit barn, hvad det vil have til aftensmad, hvis barnet giver".

Læs med og mærk vreden forlade dig.

Bogdetaljer

Forlag
Falco
Oversætter
Camilla Zuleger
Faustnummer
135821195
ISBN
9788775960200
Antal sider
358

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser