Johanne Mygind har fuldendt sine år som feministisk debattør med sin skønlitterære udgivelse ’Kærlighedens år’.
Mygind er ikke et fremmed navn i Danmark, når det kommer til kultur og feminisme. I mange år har hun fungeret som journalist og debattør på Weekendavisen, Information og P1. I 2021 udkom hun med romanen Kærlighedens år og kunne således også skrive skønlitterær forfatter på CV’et.
I ’Kærlighedens år’ møder vi Nanna, som er flyttet fra sin mand og skal lære at navigere i børnenes 7/7-ordning, imens hun kæmper med at finde fodfæste. Hun begynder at grave i sin fortid i forsøget på at finde svar på, hvem hun er, og hvad hun er gjort af. Således begynder slægtsfortællingen om Nanna, hendes mor Elisabeth og mormoren Rigmor.
Med Rigmor får vi historien om 1950’ernes gravide kvinder, der må opgive drømmen om uddannelse for at indpasse sig husmodertilværelsen. Med Elisabeth får vi indsigt i 70’ernes revolutionerende rødstrømpebevægelse, hvor rollen som mor blev fælles og kollektivistisk til fordel for friheden som kvinde, indtil vi slutter i nutiden, hvor fuldtidsjob og fuldtidshusmor forsøges forenet af Nanna, der samtidig skal være fri til at være kvinde.
’Kærlighedens år’ er en fin fortælling om, hvordan den moderne kvindes position er opstået, og hvad man mister i forsøget på at vinde kvindekampen, for på trods af at illustrere tre vidt forskellige perioder i kvindens historie, forsøger de alle at udvide kvindens muligheder i samfundet.
Med sin skønlitterære debut blev hun nomineret til Læsernes Bogpris 2022:
Foto: Lærke Posselt