Bog

Den kendte verden

Af (
2011
)

Anmeldelse

Den kendte verden af Edward P. Jones

19 sep.11

Glæd dig, for der venter dig en stor læseoplevelse i ’Den kendte verden’ – en fantastisk velskrevet roman om slaveriet i Virginia

”Her i dag tumler du rundt med en besiddelse, som du har et stykke papir på. Hvad gør du så, når du har ti stykker papir, når du har halvtreds stykker papir?”

Det er Henry Townsend, der for sjov tumler rundt med Moses, og det gør man bare ikke, når den ene er herre og den anden slave. Og slet ikke fordi Henry Townsend selv er sort.

Edward P. Jones faldt en dag over en pamflet fra 1880’erne om frie negre, som ejede andre negre frem til borgerkrigen. En af dem var Henry Townsend, og det er hans historie, der har inspireret forfatteren.

Henry Townsends far er en frikøbt slave, han har arbejdet hårdt for at købe først sin kone og siden sin søn fri, og der er derfor et hårdt slag for ham, da hans egen søn selv køber slaver og  bliver en af de helt store jordbesiddere og slaveejere i Manchester County i Virginia, den kendte verden. Selv om Henry ønsker at være en bedre herre end de hvide slaveejere, må han sande, at en herre er en herre, uanset hudfarve og oprindelse.

Henry Townsend er den gennemgående figur. Omkring ham og hans familie er der et væld af personer, både sorte, hvide og indianere, som vi på skift hører om, og forfatteren springer frem og tilbage i tiden, så det gælder om at holde tungen lige i munden, men det hele går op i en højere enhed.

Edward P. Jones fortæller sin historie i en berettende og observerende form, her er ingen bebrejdelser eller fordomme, bare en konstatering af, at sådan var det. Man kunne godt straffe en slave med pisk, eller hvis der var tale om flugtforsøg ved at skære en del af øret af, men det betød jo så flere dage, hvor slaven ikke kunne arbejde.

Edward P. Jones fik Pulizerprisen for sin roman fra 2003, det er meget væsentlig bog om en del af den amerikanske historie, så tak til Klim for udgivelsen.

Bogdetaljer

Forlag
Klim
Oversætter
Søren K. Barsøe
Faustnummer
28890915
Graphic
Joyce Grosswiler
ISBN
9788779556720
Antal sider
374

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer