Bog

Du forsvinder

Af (
2012
)

Anmeldelse

Du forsvinder af Christian Jungersen

02 apr.12
AfLine Hoffgaard
Skribent

Christian Jungersens page turner byder på en stor læseoplevelse og inviterer til diskussion om, hvornår mennesket styres af neurologi eller den frie vilje.

Spørgsmålet på manges læber er sikkert, om Christian Jungersens nye roman er ligeså spændende som 'Undtagelsen' (2004)?

”Det du især må være forberedt på, er at din mand mister al indlevelse i dig og i hvordan du har det.” På en ferie oplever Mia, at hendes mand opfører sig ekstremt og irrationelt. Man opdager en hjernesvulst, som påvirker Frederiks personlighed og impulskontrol. Alfahannen Frederik, tidligere en succesfuld privatskoleleder, skifter fuldstændig identitet og bliver et behovsstyret individ uden samvittighed. Sideløbende afsløres Frederik i et stort økonomisk bedrageri.

I 'Du forsvinder' stilles der spørgsmål ved hvornår man er sig selv; om vi styres af en fri vilje og kan stilles til ansvar for vores handlinger, eller om det hele måske bare er neurologi. Er det hjernesvulsten eller Frederik, der er skyldig i underslæb? Hvis de tre lykkeligste år af ens ægteskab har været med en hjerneskadet mand, ville du da helst have en hjerneskadet monogam mand eller en rask, men fraværende og utro mand? Et ulykkeligt moralsk dilemma for Mia.

Jungersen har noget på hjerte og hans litterære originalitet er, at han formår at gøre nogle af livets store dilemmaer til virkelighed for almindelige mennesker. Lige dér bliver det skræmmende, og spørgsmålet melder sig: ”Hvad nu hvis…”. Samtidig forstår han at skildre det smukke og det grumme ved mennesket side om side, så de bliver troværdige hele mennesker. Hans tre romaner giver alle stof til eftertanke og hænger fast i en efter endt læsning.

Ind imellem kapitlerne er iblandet fiktive fotos, papirer og tekster. Faglige artikler, et fortælleteknisk kneb Jungersen også benyttede i 'Undtagelsen', indflettet om hjerneskader og neurologi underbygger romanens univers og troværdighed samtidig med, at man får lyst til at vide mere om emnet.

Ja, 'Du forsvinder' er lige så god som 'Undtagelsen'! Den er meget typisk Jungersen ved  at kaste vægtige emner på bordet, skabe en god debat og at stoffet er gennembearbejdet og uforudsigeligt i sin udvikling. En på mange måder foruroligende roman, som vil markere sig som et af årets helt store læseoplevelser.

Et lille læsetip: Læs også Astrid Saalbachs 'Fordrivelsen' (2011), som ligeledes handler om hjerneskader og identitetstab, bare med en anden synsvinkel.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
29278563
Graphic
Poul Lange
ISBN
9788702121490
Antal sider
464

Tema

Tema

Bogen bag filmen

En god filmatisering kan bringe vores litterære helte og skurke til live på det store lærred, og når det lykkes introduceres en ny skare af læsere.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser