Bog

Noter om sorg

Af (
2021
)

Anmeldelse

Noter om sorg

16 dec.21
AfBarbara Rugholm
Redaktør

Aldrig er kommet for at blive. Chimamanda Ngozi Adichie skriver smukt, råt og bevægende om at miste sin far.

”Jeg skriver om min far i datid, og jeg kan ikke tro på, at jeg skriver om min far i datid”. Så enkelt beskriver Adichie sorgens ubegribelighed, efter hun mister sin far. Vi taler ofte om forældres betingelsesløse kærlighed til deres børn. Adichies essay viser, hvordan det voksne barns kærlighed til en forælder kan være lige så uforbeholden.

’Noter om sorg’ er en udvidet og bearbejdet udgave af en tekst, der oprindelig blev udgivet i The New Yorker. Tro mod genren bevæger teksten sig mellem det personlige og det universelt relevante.

Adiche mister sin far, mens hele verden er nedlukket på grund af Coronavirus, hvilket får betydning for familiens samvær og sorg, da de er spredt i USA og Nigeria, og der er rejse- og forsamlingsrestriktioner. Hun oplever, at verden omkring hende går videre, efter at hendes fars hjerte er stoppet med at slå, og hun går i opløsning. Med forbløffelse konstaterer hun, at postbuddet kommer, hun inviteres til foredrag og almindelige nyheder fylder telefonen. Hun erfarer også, hvor overfladiske kondolencer kan føles. Hvordan sproget ikke slår til, når sorgen har taget over.

”Sorg er ikke florlet; den er substantiel, tyngende, noget uigennemsigtigt. Vægten er tungest om morgenen, efter sorgen: et hjerte af bly, en stædig virkelighed, der nægter at give efter. Jeg kommer aldrig til at se min far igen. Aldrig igen. Det føles, som om jeg vågner blot for at synke og synke. I de øjeblikke er jeg sikker på, at jeg ikke har lyst til nogensinde at møde verden igen”.

’Noter om sorg’ er først og fremmest et studie i sorgens væsen og natur, hvor læseren inviteres indenfor i den sørgendes ensomme verden. Det er samtidig et kærligt og humoristisk portræt af Adichies far James og hendes uforbeholdne kærlighedserklæring til det menneske, der gav hende alt, og som hun fra nu af altid vil række forgæves ud efter.

Hvis man selv har mistet, kan det trøste at læse om andres sorg. Det giver en følelse af fællesskab at forstå, at vi alle skal dø og miste dem, vi elsker. Af den grund forsvinder sorgen ikke, men den bliver måske lidt lettere at leve med. Adiches noter om sorg er relevante for alle og samtidig en datters taknemmelige hyldest til sin far.

Chimamanda Ngozi Adichie er en verdensberømt feminist og forfatter fra Nigeria. Hun debuterede med Lilla Hibiscus og fik sit store gennembrud med En halv gul sol. Hun er også kvinden bag en af de mest sete TED Talks nogensinde The Danger of A Single Story, som handler om, hvordan vi skaber vores billeder af verden, og vores fordomme formes ud fra simplificerede historier.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Oversætter
Mikas Lang
Faustnummer
61795901
ISBN
9788740075106
Antal sider
94

Tema

Tema

Tema

Essays

Essayet er en slags faglitteratur med skønlitterære virkemidler, der henter en fri og personlig sprogbrug fra fiktionen.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser