Bog

Indhentet af erindring

Af (
2013
)

Anmeldelse

Indhentet af erindring af Tage Skou-Hansen

21 feb.14

Tage Skou-Hansens værk er stadig nyt set fra forskellige steder i livet. Det er tydeligt i denne kloge bog, som rummer refleksion, eftertanke og klarsyn.

Indhentet af erindring består af essays og noveller samt to interviews med Tage Skou-Hansen. De fleste af teksterne har været trykt før i forskellig sammenhænge i perioden fra 1981 til 2008. Samlet udgør de en smuk buket, som kommer fint rundt i og omkring forfatterskabet. Her er erindringsskitser og biografiske essays om Thorkild Bjørnvig, Martin A. Hansen og andre fra Heretica-kredsen. Der er noveller fra hverdagen om blandt andet fodbold og om parforhold. Desuden de to interviews, hvor Tage Skou-Hansen reflekterer over sit forfatterskab og den sammenhæng, det er skrevet ind i.

Teksterne er – selvfølgelig – fængslende og velfortalte. Men samtidig kaster de klarhed over nogle af livets store emner. Ikke ved at give facit på rigtigt eller forkert, men gennem refleksioner og spørgsmål som ansporer til, at man vedgår et ansvar for etik og moral. Det lyder måske højtsvævende, men Skou-Hansen får det forankret i et realistisk univers med afsæt i dagligdagen. Det er suverænt godt gjort. Som yngre var jeg mest optaget af de eksistentielle spørgsmål i hans romaner. Genlæst opholder jeg mig mere ved det, Skou-Hansen med et Løgstrup-udtryk kalder den etiske fordring.

Tage Skou-Hansen (f. 1925) står bag et af de mest betydningsfulde danske forfatterskaber i nyere tid. Han fik sit store gennembrud med romanen De nøgne træer i 1957, hvor Holger Mikkelsen blev introduceret, en hovedperson, som vi siden har fulgt i yderligere seks romaner, senest Frit løb, 2000. Også romanserien i fire bind med historier fra det runde bord (1986-1991) hører til hans hovedværker. Inden for de senere år har jeg især være optaget af hans essays, for eksempel Den forbandede utopi fra 1995.

Nils Gunder Hansen fortæller i forordet til Indhentet af erindring, at Tage Skou-Hansen i flere år har håbet på at kunne samle kræfter til et nyt værk. Da han indså, at det ikke skulle være sådan, blev det i stedet denne samling. Det gjorde mig helt vemodig. Sad jeg virkelig her med Tage Skou-Hansens sidste bog? Nej, gik det op for mig, mens jeg læste. For Tage Skou-Hansens værker skal man læse igen. Efterhånden som tiden og man selv ændres og modnes, opstår nye møder med hans bøger til oplevelse og refleksion. Så det kan godt være, at Indhentet af erindring er Tage Skou-Hansens seneste bog. Men den er ikke den sidste. For genlæst giver han altid noget nyt fra sig.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
50774112
ISBN
9788702153446
Antal sider
192

Tema

Tema

Essays

Essayet er en slags faglitteratur med skønlitterære virkemidler, der henter en fri og personlig sprogbrug fra fiktionen.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer