Tilbage til Helvede

Har vi ikke fået nok af Offred og af at læse om religiøs kvindeundertrykkelse? Tværtimod! Margaret Atwood kommer efter 34 år nu med ‘Gileads døtre’ på dansk. Fortsættelsen til ‘Tjenerindens fortælling’ er en veloplagt og velskrevet dystopi til tiden.

Af Stephanie Caruana, forfatter og kulturjournalist.

14 okt.19
Læs mere

Litteraturen netop nu: Fjerdebølgefeminisme

Giver det stadig mening at tale om feminisme - eller er det et overstået kapitel? Og er der virkelig tale om en ny fjerde bølge af feminisme eller handler denne bølge i stedet om kønsidentitet?
 

Af Lotte Thrane, forfatter og universitetsforsker, mag.art. og dr.phil. i nordisk litteratur.

07 okt.19
Læs mere

Filmatisering af 'Ud og stjæle heste'

Per Petterson

Per Petterson har skrevet bøger i over 30 år og er blevet belønnet med en lang række priser. Hans store internationale gennembrud kom med romanen 'Ud og stjæle heste' i 2004. 

Læs mere

Naja Marie Aidt

Naja Marie Aidt er som den første danske forfatter nomineret til den amerikanske litteraturpris, National Book Award med sit sorgværk 'Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage' fra 2017.

Læs mere

Nomineret til National Book Award 2019

NOR – gendigtning af Ibsen

Merete Pryds Helle

Merete Pryds Helle er en prisbelønnet dansk forfatter, der er kendt for at eksperimentere med formaterne. Hun er i 2019 aktuel med romanen ‘Nora’, der er en gendigtning af Henrik Ibsens ‘Et Dukkehjem’. Romanen er en del af det nordisk samarbejde ‘Ibsen NOR’, der er et samarbejde mellem tre forlag i Norge, Sverige og Danmark.

Læs mere

Henrik Ibsen

Henrik Ibsen tematiserer individet og samfundets konventioner. Hans stil er nyskabende, idet han får skuespilleren til at leve sig ind i rollen og udtrykke ægte følelser på scenen.

Læs mere

Med andres ord

Sammen med bibliotekerne og DR vil Litteratursiden styrke læseglæden hos danskerne. Det sker gennem samarbejdet 'Med andres ord', som byder på et tv-program, et interaktivt bogkort og en citatkonkurrence. Danskernes yndlingscitat
Læs mere

5 hurtige til tidligere debutantprisvinder Emma Bess

Vi har stillet sidste års vinder af debutantprisen, Emma Bess, et par spørgsmål. Bl.a. om hvad det betød at vinde prisen og om hun er på vej med noget nyt. Emma Bess debuterede sidste år med novellesamlingen Mødre, søstre, døtre.

Hvad har det betydet for dig at vinde debutantprisen?
Det betød rigtig meget. Det var et stort skulderklap og det styrkede min tro på mit eget kunstneriske projekt, at det som jeg havde villet formidle med min bog var blevet set og anerkendt. 

17 sep.19
Læs mere

Suzanne Brøgger

Suzanne Brøgger udfordrer de moderne samlivsformer, når hun igennem sit forfatterskab kæmper for den erotiske frigørelse og kærligheden.

Læs mere

Fra bog til scene

Suzanne Brøggers ord får scenisk liv

Suzanne Brøgger udfordrer de moderne samlivsformer, når hun igennem sit forfatterskab kæmper for den erotiske frigørelse og kærligheden. I den kommende tid kan hendes mest ikoniske værker opleves i en musikalsk fortolkning i forestillingen Brøgger.

21 aug.19
Læs mere

Maren Uthaug

Maren Uthaug modtager Otto B. Lindhardt Prisen 2019. Uthaug er ikke kun dygtig til at tegne, hun kan saftsuseme også skrive, så man holdes fanget.

Læs mere

Nomineret til DR Romanprisen 2020

Kristian Bang Foss

Igennem sin nådesløse humor giver Kristian Bang Foss en skarp indsigt i de dehumaniserende hverdagshierarkier, som hersker på arbejdspladsen og i det danske velfærdssystem. Han er nomineret til DR Romanprisen 2020 for 'Frank vender hjem'.

Læs mere

Nomineret til DR Romanprisen 2020

Lotte Kirkeby

Lotte Kirkeby skriver i en underspillet stil, hvor familierelationer antydes gradvist, og hvor sorg og længsel kommer til udtryk i små sprækker i teksten. Hun er nomineret til DR Romanprisen 2020 for 'De nærmeste'. 

Læs mere

Nomineret til DR Romanprisen 2020

Eva Tind

Eva Tind er utrolig svær at sætte i bås som forfatter/kunster/performer, og man skal nok i virkeligheden heller ikke forsøge at gøre det - men blot nyde værkerne. Hun er nomineret til DR Romanprisen 2020.

Læs mere

Vinder af Gyldendals Børnebogpris

Søren Jessen

Søren Jessen (f. 1963) er en dansk forfatter og illustrator, der skriver til både børn, unge og voksne, men mest til børn. Hans seneste udgivelser er børnebogen ‘Ørkenfeber’ (2019) og 'Liv på spil' (2019), der er en graphic novel. Han har netop modtaget Gyldendals Børnebogspris 2019.

Læs mere

Karen Blixen

Karen Blixen er en af de mest kendte danske forfattere i udlandet. Hendes værker appellerer både til almindelige litteraturelskere og forskere. Herhjemme er hun nok bedst kendt for sit værk ‘Den afrikanske farm’, der handler om de næsten 20 år, hun boede i Kenya, hvor hun havde en kaffefarm. Udenfor Danmarks grænser er hun bedst kendt for ‘Seven Gothic Tales’, der oprindeligt blev udgivet på engelsk i 1934 og sidenhen oversat til dansk.

Læs mere

Tove Ditlevsen

Ikke blot herhjemme er der kommet stor og fornyet interesse for Tove Ditlevsens forfatterskab. Nu er tre af hendes værker udkommet i den berømte Penguin Modern Classics-serie, der har eksisteret siden 1946 og forhandles over det meste af verden.
Læs mere

Emelie Schepp

Emelie Schepp er en af Sveriges fremtrædende krimiforfattere. Hendes nyeste udgivelse ’Mester Jakob’ er en fortælling fuld af spænding, der handler om identitet, relationer og forholdet mellem søskende. Det er en stærk historie om at finde modet til at gøre op med sin fortid.

Læs mere

Karl Ove Knausgård

Tillykke til Karl Ove Knausgård som modtager H. C. Andersen Litteraturprisen 2020. Priskomitéens motivation lyder: ”Karl Ove Knausgård tildeles H.C. Andersen Litteraturprisen 2020 for sin intense fornyelse af feltet mellem roman og selvbiografi, et område som også H.C. Andersen i stor stil udforskede, og for i lighed med H.C. Andersen at placere Skandinavien på det litterære verdenskort.”

Læs mere

’Den, der lever stille’ filmatiseres

Leonora Christina Skov

Næste år til jul kan vi opleve Leonora Christina Skovs 'Den, der lever stille' udspille sig på det hvide biograflærred. Hendes autofiktive roman er en stærk beretning om opvækst, provinsliv, familierelationer og frigørelse. Velskrevet og vedkommende uden at være sentimental.

Læs mere

En hyldest til Inger Christensen og 'det'

Inger Christensen

Inger Christensens monumentale digtsamling 'det' er årets klassiker i anledning af 50-året for udgivelsen. Værket blev hyldet til en række arrangementer på Klasikkerdagen 17. september. 'det' kalder stadig på nye læsninger, ikke mindst fordi værket både har en unik litteraturhistorisk betydning og med sin tindrende samfundskritik stadig er aktuel i dag. 'det' er netop udkommet i en jubilæumsudgave, men på grund af opsætningsfejl er bogen trukket tilbage, og der laves et fotografisk optryk af den oprindelige fra 1969.

Læs mere

Einar Már Guðmundsson

Einar Már Guðmundsson er en prisbelønnet islandsk forfatter og digter. Han er aktuel med digtsamlingen 'Til rette vedkommende' (2019).

Læs mere