Profil
AfKarin Hedemand

Medlem i

15 years 9 months
Jeg er rigtig glad for at læse og prøver at læse så meget som overhovedet muligt. Jeg læser især nye romaner og især af nordiske forfattere, og det jeg læser allermest er dansk skønlitteratur. Jeg er med i DR romanklubben på Viborg Bibliotek, hvor vi læser og taler om 6 danske romaner, det er rigtig sjovt og utroligt lærerigt, der kommer så mange nye vinkler og måder at forstå en bog på frem når 10 personer deler deres læseoplevelser.

Når jeg læser for at slappe af og det er især i mine ferier - læser jeg gerne krimier - det er rigtig dejligt med en spændende krimi. Karin Alvtegen, Unni Lindell og Susanne Staun rammer præcis det jeg kalder en god psykologisk krimi.

Anmeldelser af Karin Hedemand

Simos passion

Efter 14 års samliv med den i stigende grad psykotiske Simo flygtede Cecilia, men nu er han død, og Cecilia opsøger den sidste der så ham i live, Will Haze, i den snedækkede…

Søstrenes hus

I Yorkshire lejer et yngre ægtepar et gammelt hus julen over - De sner inde, og i uvejret oprulles husets dramatiske historie gennem 1900-tallet , med en stærk kvinde som…

For mange vidner

Kriminalroman - Da en række mord følger på hinanden i Venezia, træder den let overvægtige kommissær Roberto Gorin i aktion sammen med sit team, og lige inden seriemorderen…

Bliv hvor du er

Mens kirurgen Timoteo må lade en anden behandle sin dødeligt kvæstede datter, går tankerne tilbage i livet: til datterens fødsel, hans forhold til hustruen og en meget anderledes…

Kvalt

Victor Mancini lever et noget rodet liv, hvor sex, moderens sygdom og en forstyrret barndom er de styrende kræfter, men midt i al galskaben, som vennen Denny ikke gør mindre,…

Familiepassioner

Dette er bogen, man vil nyde, hvis man kan more sig over en beskrivelse af en farverig og lidenskabelig, italiensk familie. Bogen er fyldt med vidunderlige forviklinger, ingen har…

Mit liv som mand

Da Stig, midaldrende boghandler fra København, hvis ægteskab med Ulla slet ikke fungerer mere, møder den smukke Liv på bogmessen i Frankfurt, indleder de et forhold, men kan det…

Fra smørhullet

Efter Søren og Mettes ægteskabelige idyl sidder Mette nu fraskilt i den lækre lejlighed i Amaliegade og lader tiden og livet passere revy i ørkesløs lediggang og indkøbsflip.

Indhold af Karin Hedemand

  • Artikel

    Mellem Buchenwald og Bikini

    Mellem Buchenwald og Bikini - 40'ernes lyrikere på Klassikerdagen den 26. september 2006
    af Søren Sørensen, forfatter og formand for Samrådet for de Litterære Selskaber i Danmark     


        Vi valgte ikke sorgen.
    Men mørket peger ud.
    Vi vågnede en morgen
    forladt af livets gud.
    (Halfdan Rasmussen: Unge digtere)
     
    I 1940 skrev en af datidens mere fremtrædende kritikere at lyrikken nærmest glimrede ved sit fravær her i landet.

    Læs mere
  • Artikel

    Genkendelsen ligger i marven

    Mathilde Walter Clark har skrevet 14 fabulerende fortællinger, de overrasker og glæder, og så rammer de noget essentielt menneskeligt.

    Hvad kan vi bruge fabler eller fabulerende tekster til?

    Læs mere
  • Artikel

    Historien om en eventuelt pårørende

    Romanen 'Eventuelle pårørende' er et stille socialrealistisk billede af hjemmehjælperen Helle. Hun har døde fugle liggende i sin fryser ved siden af sine morgengifler. Romanen er Dorthe de Neergaards debut for voksne og handler om ensomhed. I interviewet giver Dorthe de Neergaard svar på, hvilke tanker hun har gjort sig da hun skrev romanen.

    Hovedpersonen Helle er en velfungerende hjemmehjælper, hvordan finder hun overskud til at drage omsorg for de gamle?

    Læs mere
  • Artikel

    Med havet i blodet interview med Ib Michael

    Med havet i blodet
    af Line Fjord, journalist

    Forfatteren Ib Michael bruger hver dag tid på havet. Fordi havet holder ham stærk og samtidig er kilde til hans fortsatte undren og inspiration. Hans afhængighed af havet er så stor, at han var ude at dykke allerede dagen efter tsunamien i julen 2004. 

    Læs mere
  • Artikel

    Verdens bedste digtere

    Verdens bedste digtere
    af cand. mag. Rasmus Hastrup

    I andledningen af UNESCOs Verdens Poesidag d.21/3-2004 har vi valgt at stille skapt på intet mindre end verdens bedste digtere. Rasmus Hastrup giver her sit helt subjektive bud på mulige kandidater.

    Læs mere
  • Artikel

    Maskespil i Havana - Leonardo Padura's Cuba

    Maskespil i Havana - Leonardo Padura's Cuba
    af Johanne Riktrup, Cand. mag i spansk og engelsk

        Leonardo Padura er en af Cubas mest succesrige krimiforfattere. Men han skriver ikke 'bare' krimier. Med afsæt i den traditionelle 'novela negra' bearbejder og analyserer Padura i sine værker presserende cubanske emner. Og han gør det på en meget nuanceret og velovervejet måde.

    Læs mere
  • Artikel

    Leif Davidsen får Læsernes Bogpris

    Leif Davidsen får Læsernes Bogpris 2007
    af Lotte Klemens Thomhave, redaktionsmedarbejder

    Læsernes Bogpris 2007
    Leif Davidsen får Læsernes Bogpris for krimien "Den ukendte hustru" fra 2006. 

    Læsernes Bogpris uddeles af Danmarks Biblioteksforening og Berlingske Tidende i samarbejde med landets biblioteker.

    Læs mere
  • Artikel

    Hilsner fra klovnen interview med Peter Øvig Knudsen

    Har du gået på Forfatterskolen eller andre skriveskoler?
    Nej, men jeg har gået på Journalisthøjskolen i Århus i firserne. Nogle af os opfattede den nu snarere som en anti-skriveskole, fordi lærerne forsøgte at pille unoderne ud af os – og det vil ofte sige alt det personlige, som netop skaber en god skribent. At være journalist giver selvfølgelig masser af træning i at iagttage, lave research, tale med folk – og i at skrive. Men det kan udvikle sig til rutine, og for at skrive fiktion må man i hvert fald frigøre sig fra alle rutiner.

    Læs mere
  • Artikel

    Krimiens Paul Hammerich

    ’Afgrundens rand’ er Christian Dorphs og Simon Pasternaks anden krimi i den krimiserie, som de i dette interview kalder for ’krimiens Paul Hammerich’. De skriver en kronologisk serie, som følger Danmarks historiske udvikling fra 1975, hvor ’Om et øjeblik i himlen’ (første del) foregår. I ’Afgrundens rand’ er de nået frem til slutningen af 70’erne, hvor livsstilen fra 60’erne er udlevet og gamle normer står for fald. Kvinderne er for alvor kommet på arbejdsmarkedet og derfor er den faste kriminalassistent styrke også blevet udvidet med en kvinde, Anita.

    Læs mere
  • Artikel

    Når virkeligheden burde være en film

    I romanen En dråbe i havet behandler Kirsten Hammann et problem, som mange mennesker i den vestlige verden kender. Det er forholdet til de, der sulter og lider nød i den tredje verden. Man vil gerne hjælpe, det er så uretfærdigt, at vi er rige og mætte, hvorimod de er fattige og sulter. Men når man hjælper, føles det af så lidt, og problemerne i deres verden forekommer hurtigt, at være meget langt borte. Hovedpersonen i romanen vil hjælpe ved at skrive en bog om problemet, men det viser også at være vanskeligt.

    Læs mere
  • Artikel

    I hi

     ...om romanen Skjul

    Trisse Gejl fortæller i romanen Skjul historien om Fanny. Eller mere præcist fortæller hun om det halve år fra Fanny var 42 til hun var 42 og et halvt år - og var i dyb krise. Hendes liv er praktisk talt kørt af sporet. Hvad er der tibage og hvordan kommer hun videre? Disse spørgsmål har Fanny god tid til at overveje for hun er fyret fra sit arbejde som gymnasielærer. Og hun har søgt tilflugt i sit  barndomdshjem, en gammel ødegård i Vendsyssel, hvor hun opholder sig helt alene.

    Læs mere
  • Artikel

    Inspirationen henter jeg mest fra mig selv

    Inspirationen henter jeg mest fra mig selv ..fortæller Lars Saabye Christensen til Litteratursiden.dk. Forfatteren har netop modtaget Nordisk Råds prestigepyldte litteraturpris for sin roman "Halvbroderen".

    Forpligter det at modtage Nordisk Råds Litteraturpris - gør den det sværere at leve op til egne litterære ambitioner ?

    Både ja og nei. Det er alltid en forpliktelse å skrive så bra man kan, og en slik pris forsterker ytterligere dette. Men den forandrer hverken min måte å skrive på eller min egne ambisjoner.

    Læs mere
  • Artikel

    Piblende noveller

     Jens Blendstrup fortæller i dette interview, at han skrev 'Pludselig flæben', som en efterreaktion på 'Gud taler ud' - 'hvor der ligesom var gråd tilovers'. Men også om hvad en god overskrift gør for en forfatter som ham, og meget andet ...

    Pludselig flæben hedder din novellesamling, og der grædes meget i novellerne, men hvorfor har du kaldt den for Pludselig flæben?

    Læs mere
  • Artikel

    En ny planet giver mulighed for at se 2000 år tilbage

    Svend Åge Madsen har skrevet en spændende roman, hvor forskellige holdninger til religion og sandhed mødes. Videnskabsmænd har en ualmindelig spændende kamp om at nå først frem. At nå først frem vil nemlig gi mulighed for den rette tolkning.

    Din roman er en genialt sammensat og konstrueret historie, men hvordan i alverden holder du styr på alle de mange sære ting, mens du skriver?

    Læs mere
  • Artikel

    Når virkeligheden viser sig ikke at være, som vi troede den var

    Anja Otterstrøms novellesamling Enebørn er hendes debut. Novellesamlingen er blevet modtaget med begejstring af anmelderne i de danske aviser. Og det er der god grund til, det er en samling noveller, der er i høj grad fanger en som læser, de er både spændende, overraskende og så har de alle en lille pointe, der giver stof til eftertanke. Her svarer Anja Otterstrøm på spørgsmål om Enebørn:

     

    Hvorfor har du valgt at skrive noveller i stedet for f.eks. en roman?

    Læs mere
  • Artikel

    Jeg er meget mere løssluppen, når jeg skriver til voksne

    Kasper Syhler fortæller om sin nye roman "Sort ko, hvid mælk" og hovedpersonen Patterson, som blev et alterego for forfatteren.

    Patterson sort ko, hvid mælk er en skæv og sjov roman om en mand, der er noget ganske særligt. Lidt for særlig, og lidt for længe, tror han på sin ret til at være den han er.

    Læs mere
  • Artikel

    Det lærde mysterium

    Det lærde mysterium af stud. scient. bibl. Hanne Hestbech

    Især én gren af spændingsgenren har i det seneste årti gjort sig bemærket: nemlig den genre, der fik lagt grundstenen i 1984, med den danske udgivelse af Umberto Ecos 'Rosens Navn', og senest nåede helt nye højder med udgivelsen af Dan Browns 'Da Vinci mysteriet'. Den genre der betegnes: 'Det lærde mysterium' (DLM).

    Fiktion vs Fakta

    Læs mere
  • Artikel

    At bryde tidsmodellen

    I 6 forskellige tekstformer undersøger Amalie Smith hvordan erindringer, naturvidenskabelige iagtagelser af tid og lys ændre det vi kalder virkelighed.

    I din bog kredser du om begrebet tid, hvad interesserer dig mest ved tid?

    Læs mere
  • Artikel

    Champagnepigen - øje for det skjulte

    'Champagnepigen' er historien om en familie, hvor løgne og fortielser skjuler et kaotisk,
    men indholdstomt liv. Leonora Christina Skov fortæller i denne artikel, om de tanker som ligger bag romanen, det handler blandt andet om udnyttelse og prostitution.

    'Champagnepigen' hedder din roman, Linn er champagnepigen, men en meget ny og anderledes udgave af en sådan champagnepige? Hvad vil du vise med den nye champagnepige?

    Læs mere
  • Artikel

    Den forelskede unge

    Marianne Larsens roman 'Den forelskede unge' er en poetisk bekrivelse af en lille 'pige-ungas' verden som hun oplevede den i sin trygge og kærlige familie på landet ved Røsnæs i 50'erne. I den følgende artikel fortæller Marianne Larsen, hvilke overvejelser hun havde ved at skrive med en 5 årig som hovedperson og også om hvilke muligheder denne specielle vinkel gav.

    Læs mere
  • Artikel

    Horror er en måde at udfordre dig selv på

    Mange, nye og dygtige horrorforfattere dukker op i disse år og interessen for dem er stor. Den 3. oktober blev det Danske Horrorselskab dannet. Michael Kamp er medstifter og fortæller, hvorfor det var nødvendigt.

    Hvorfor er et Horrorselskab for voksne nødvendigt?

    Læs mere
  • Artikel

    Dybt at falde

    Anna Grue har altid haft en drøm om at skrive en krimiserie, nu er hun i gang med at opfylde denne drøm. Det var ikke helt lige til for først måtte hun efter lange overvejelser forlade sin gode stilling med fast løn og udsigt til pension. Det er nemlig noget af en mundfuld at skabe et helt nyt krimiunivers, og arbejdet med serien lod sig ikke passe ind i tilværelsen med fuldtidsjob og chefansvar. Her besvarer hun spørgsmål om serien.

    Hvor vigtigt er det for dig, at din krimi har et politisk budskab? 
       

    Læs mere
  • Artikel

    En roman om en families tilblivelse

    Ulven er en fortælling om en lille familie, der som alle familier, selv stammer fra to andre familier.

    Fortællingen foregår i Køge omkring 2. verdenskrig. Det er en meget spændende roman med fantastiske elementer og et stort og nuanceret persongalleri med personer med lyse og mørke sider. Katrine Marie Guldager besvarer her spørgsmål om romanen

    Hvad betyder familie og slægt for din roman?

    Læs mere
  • Artikel

    Fra undergrunden

    Submarino er en slægtsroman om to brødre, der kæmper med livet på hver deres desperate måde. Forfatteren, Jonas Bengtsson, fortæller i dette interview, hvorfor han har valgt at skrive om livet, som det leves i de nederste sociale lag.


    Er der mening med livet for personerne i romanen?

    Læs mere
  • Artikel

    Som chili, der eksploderer i munden, BANG!

    Maria Helleberg har gjort det igen!
    Endnu engang har Maria Helleberg været i stand til at give en dronning nyt liv. Atter har hun skildret en dansk prinsesses forvandling. Og denne gang er det skabelsen af en Zarina det gælder. I romanen Dagmar Maria Feodorovna skildrer Maria Helleberg i dagbogs-form Dagmars dramatiske liv. Dagbogen er skrevet i Dagmars 10 sidste år fra 1918 til 1928. En periode der på alle måder var skelsættende i Ruslands og verdens historie.
     

    Læs mere
  • Artikel

    At længes på bestilling

    I romanen følger vi den 65-årige Olga. Hun er polsk jøde, alene og bosat i Danmark. Under et af sine jævnlige besøg i Israel indleder Olga et forhold til den 38-årige Sammy, han arbejder på hendes hotel, er gift, har tre børn og taler kun hebraisk. Janina Katz fortæller her om romanen:

    Hvorfor hedder din romanen "Længsel på bestilling"?

    Læs mere
  • Artikel

    Spændingsroman med journalistisk bid

    Indvandreren er en spændingsroman med journalistisk bid. Den griber fat om et par relevante politiske problemer: racisme og Danmarks indvandrerintegration. Foruden sin skarpe beskrivelse af mediernes verden udmærker den sig ved at ha en rigtig varm og dejlig tone. Her giver Olav Hergel svar på spørgsmål om bogen.

    Romanens hoved person Rikke Lyngvig er en spændende person. Hvad er hun for en kvinde - og hvorfor har du valgt hende som hovedperson?

    Læs mere
  • Artikel

    Livet er både komisk og tragisk

    Kirsten Hammann kan godt forstå trangen til at snage i andres liv og bruger den selv som forfatter i sin seneste tragikomiske roman, "Se på mig".

    "Se på mig" er en fortælling om Julie. Hun  er sikker på, at den store drøm om at blive gift, og få børn er gået i opfyldelse, men så rejser hendes forlovede. Hun lejer værelser ud til Sune, som også drømmer - hans drøm er at blive forfatter.

    Læs mere
  • Artikel

    Historien om en familieskandale

    Kim Leine fortæller i romanen Valdemarsdag historien om det mord hans farfar begik på Valdemarsdag 1938 i København.

    Romanen er rigtigt spændende og skildrer blandt andet, hvordan farfaren efter det brutale mord vandrer frit omkring i København, mens politiet jager ham. Kim Leine forklarer i interviewet, hvorfor hans farfar Erik handlede som han gjorde.

    Hvordan påvirkede det mord din farfar begik din familie?

    Læs mere
  • Artikel

    En af de mest skelsættende begivenheder i vores tid er, at vi er gået i krig

    Michael Katz Krefelds 3. krimi er en meget velskreven krimi med fart over feltet. Midt i København springer en voldsom bombe - bombeangrebet skal efterforskes – en muslimsk gruppe tager ansvaret for bomben, men de tekniske beviser passer ikke med deres påstand. Optrevlingen af bombeangrebet leder fra muslimske kredse til traumatiserede Afghanistan-veteraner og et sikkerhedsselskab med skjulte aktiviteter. Historien ender i et fantastisk plot!  

    Hvorfor er PET du har valgt at lade medvirke i din roman?

    Læs mere
  • Artikel

    Mørket i os alle

    Da Gaute bliver født hærger en pyroman på hans hjemegn. Måske er det derfor, at han føler en form for samhørighed. Han vil finde en forklaring på, hvorfor det gik som det gik. Camilla Christensen har overat romanen fra norsk og svarer her på spørgsmål om romanen:

    Pyromanen og bogens hovedperson har meget tilfælles – men da de kommer i krise reagere de forskelligt hvorfor?

    Læs mere
  • Artikel

    En sømands visit

    'Den amerikanske sømand' hedder Karsten Lunds nyeste roman. Det lyder eksotisk, men romanen er en dansk slægtshistorie fra Skagen. Det er også en fiskerihistorie og en kærlighedserklæring til Skagen.
    Karsten Lund har en formidabel evne til at skildre pressede situationer så de fremstår psykologisk troværdige. Hans bøger er desuden altid spændende fordi han lige putter en lille krimigåde ind - sådan en er jo som bekendt med til at øge spændingen. Karsten Lund fortæller her om 'Den amerikanske sømand':

    Læs mere
  • Artikel

    Slumdog med et hjerte af guld

    "Drengen, der havde svar på alt" af Vikas Swarup er bogen bag filmen "Slumdog Millionaire". Det er historien om gadedrengen Ram Mohammad Thomas med det usandsynlige held.

    Han kæmper for kærligheden og samtig vinder han den helt store gevinst i "Hvem vil være millionær?"

    Mette Egerod har oversat bogen fra engelsk til dansk. Her svarer hun på spørgsmål om bogen: 

    Hvad mener du om ideen med at bruge en spørgeleg til at tale alvorligt?

    Læs mere
  • Artikel

    En skæv indfaldsvinkel

    Cato Thau-Jensen er uddannet illustrator og har illustreret et væld af børnebøger. Hans stil er original og alt andet end kedelig. Den er ekspressiv og voldsom, ofte med perspektiv forskydninger og forvrængninger. Selvom det primært er andres tekster Cato Thau-Jensen illustrerer, har han også skrevet teksten til nogle. Han har netop skrevet og illustreret en bog om sin barndom. Bogen hedder ’Et hjem med gevær’ og handler om de år, hvor han boede med sin temmelig originale far.

    Læs mere
  • Artikel

    En ulykkelig familie er altid ulykkelig på sin helt egen måde

    Romanen "I dag og i morgen" af Henriette Rostrup fortæller om en flok mennesker, der bor på Nørrebro i København.

    Handlingen foregår i 2007 og alle personernes liv hænger sammen på forskellig vis. De er naboer, familie, kærester, forældre o.s.v., og de har alle forskellige problemer. Henriette Rostrup fortæller i interviewet om nogle af de emner romanen berører.

    Læs mere
  • Artikel

    At løse en landsbystrid med en ladt pistol

    'Skrønen om Erkan' er Karsten Lunds roman om den unge tyrkiske mand Erkan. Han kommer til Danmark i 1963 og han er en flittig og dygtig forretningsmand og det lykkes ham at få stor succes i Esbjerg, hvor han bor i perioden 1969 - 2003.

    Hvad er det for en historie, du gerne vil fortælle med Skrønen om Erkan?

    Læs mere
  • Artikel

    Drømmefugle

    Maja Lucas kan skrive små og godt! Hendes nye bog Min far kan lide fugle er en samling af små lyriske prosatekster. Teksterne samler sig om barndommens sorg over forældrenes skilsmisse, og den sårbarhed, som var konsekvensen. Teksterne er meget stemningsfulde, og  udtrykker meget gennem det usagte. I dette interview fortæller Maja Lucas, om teksterne.
     
    Din første bog hed Jegfortællinger. Når jeg læser Min far kan lide fugle tænker jeg på, hvor meget af dig selv, der er i denne?
     

    Læs mere
  • Artikel

    Krig og lidelse er fundamentale fællesmenneskelige erfaringer

    Romanen Dancing Charlie af Lars Johansson har udgangspunkt i en historisk begivenhed. En flydedog med 1500 krigsfanger strander, efter at den i 4 ubeskrivelige døgn har drevet om på havet mellem Stettin og Langeland.

    Dancing Charlie er din anden roman begge dine romaer tager afsæt i anden verdenskrig, hvorfor er det så vigtigt at fortælle om denne periode?

    Læs mere
  • Artikel

    Drømmen om lykke er en illusion

    Familien skal til Fanø på sommerferie. Forventningerne til den perfekte ferie er store, men hvad sker der i den vaklende familie i løber af et par solskinsuger? Læs Katrine Grünfelds svar om ægteskab og forventninger til lykke.

    Drømmen om lykke, virker som et urimeligt pres i familien, hvorfor?

    Læs mere
  • Artikel

    Sød tøs

    Naja Marie Aidt debuterede med digtsamlingen 'Så længe jeg er ung' i 1991. Siden har hun skrevet meget og er kommet vidt omkring emnemæssigt. I år modtog hun Nordisk Råds Litteraturpris for novellesamlingen 'Bavian'. Hendes nyeste digtsamling, hedder 'Poesibog', den handler om hendes barndom og er en serie rå, humoristiske og gribende digte. Nu er hun blevet voksen, og er kommet halvvejs i livet, fortæller hun i dette interview og derfor ser hun tilbage på sin barndom.

    Læs mere
  • Artikel

    Vi søger dybde

    'At elske Charlotte' er en fin kærlighedsroman, om møbelarkitekten Torben, der møder den store kærlighed i en moden alder og har mod til at slippe kontrollen og lade tingene ske.

    Hvordan fik du ideen til romanen?

    Læs mere
  • Artikel

    Når fortiden også er nutiden

    Litteratursiden har interviewet forfatteren Lasse Ernst om svigt, ustabilitet og tid.

    Lasse Ernst beskriver i romanen "Man dør kun en gang" hvordan det påvirker Aleksander, at han to gange mister sin far. Først som barn, da faren forlader familien, og siden da faren 15 år senere dør.
    Din roman "Man dør kun en gang" handler om Aleksander, som bliver svigtet af sin far, men vel i lige så høj grad af sin mor?

    Læs mere
  • Artikel

    En mødregruppe er en perfekt ramme om en kollektivroman

    I Ulla Taylors nye roman "Mødregruppen" mødes fire nybagte mødre i småbørnskonkurrencen.

    Ulla Taylor debuterede i 2004 med romanen Dametur, en roman der fik meget ros. I 2010 udkom hendes tredje roman for voksne, den hedder Mødregruppen. Bogen handler om en mødregruppe, en gruppe kvinder, der som udgangspunkt ikke har ret meget andet til fælles end at de netop er blevet mor og bor i den samme sundhedsplejerskes distrikt. Ulla Taylor fortæller her, hvorfor hun har valgt at skrive om mødre i en mødregruppe:

    Læs mere
  • Artikel

    Rådhusklatreren

    Rådhusklatreren er en grotesk, men først og fremmest finurlig familiefortælling med rødder helt tilbage til 1918. Fortællingen er præget af glæder og især synder (synder er der ikke få af) Synderne fungere som spændingsmomenter både for familiens medlemmer og for læserne. Læs i dette interview Kim Blæsbjergs svar på, hvilke fællestræk slægten har og hvilken betydning løgne og fortielser kan få for en familie.

    Hvilken hovedperson er William Lundstrøm, og hvem er han?
     

    Læs mere
  • Artikel

    Lad de små får komme

    Der sker jo ikke noget! Livet er gået i stå i en lille flække i Norge. Og her har Mariam og hendes mand søgt tilflugt, for at prøve at komme gennem sorgen over at ha mistet deres lille barn. Det er netop det hun kan: Ina Merethe Schmidt, altså at skrive en roman, hvor der intet sker, men hvor små bobler kommer op til overfladen, som signal om, at der er noget vigtigt nedenunder. Her svarer hun på spørgsmål om romanen:

    Titlen Fåresyge leder mine tanker mod mange mulige tolkninger. Hvad mener du med titlen?

    Læs mere
  • Artikel

    Jeg ville skrive en mønsterbryder roman

    Robert Zola Christensen fortæller om sin roman "Aldrig så jeg så dejligt et bjerg". Det er en bog om en mønsterbryder. Om de problemer det gir når man befinder sig i et nyt miljø, men føler sig mere hjemme i et andet.

    Jeg har tænkt meget over det billede du tegner af Allan, som en mønsterbryder. Han kommer ikke fra et akademikermiljø, men har arbejderforældre. Det var han jo ikke alene om i 80'erne. Er det fordi Allan tabuiserer det, at det bliver så voldsomt et problem?

     

    Læs mere
  • Artikel

    Jeg tænker i billeder og stemninger

    Morten Kirkskov har skrevet en fantastisk roman 'Kapgang'. Den fortæller historien om den 13 årig dreng Martin, der mister sin mor, da hun i løbet af to dage bliver syg og dør. Drengen Martin kæmper for at få livet til at gå videre. Romanen er fortalt i en på samme tid trist, morsom og klog tone, hvilket giver en rigtig smuk læseoplevelse. Morten Kirkskov uddyber her, hvilke tanker han har gjort sig om romanen.

    Martin overtager sin mors plads i familien efter hendes død, hvorfor gør han det og har han et valg?

    Læs mere
  • Artikel

    Livet som en uægte brøk

    Jesper Wung-Sung skriver i romanen Ægte brøker om de to unge fyre: Marcus og Janus. De er, som mange unge meget optaget af, hvad der er rigtigt liv: det ægte liv. Det ægte liv er et liv med frihed og lighed. I interviewet fortæller Jesper Wung-Sung mere om Marcus og Janus og fortæller hvad de kæmper for og hvorfor.

    Hvad har Janus og Marcus til fælles, og hvad adskiller dem?

    Læs mere
  • Artikel

    En hyldest til barndommens vildskab

    Morten Ramsland bruger historier fra sin slægt når han skriver. Sumobrødre er en hyldest til det barndomsland, som er et andet sted end der hvor de voksne opholder sig. Læs hvilke tanker Morten Ramsland har haft om romanen.

    Børnene i Sumobrødre er underlagt en slags junglelov, hvad betyder det for dem?

    Læs mere
  • Artikel

    En længsel efter enkelhed

    En vinterdag i midtfirserne i provinsen sker der intet, eller der sker voldsomt meget. I vores interview med Lone Hørslev fortæller hun om søgen efter lykken i det enkelte.

    Hvad skal man især lægge mærke til ved de to ægtepar?

    Hvor forskellige de er, kunne man sige. De har haft forskellige kort på hånden, fået relativt forskellige betingelser for at kunne tage de valg, de har taget. Det har fx betydet at Jørgen ikke har kunnet leve sin drøm ud om at blive historiker, mens lillebror Thomas oplever verden som åben og fuld af muligheder.

    Læs mere
  • Artikel

    Debutantprisen 2004

    Juryens livret - debutantprisen 2004.
    - af bibliotekar Marit Haugaard, Århus Kommunes Biblioteker
     
    Juryen var ikke i tvivl, da årets debutantprisvinder skulle findes: dens livret var Kristian Ditlev Jensens skønlitterære debut ”Livret”.
     
    Forfatteren, der er født i 1971, er ikke ukendt for os, i 2001 udgav han den selvbiografiske bog, ”Det bliver sagt”, der omhandler tre års seksuelle krænkelser i hans barndom.  Bogen belyste et emne, der hos mange er tabubelagt, og satte gang i en tiltrængt debat. 
     
    Læs mere
  • Artikel

    Ingen grænser for gæstfriheden på Sydsjælland

    Hvordan er det, at sidde langt ude i provinsen og drikke kaffe i en hjørnesofa? Det var vigtigt at finde ud af, fortæller Helle Helle i dette interview, om sin seneste bog 'Ned til hundene', hvor hovedpersonen Bente, en forfatter på 42 år, rejser ud for at finde et godt sted at græde. Hun bliver fundet af et ualmindeligt kærligt og gæstfrit par, Putte og John. Helle Helle fortæller om Bente, Putte og John i interviewet:
    Bente fandt aldrig det gode sted, hvor man kan græde, hvad fandt hun?

    Læs mere
  • Artikel

    Nedfrosne følelser

    Karen Fastrup din roman "Begravelsen" har meget betagende menneskeskildringer, men det er også slående, hvor forskellige personerne er. Ligger der en pointe i at vise en meget bred skare af personer?

    Læs mere
  • Artikel

    Se livet lidt fra oven

    "Jeg har tudet hver gang jeg har læst Fays sidste mail i bogen, for der føler jeg, at hun er helt inde ved knoglerne." Det fortæller Maise Njor om bogen Livet for let øvede. Bogen er en mailkorrespondance som blev til i det år hvor hun skrev sammen med Fay Weldon.

    Hvad var det bedste ved at skrive med Fay?

    "Det bedste var at lære noget af en kvinde, som er ældre end en selv. Jeg tænkte, at jeg var midt i centrifugeringen, men at hun stod udenfor og kiggede på sokkerne, der hvirvlede rundt."

    Læs mere
  • Artikel

    Det stille liv

    "Jeg valgte firserne for at slippe for mobiltelefonerne", siger Helle Helle i dette interview om hendes seneste roman.

    Dorte som er hovedpersonen, i romanen "Dette burde skrives i nutid"  er først i tyverne - hun skal i gang med sit voksenliv - hvordan faldt valget på denne hovedperson og i denne alder?

    Læs mere
  • Artikel

    Shantaram betyder 'Fredens mand'

    Shantaram.
    En bog, der ændrer et liv! 

    Da Nanna Birch læste 'Shantaram' besluttede hun sig for, at købe rettighederne til den danske udgave, og selv at oversætte bogen. Hun havde ingen erfaring med, at oversætte eller med forlagsvirksomhed. Men læsningen af bogen havde efterladt hende dybt berørt og med et stort behov for at dele sin oplevelse med andre, så derfor kom Shantaram på en måde til at ændre hendes liv. Her beskriver hun, hvad bogen har betydet:
     
    Hvad var det du allerbedst kunne li ved bogen?

    Læs mere
  • Artikel

    Manden der muligvis var Leif - engang

    Jens Blendstrups roman Bombaygryde handler om Leif, der er så uheldig at tabe i Matador til sin far (Uff). Derfor må han ta sin straf! Straffen er et års "frivillig" rekruttid ved Marineinfanteriet på Bornholm.

    Uff (Leifs far) sender Leif til Bornholm, som frivillig marineinfanterist, hvad ønsker han for sin søn?

    Læs mere
  • Artikel

    Når arbejdet fylder det hele

    I  romanen "Tilfældets Gud" fortæller Kirsten Thorup, hvilke omkostninger det har for hovedpersonen Ana, at hun lader arbejde og karriere fylde alt for meget. Kirsten Thorup uddyber her, hvilke tanker hun havde, da hun skrev romanen:


    Ana, hovedpersonen i din roman, er arbejdsnarkoman, hvad er det især du vil fortælle om hendes forhold til arbejde?
     

     

    Læs mere
  • Artikel

    Lyninterview med Janne Teller

    Janne Teller har netop modtaget Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat. Litteratursiden.dk har spurgt forfatteren, hvad det har betydet for hende.

    Hvad betyder det for dig at have modtaget Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat? Og hvordan - hvis overhovedet - ændrer det på dit arbejde som forfatter?

    Læs mere
  • Artikel

    Karitas - den stærke islandske kvinde

    Karitas – den stærke islandske kvinde.

    En samtale med romanens forfatter.

    Den islandske forfatter Kristín Marja Baldursdóttir var grædefærdig over kvinders manglende selvstændighed for femten år siden. Derfor skrev hun romanerne om Karitas. I en kærlig erindring om kvindernes hedengangne styrke og i håb om at de genfinder den.

    Af Line Fjord

    Læs mere
  • Artikel

    Vi har nærmest krav på at være lykkelige.

    Annegrete Kraul har med romanen En meget lykkelig mand skrevet en roman om den succesfulde middelklassemand Kristian. Han vil det hele og mere til, desværre har han ikke moral til at tøjle sin grådighed.

    Hvordan fik du ideen til din roman En meget lykkelig mand ?

    Læs mere
  • Artikel

    Ferm femi-krimi

    Forfatteren  til "De frie kvinders Klub", "Opium" og "Scirocco", Elsebeth Eghom, er højaktuel med en ny roman, "Skjulte fejl og mangler". Litteratursiden.dk har mødt forfatteren i et emailinterview om romanen.

    Når man køber sig et hus er det som oftest muligt at forsikre sig mod “skjulte fejl og mangler”. Hvad henviser titlen på din nyeste roman til?

    Læs mere
  • Artikel

    Intens jegjagt

    Maja Lucas debuterer med en samling små, fine noveller, 19 jegfortællinger.
    Novellerne er fortalt i en sagte og sørgmodig tone, der indimellem brydes af tragikomik, som da den døende farmor fortæller om sin groteske oplevelse på hospitalet: 'Jeg har fået konstateret: at jeg ikke har nogen hjerne – alligevel kom jeg til intelligenstest.

    Læs mere
  • Artikel

    Sortest

    Jan Sonnergaards seneste roman er en historie om at være ung i 80'erne, årtiet, hvor man som ung enten var punker, yuppie eller bz'er, og hvor fremtiden kun havde en farve - sort.

    I interviewet fortæller forfatteren om "Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom", og om hvorfor perioden var så grotesk og absurd.

    Hvad har inspireret dig til romanen, hvordan fik du ideen? Var der noget du ville sige, vise eller kom det hen af vejen?

    Læs mere
  • Artikel

    Jugoslavien - på en gang fragmenteret og ét hele

    Birgithe Kosovic fortæller her om romanen ”Det dobbelte land”, som bygger på historier fra hendes egen familie. Afsættet er hvad der får hovedpersonen Milovan til at skifte fra at være parat til at ofre alt for sin tro - til senere at blive en flygtning i sit land og liv.

    Jugoslaviens historie er fyldt med menneskelig grusomhed - hvorfor er det så voldsomt?

    Læs mere
  • Artikel

    En historie om en machomand

    Dy Plambeck fortæller om tankerne bag "Gudfar", om bikere og cafe latté-kultur og om at finde Gud.

    Et af de centrale temaer i Gudfar er forholdet mellem forældre og børn, hvad vil du især fortælle?

    Læs mere
  • Artikel

    Hvad læser de selv? - Adrian Lloyd Hughes

    Hvad læser de selv?
    - denne gang med smagsdommeren Adrian Lloyd Hughes, DR

    af Gitte Buur Rasmussen, Århus Kommunes Biblioteker     Hvad læser du netop nu ?
    Har netop læst Imre Kertész' "Likvidation". Det var lektier, og jeg ville ikke have læst den hvis ikke den skulle i Smagsdommerne. Nej, jeg kunne ikke lide den, den var indadvendt og en intellektuel stiløvelse som intet gjorde for at komme mig i møde.                        

    Hvilken bog har betydet mest for dig ?
    Læs mere
  • Artikel

    Forfulgte forfatteres frontkæmpere

    Forfulgte forfatteres frontkæmpere
    Mille Rode, Dansk PEN

    Fængslede og forfulgte forfattere og journalister kan regne med hjælp fra én af verdens ældste internationale forfatter- og menneskeretsorganisationer, PEN.
    Det er kærlighed til litteraturen, til sproget og retten til at bruge det, der knytter skribenter sammen på tværs af grænser.
     
    Læs mere
  • Artikel

    Historiske romaner - nutid med fortidsbriller

    Historiske romaner – nutid med fortidsbriller
    af Bibliotekar Sanne Caft, leder af Østerbro Bibliotek

        2004 har budt på et rigt varieret udvalg af romaner om kendte, mindre kendte og fuldstændig ukendte mennesker fra fortiden. Artiklen sætter fokus på tendenser inden for genren i 2005 og tager fat i nogle af de genretypiske, fantastiske eller læseværdige udgivelser.
     
    Læs mere
  • Artikel

    Klumme: Litteratur uden grænser

    Klumme: Litteratur uden grænser

    af Forfatter Kristian Ditlev Jensen

      I starten af juni måned kunne man i Berlingske Tidende læse, at Kulturministerens nye, håndplukkede formand i Kunstrådet mener, at der udgives for mange bøger i Danmark. Kort tid efter kunne man samme sted læse, at stort set alle professionelle bogfolk var gået i affekt. I skingre toner beklagede de sig over udsagnet. For gu udgives der ikke for mange bøger – hvis der er et problem, så er det da, at der udgives for få bøger, syntes konsensus at være.
    Læs mere
  • Artikel

    Jules Verne: Reaktionære visioner!

    Jules Verne: Reaktionære visioner!
    af B.A. i historie og kunsthistorie Jesper Kurt-Nielsen, Nationalmuseet, Etnografisk Samling

        Den 24. marts 2005 er det 100 år siden science fiction-forfatteren Jules Verne døde. Det markerer Litteratursiden med en artikel om den verdensberømte forfatter.
    Læs mere
  • Artikel

    Husk din daglige ordvitamin

    Husk din daglige ordvitamin
    af lærer og skolebibliotekar Gitte Vinther, Søndre Skole i Viborg og jurymedlem af P2 Romanprisen 2005

         Gitte Vinther der var med til at udvælge Radioens Romanpris 2005 sluger med glæde den daglige dosis.

    Jeg blev glædeligt overrasket, da Karsten Pharao (redaktør på Programmet Alfabet på P2, DR) midt i december ringede og fortalte, at jeg var blevet udvalgt til at deltage i juryen i forbindelse med P2 Romanprisen 2005.
    Læs mere
  • Artikel

    Zapper-roman

    En ny roman, der er så ny i stilen, at den af af anmelderne er blevet kaldt den første danske zapper-roman. Sådan kan en passende præsentation af Katrine Buchhave Andersens, en 26-årig nordjyde, debut: "EVA - et styk vestlig hjerne med kvaps i knolden fx." lyde.

    Læs mere
  • Artikel

    At lege og skabe af intet

    At skabe og lege af intet
    Karin Hedemand, Viborg Bibliotekerne

    Digteren og lyrikeren Ellen Heiberg er 77 år, særdeles aktiv, skarp i pen og frisk i replikken!

    Ellen Heiberg har befundet sig i det litterære univers i mange år. I 70'erne og 80'erne udgav hun en række digtsamlinger og skrev bidrag til flere antologier på forlaget Klitrose.
     
    Læs mere
  • Artikel

    Paneldebat fra krimimessen

    Fiktion og virkelighed
    af Nanna Rørdam Knudsen, cand.mag.

    De to paneldebatter på Krimimessen i Horsens 2004 var spændende diskussioner om vidt forskellige emner. Læs udpluk her.

    Paneldebat med fængselsdirektør Jørgen Bang, retspsykiater Henrik Day Poulsen, chekriminalinspektør Per Larsen og forfatter/journalist Gretelise Holm. Ordstyrer: Niels Lillelund
    Læs mere
  • Artikel

    Klumme: Om litteratur og propaganda

    Klumme: Om litteratur og propaganda
    - Om Kirsten Hammanns "Fra smørhullet"
    af Steen Piper, Forlaget Hovedland & Bogans forlag

        For en måneds tid siden læste jeg her på Litteratursiden.dk en artikel om Kirsten Hammanns forfatterskab. En smal sag for den brede smag, lød overskriften på Pernille Skot-Hansen Hvillums gennemgang af Hammanns forfatterskab med udgangspunkt i den nyeste roman "Fra smørhullet".
    Læs mere
  • Artikel

    Ild og is interview med Louise Bach og Kaare Bergh

    En ny digtsamling: 'Emergens', dukker op. Louise Bach og Kaare Bergh er forfattere til den fælles samling. De to unge digtere, der henholdsvis læser litteraturvidenskab og filosofi fortæller i dette interview, hvorfor de udgiver en fælles samling, og at de slet ikke kendte hinanden i forvejen, men at de kunne se, at deres digte supplerede hinanden godt, og at de sammen udgjorde et hele.

    'I har netop udgivet en fælles digtsamling, hvorfor har I valgt at samle jeres digte i en samling?'

    Louise:

    Læs mere
  • Artikel

    Klumme: Er det ikke grund nok?

    Klumme: Er det ikke grund nok? 
    af Mette Frederiksen,  MF (S) og kulturordfører

        På mit lokale bibliotek i Ballerup har man i en længere periode haft åbent hver søndag. Et genialt træk. Masser af mennesker og masser af bøger. Jeg har selv været der et par gange sammen med min datter på knap halvandet år. For der er ikke megen tid i hverdagen og slet ikke til biblioteket. Men heldigvis er der tid søndag, både til biblioteket, til leg og til billeder og bogstaver hjemme på gulvet.
     
    Læs mere
  • Artikel

    Klumme: Alt skal ikke med

    Klumme: Alt skal ikke med
    - Om at skrive litteraturhistorie
    af Marianne Stidsen, mag.art. i litteraturvidenskab og lektor i den nyere og nyeste danske litteratur ved Institut for Nordisk Filologi, Københavns Universitet
    Læs mere
  • Artikel

    Klumme: I skole som forfatter

    I skole som forfatter?    af Anne-Marie Mai. Formand for bestyrelsen for Forfatterskolen. Kan man lære at blive forfatter? Det er et spørgsmål, som vi ofte får stillet på Forfatterskolen. Mit svar er hverken ja eller nej, men nej og ja. Hvis man ikke elsker dansk sprog og har kunstnerisk talent for at bruge det, kan man ikke blive forfatter, heller ikke selv om man øver sig i nok så mange år.
    Læs mere
  • Artikel

    Moderne græsk litteratur i dansk oversættelse

    Moderne græsk litteratur i dansk oversættelse
    af Birthe Wied, Nakskov Bibliotek

        Denne odyssé gennem græsk litteratur begynder 1830, fordi Grækenland i de foregående 350 år var en del af det ottomanske rige. Efter adskillige frihedskrige lykkedes det i 1832 at etablere en selvstændig græsk stat.
     
    Frihedskampen skildres på dansk i Aleksander Sutsos : ”Den forviste fra 1831”. Under frihedskrigen skrev Dionysios Solomos en hymne til friheden på 158 vers, hvoraf de to første udgør den græske nationalsang.
    Læs mere
  • Artikel

    Den stærkeste drivkraft er hævn interview med Kamilla Jørgensen

    Kamilla Jørgensen er oversætter af  Pigen der legede med ilden  og det seneste bind i Stieg Larssons trilogi Luftkastellet der blev sprængt. Hun har fået meget ros for sin flotte oversættelse og i dette interview mærker  man tydeligt, hvor meget personerne er gået hende i blodet - og hvor høj pris hun sætter på bøgerne.

    Lisbeth Salander 'Lille Pippi' er en ekstrem person, hvorfor er hun alligevel en troværdig hovedperson?

    Læs mere
  • Artikel

    Hvad læser de selv? - Isabella Miehe-Renard

    Hvad læser de selv ?
    - denne gang med Bestseller-værten Isabella Miehe-Renard
    af Gitte Buur Rasmussen, Århus Kommunes Biblioteker Litteratursiden.dk har spurgt en række kendte kulturpersonligheder om deres læsevaner og yndlingslæsning. Vi indleder rækken af spændende personer med Bestseller-værten Isabella Miehe-Renard, som bekender, at hun ind imellem tyr til "Book-Crawl".   Hvad læser du netop nu ?
    Læs mere
  • Artikel

    Litteraturens kirke

    Litteraturens kirke
    - interview med leder af LiteraturHaus, Paul Opstrup og presse- og informationsmedarbejder, Karina Lee T. Pedersen
    af Bibliotekar Gitte Buur Rasmussen, Århus Kommunes Biblioteker

        Hvad er historien bag det nyåbnede LiteraturHaus?
      Den 14. og 15. april 2005 fik Danmark sit første litteraturhus. Initiativtageren var Paul Opstrup, tidligere leder af Huset i Magstræde. Han havde købt stedet og i et par år drevet stedet som et kulturhus med diverse koncerter og andet godt.
    Læs mere
  • Artikel

    Klumme: Kulturlivet i det 21. århundrede

    Klumme: Kulturlivet i det 21. århundrede  af Christian Have, direktør for Have PR & Kommunikation og kommunikationsansvarlig for H.C. Andersen 2005   I hele min karriere som professionel kulturformidler er jeg konstant blevet konfronteret med spørgsmål om kulturens tilstand, og jeg har prøvet at besvare spørgsmålene efter bedste overbevisning. Således har jeg også været vidne til de strømninger der har præget det danske kulturliv de seneste 20 år, og de erfaringer har jeg nedfattet i min nye bog "Synlighed er eksistens". Her giver jeg bl.a.
    Læs mere
  • Artikel

    Planøkonomi og Al-Quaeda

    Planøkonomi og Al-Quaeda
    - da Leif Davidsen besøgte Hovedbiblioteket i Århus
    af bibliotekar Jette S. F. Holst, Århus Kommunes Biblioteker
    Læs mere
  • Artikel

    Smagsdommeren som talende og tænkende inspiration

    Smagsdommeren som talende og tænkende inspiration
    - interview med debattør, smagsdommer og teolog, Sørine Gotfredsen
    af bibliotekar Gitte Buur Rasmussen, Århus Kommunes Biblioteker

        "Jeg er grundlæggende vild med ideen om, at nogle mennesker tillader sig at fortælle andre, hvad der er godt og hvad der er skidt", siger debattør og teolog, Sørine Gotfredsen. Læs om smagsdommeren, der ikke er bange for at sige sin mening.
    Læs mere
  • Artikel

    Livets og sorgens tid

    'I livets strøm' er en fin og bevægende bog, hvor Chili Turell beskriver sit liv som det formede sig i årene fra Dan Turell blev syg og døde, og indtil nu, hvor hun har fundet et nyt ståsted i livet, og overvundet sorgen.

    Du får i en rolig og smuk fortællestil formidlet, at man efter en lang sorgperiode kan finde livsglæden igen. Hvad er dit vigtigste råd i denne proces? 
     

    Læs mere
  • Artikel

    Månens bagside

    Månens bagside
    af Carsten Odgaard, Stud.art. i Nordisk, Syddansk Universitet, Odense   Bret Easton Ellis møder 'Bret Easton Ellis' i sin roman: 'Lunar Park'. Forestil dig at blive bestseller-forfatter med efterfølgende rigdom og instant berømmelse i en alder af kun 20 år.
    Læs mere
  • Artikel

    Nynne bliver aldrig lykkelig

    Nynne bliver aldrig lykkelig...
    Af bibliotekar Stine Bjerregaard

    BogForum fredag. Henriette Lind og Lotte Thorsen i samtale med Naser Khader om "Nynnes dagbog 2".

    Stemningen var høj og latterudbrudene mange - præsis som når man læser om Nynne - da de to journalister ved Politiken/forfatterne Henritte Lind og Lotte Thorsen, mødte Naser Khader sent fredag eftermiddag.
    Læs mere
  • Artikel

    Pessoas litterære ingenmandsland

    Pessoas litterære ingenmandsland
    af Jakob Aahauge, stud. litteraturvidenskab

    Nogle bøger har betydet så meget for een, at man dårligt tør røre dem igen af bare frygt for, at de skal vise sig at være noget andet, end man husker.
    Tænk, hvis man genlæste dem, og de viste sig ikke at kunne leve op til den status, man havde givet dem.
    Sådan havde jeg det med portugiseren Fernando Pessoa, da jeg for nylig genlæste den første af hans bøger, der blev oversat til dansk, 'Rastløshedens bog'.
     
    Læs mere
  • Artikel

    Stemmer fra Mellemøsten

    Stemmer fra Mellemøsten.
    Arabiske og danske forfattere i dialog under Images of the Middle East 



    af Martin Robert Nielsen, journalist Fritids- og Kulturforvaltningen, Århus Kommune
        'Images of the Middle East' er en landsdækkende kulturfestival, som har til hensigt at præsentere Danmark for den mellemøstlige samtidskultur, herunder litteraturen. 
    Samtidigt er det intentionen at nuancere det billede, vi ofte får gennem medierne af hvad, Mellemøsten står for.
    Læs mere
  • Artikel

    Her udvikles talentet

        af Karin Hedemand, Viborg Bibliotekerne

    Hans Otto Jørgensen har siden 2002 været rektor for forfatterskolen. Han er selv en både anerkendt og aktiv forfatter, der har skrevet en lang række bøger i forskellige genrer. Han fortæller i dette interview om arbejdet som rektor for forfatterskolen.
     
    Er dit arbejde som rektor for forfatterskolen et ønskejob?
     
    Læs mere
  • Artikel

    Klumme: Fagre nye forlag

    Klumme: Fagre nye forlag Af Michael Halskov, litteraturkritiker DR Kultur/freelance   Nogle mener, at tingene ændrer sig meget langsomt i Danmark, men det gælder ikke opblomstringen af nye forlag. I gamle dage – altså for ti år siden – opfattede man de forlag, der var uden for mainstream som meget mærkelige. Den tid er ovre. Jeg husker stadig, når man som ung anmelder hentede en bog på det lille skæve Politisk revy i Nansensgade, og Johannes Sohlman sad dér helt alene. Kunne man dét? Siden dengang er énmandsforetagener skudt op overalt.
    Læs mere
  • Blog

    Sommerlæsning

    Jeg er ved at læse Christian Jungersens ”Du forsvinder” - eller jeg er faktisk ved at genlæse den. Det er en fantastisk bog, som jeg nyder at læse igen. Jeg kan sagtens huske den bevægende handling om ægtemanden, der er syg. Og de konsekvenser hans sygdom har for hans nærmeste. Jeg kan også huske, hvad de valg eller handlinger han traf (inden sygdommen blev opdaget), har for konsekvenser for ham selv og hans nærmeste.  Men nu hvor jeg læser romanen for anden gang, er jeg blevet ekstra opmærksom på, hvordan den påvirker mig følelsesmæssigt.

    Læs mere
  • Blog

    Ideer til ferielæsning

    De seks bøger jeg anbefaler, når jeg skal give inspiration til ferielæsningen, har gjort et særligt indtryk på mig på hver deres måde.

    Jeg forbereder mig i øjeblikket til den bogcafe, som jeg sammen med en god kollega skal holde om et par uger. Det er dejligt, men bestemt også vanskeligt. Bogcafeen giver inspiration til sommerferielæsningen. Og der skal være ideer til de forskellige ønsker og behov, som vores publikum har.

    Læs mere
  • Blog

    Hokus pokus og hvad er det så, der kommer?

    Timingen er ikke helt ubetydelig når man ønsker.

    Om mandagen arbejder jeg på Ørum bibliotek. Det er hyggeligt, det er et mindre sted, og man kender de lånere, som kommer, og man følger med i deres liv, gøren og laden. Dagene ligner hinanden, eller det gjorde de lige indtil den mandag, hvor alt gik galt.

    Læs mere
  • Blog

    Husk at glemme

    Tænk hvis man kunne huske alt det gode og glemme alt det andet ...

    I 2011 læste jeg to rigtigt gode bøger om at huske. Den ene Moonwalk med Einstein – kunsten at huske af Joshua Foer giver en opskrift på, hvordan man bliver bedre til at huske. Den anden Når noget slutter af Julian Barnes fortæller historien om den 65 årige Tony, i hans hukommelse findes en meget redigeret udgave af det liv han faktisk levede.

    Læs mere
  • Artikel

    Skjult under overfladen

    Julia Butschkows novellesamling "Der er ingen bjerge i Danmark" er tretten fortællinger om tilsyneladende helt almindelige mennesker i dagens Danmark. Men under overfladen kan hvad som helst ligge skjult.

     

    De mennesker du skildrer i novellesamlingen kommer fra vidt forskellige steder og miljøer i Danmark – har fortællingerne en fællesnævner?

    Læs mere
  • Blog

    Ja - jeg er bibliotekar

    Sidste lørdag var jeg til bryllup – en skøn fest, hvor der var en masse rigtigt søde og spændende bryllupsgæster. Snakken gik lystigt, vi spiste lækker mad og fik også alt, hvad vi kunne drikke af både vin og champagne. Stemningen blev bedre og bedre, vi talte om alt mellem himmel og jord og på et tidspunkt faldt snakken på bøger. Det viste sig at glæden ved bøger var en lidenskab, som vi havde til fælles. Vi blev grebet af emnet og delte vores læseoplevelser. Vi havde ikke læst de samme bøger, men det gjorde ikke spor det er skønt at få inspiration til andre gode bøger.

    Læs mere
  • Artikel

    Hvad har Sara Blædel på sit natbord

    Vi har spurgt Sara Blædel, en af Danmarks meget populære krimiforfattere, hvad hun læser og om hun vil dele sine tanker om hvad hun vil læse med Litteratursidens læsere.

    Det ville hun heldigvis:

    Du kan tro jeg læser, lige nu ganske vist lidt mindre end jeg plejer fordi jeg er fordybet i arbejder med min næste bog.

    Læs mere
  • Artikel

    Gode krimier - der frister Anna Grue

    Anna Grue er stille, roligt og fuldstændig sikkert blevet en helt fast del af de senere års danske krimisucces. Da hun debuterede, som krimiforfatter modtog hun straks det danske kriminalakademis debutantpris, for ”Noget for noget”. Siden da har hun skrevet 4 krimier i serien om den skaldede detektiv. Anna Grue kommer her med tre gode bud på, hvad hun vil læse til sommer: 

    Læs mere
  • Artikel

    Krimiforfatterens sommerlæsning

    Det er altid spændende med gode læseideer - ekstra spændende er det naturligvis at få dem fra en forfatter der selv skriver spændende og gode bøger. Michael Katz krefeldt fortæller hvilke bøger han glæder sig til at læse i sommer ferien:

    Jeg er allerede ved at udvælge mig dette års sommerferielæsning. Elsker at have en god bog med mig på min båd. Særligt når der er  kaffe i koppen - kogt på primussen – og med lyden fra klimprende liner mod skibsmasterne som baggrundsmusik.

    Læs mere
  • Artikel

    Min version af Hildegard

    Hildegard von Bingen var komponist og abbedisse (1098-1179). Hendes liv var præget af de syner hun fik fra Gud og som hun var fuldstændig overbevidst om var Sandheden. Midt i livet fik hun tilladelse til at fortælle verden om det hun så.  

    Anne Lise Marstrand-Jørgensen  fortæller her, hvilke tanker hun havde om Hildegards liv da hun skrev bogen:

    Hildegard var en fantastisk kvinde - hvad var hendes største udfordring?

    Læs mere
  • Artikel

    Ræve er dragende og skræmmende - og lidt komiske

    Efter Rosinen er en roman om den voldsomme sorg, som Maria befinder sig i efter at have mistet sin datter ved fødslen. I romanen følger man Maria og oplever, hvordan hendes liv langsomt ændre sig til det bedre.

    Noget af det, der er med til at gøre din roman god, synes jeg er kontrasten mellem ræven og Maria, hvad var din tanke med den ræv? Og hvad gør den for Maria?

    Læs mere
  • Blog

    Elsker du også tyske motorveje?

    Elsker du ligesom mig den lange tur ned gennem Tyskland og hjem igen? Så har du det ligesom mig, men bestemt ikke som min mand. Jamen havde vi ikke aftalt at vi netop IKKE skulle køre den lange tur ned gennem Tyskland igen i år når vi skulle på ferie? Sådan spurgte han da jeg tjenstvilligt (og en smule beregnede) havde arrangeret sommerferien som bilferie (igen) i år. Vi skulle på ferie og vi skulle ned til de dejlige strande i Kroatien og Italien.

    Læs mere
  • Artikel

    Smuk og barsk, men aldrig ligegyldig

    Mona Lisa Kirk har gode evner som opdager. Det finder hun og politiet ud af i Set fra himlen, som er det første bind i en ny dansk serie på 7. Lene Rikke Bresson fortæller her hvilke tanker, der ligger bag serien.

    Set fra himlen er den første spændingsroman i en påtænkt serie, hvad er seriens tema?

    Læs mere
  • Artikel

    Cafe samtale

    Frode Z. Olsens har været ansat i politiet siden 1975 og arbejder i dag som forbindelsesofficer. Han debutterede som forfatter i 2000 og interviewes her af sit alter ego.

    Læs mere
  • Blog

    Godt nytår!

    Jeg ved, at det klogeste er at være lidt forsigtig med nytårsfortsætter - at lade være med at love sig selv at løbe 50 km om ugen, tabe 5 kilo eller aldrig mere at spise slik. Hvorfor? Fordi det er så rart når noget lykkes ... Måske skulle jeg vælge at være sund med bøger i stedet for? Det er sundt at læse - det ved jeg - jeg lover at blive ved med at læse! OK det var måske for let. Jeg kan måske love lidt mere?

    Læs mere