"Drengen, der havde svar på alt" af Vikas Swarup er bogen bag filmen "Slumdog Millionaire". Det er historien om gadedrengen Ram Mohammad Thomas med det usandsynlige held.
Han kæmper for kærligheden og samtig vinder han den helt store gevinst i "Hvem vil være millionær?"
Mette Egerod har oversat bogen fra engelsk til dansk. Her svarer hun på spørgsmål om bogen:
Hvad mener du om ideen med at bruge en spørgeleg til at tale alvorligt?
Jeg synes, at det er noget nær genialt tænkt, for det alvorlige emne til trods er "Drengen, der havde svar på alt" først og fremmest en underholdningsroman. "Hvem vil være millionær?" er et koncept, der er kendt over det meste af kloden, og med det som indgang føler man sig som læser mere på hjemmebane: Vi får lettere ved at identificere os med den forældreløse dreng og alt, hvad han må igennem, også selv om vi ikke umiddelbart kender noget til indiske samfundsforhold. Med quizzen som ramme har forfatteren desuden mulighed for at springe i tid og sted og fortælle de historier, der ligger ham på sinde – historier, der ikke nødvendigvis hænger sammen, men hele tiden pirrer vores nysgerrighed, fordi der først til allersidst bliver bundet sløjfe på dem.
Hvad er det for en historie, der fortælles i bogen?
Det er den på én gang charmerende og barske historie om Ram Mohammad Thomas, en fattig, forældreløs dreng, der må gå så grueligt meget igennem, og om de mennesker, han møder på sin vej. Og det er godt nok et persongalleri, der spænder vidt – fra andre gadedrenge over katolske præster til skrupelløse børnehjemsledere, falmede filmstjerner, australske udsendinge og smukke prostituerede. Samtidig er det også en skildring af det indiske samfund – den sociale ulighed, korruptionen, de religiøse modsætninger, håbløsheden og Bollywood som den samlende faktor.
Hvad er forfatterens ærinde?
Jeg forestiller mig, at historien udspringer af forfatterens lyst til at skrive en underholdningsroman, der har bid og vid og absolut INTET tilfælles med Bollywoods glittede drømmeverden. En skildring af det socialt skæve indiske samfund, der er både underholdende og fyldt med action, humor og groteske personer.
Er fortællingen troværdig?
Det er ikke en socialrealistisk roman i den forstand, og ikke alle de situationer, Ram Mohammad Thomas havner i, er lige realistiske. Og selvfølgelig er det heller ikke troværdigt, at en gadedreng er i stand til at besvare samtlige spørgsmål i et quizprogram, men det er underholdende og fungerer som afsæt for de historier, forfatteren gerne vil fortælle. Havde "Drengen, der havde svar på alt" været skrevet som en traditionel roman, havde den været himmelråbende utroværdig.
Er det et moderne Dickens eventyr?
Jeg synes faktisk, at "Drengen, der har svar på alt" er helt sin egen, den er ikke nogen moderne Dickens, og den ligner heller ikke de romaner, vi har set fra Indien i de senere år.
Hvilket billede giver bogen af det indiske samfund?
Det billede, bogen tegner, er af et land med enorme klasseskel, korruption, et underudviklet sundhedsvæsen og store religiøse spændinger. Handlingen er hovedsagelig henlagt til Mumbai og Delhi, hvor nogle af verdens største slumkvarterer ligger, og især beskrivelsen af Dharavi i Mumbai kryber ind under huden. Er der imidlertid noget, landets rige og fattige kan samles om, er det film, især de stort anlagte Bollywood-film fra filmfabrikken i Mumbai, hvilket også indtager en central plads i bogen.
Hvad er Ram Mohammad Thomas for en dreng? Og hvad er det for et navn, han har?
Ram Mohammad Thomas er en fattig, forældreløs dreng, der, selv om han lever på livets skyggeside, har bevaret et åbent sind og et hjerte af guld. Han er vennernes ven, har humor og drømme, er "streetwise", videbegærlig og reflekterende – kort sagt en rigtig overlever. Hans navn afspejler Indiens tre store religioner – hinduismen, islam og kristendommen – og skønt han selv er ikketroende, letter det hans indgang til forskellige kulturkredse: Alt efter hvilket miljø han færdes i, kalder han sig enten Ram, Mohammad eller Thomas.
Kommentarer