Bog

Folkene på Innhaug

Af (
2007
)

Anmeldelse

Folkene på Innhaug af Anne Karin Elstad

10 apr.07
AfKarin Hedemand
Skribent

Den smukke gårdmandsdatter Oline må kæmpe hårdt for kærligheden i denne historiske slægtsroman fra 1800-tallets Norge.

Åh, hvor er der smukt og malerisk i Trøndelagen nord for Guldbrandsdalen. Bjælkehytter med langt, bølgende, grønt græs. Elven som dybblå og klar bruser gennem dalen, hvor de slanke birketræer svajer og risler i vinden. Kom du ikke til Norge i ferien? Så er chancen for at komme på en dejlig og spændende historisk drømmetur til Norge her!

Med den smukke gårdmands datter Oline i centrum byder historien også på en medrivende og dramatisk kærlighedshistorie. Slægtens sammenhold og styrke kommer virkelig på prøve, da Oline vender hjem fra sommerens ophold på sæteren og bringer skam over sin slægt, fordi hun venter et uægte barn med en ukendt mand.

Den barske natur i Trøndelagen har præget menneskene, de er blevet mere stærke, lidenskabelige og stolte. Foruden de barske vilkår som naturen står for, udsættes det stærkt gudfrygtige folk også for prøvelser, som stiller deres tro og moral på prøve, og det er ikke altid let, når folkene også er lidenskabelige. Så her viser det sig, at de har svært ved at efterleve præstens formaninger om et renfærdigt levned. Oline må gå til præsten for at bekende sin synd.

Historien forgår i 1809, og det er hårde år, hvor idyllen brydes af de barske vilkår, som mangel på mad medfører. Skatterne er ekstra høje i disse år, fordi den danske konge har brugt mange penge på krigen. Derfor gælder det om at spare på det dyrebare korn. I bygden sparer man på kornet ved at blande bark i kornet, og når vinteren er ekstra langvarig blandes mere og mere bark i. 

Selv på Innhaug blander man bark i kornet i disse år. Selvom gården er stor og har god orden på tingene, må den dygtige husfrue forstå at spare på beholdningerne. Heldigvis er husbond en dygtig landmand der også tør satse på så nye og dristige ting som dyrkning af kartofler.

Romanen er en rigtig slægtsroman, altså en af den slags, hvor der foruden glødende kærlighed også er spænding, jalousi, had og misundelse. Dramaerne skifter mellem fødsel og død. En dejlig og medrivende fortælling om familierelationer for alle, der sætter pris på kærlighedsromaner og slægtsbøger som: Toril Brekke: Sara, Hanne Faldborg: "Kvinderne på Sølvheden", Judith Lennox: "Alle mine søstre" og alle de andre.

Oversat af Jan Hansen. Hovedland, 2007. 269 sider.

Bogdetaljer

Forlag
Hovedland
Oversætter
Jan Hansen
Faustnummer
26677262
ISBN
9788777398391
Antal sider
269

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser