Bog

Det gyldne kompas 1

Af (
2019
)

Anmeldelse

Det gyldne kompas 1 af Stéphane Melchior og Clément Oubrerie

14 sep.19

Imponerende grafisk fortolkning er en fejende flot tilføjelse til Philip Pullmans tryllebindende univers.

Stéphane Melchior og Clément Oubrerie står bag denne tegneserieadaption af ’Det Gyldne Kompas’ om den modige pige Lyra og hendes verden, der er så lig vores og så alligevel ikke. Pullmans fantasyunivers kommer utroligt fint til live, og Melchior og Oubrerie går på intet tidspunkt på kompromis med den originale fortælling.

Hvor filmatiseringen fra 2007 var en okay adaption, synes jeg tegneserieudgaven er helt fantastisk vellykket. Lyra er fantastisk skildret, som den oprørske drengepige der trodser al logik og bevæger sig ud på en endda meget farlig mission for at redde sin onkel og opklare mysteriet om det mystiske Støv. Hun er en god ven, har humor og er fræk og nysgerrig på verden, som hun indtil nu har levet beskyttet i på Jordan-kollegiet.

Med det mystiske altheriometer, et instrument kun få personer forstår at bruge, lærer hun at læse sandheden og bliver den udvalgte, der skal bringe hendes verden og alle andre tilbage i harmoni. For der foregår noget råddent i Lyras by. Børn bliver kidnappet af Snappere og fragtet til Nord, hvor de mægtige panserbjørne hersker.

Et elsket væsen i Pullmanns univers er Lyras daimon Pantalaimon. "Dæmon" lyder ikke umiddelbart som noget godt, men i Lyras verden er menneske og daimon nært knyttet sammen i eksistens og sjæl og kan tale med hinanden. Melchior og Oubrerie formidler dette stærke bånd på den mest fortryllende måde, og det er magisk, sjovt og rørende at følge udviklingen mellem Lyra og Pan.

Dette er første album af tre, der som tegneserieadaption samlet kommer til at udgøre Pullmans fantastiske trilogi. Der er for mig ingen tvivl om, at denne tegnede version bliver en eftertragtet og værdsat klassiker på tegneseriehylden hos børn som voksne.

Bogdetaljer

Forlag
Cobolt
Oversætter
Hanna Lützen
Graphic
Clément Oubrerie, Philippe Bruno
ISBN
9788770858014
Antal sider
77

Tema

Tema

Tegneserier og graphic novels

Vi belyser mangfoldigheden inde for tegneserier og graphic novels og sætter gennem en række anmeldelser, analyser og artikler ord på, hvad de flotte grafiske udgivelser kan.
Læs mere

Tema

Tema

Tema

Bogen bag filmen

En god filmatisering kan bringe vores litterære helte og skurke til live på det store lærred. Her begynder din dag i ly fra det våde vejr.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer