Bog

Den våde fisk

Af (
2018
)

Anmeldelse

Den våde fisk af Volker Kutscher

31 jan.19
AfBeth Høst
Skribent

Genudgivelse af Kutschers roman, der foregår i Berlin anno 1929. Her er korrupt politi, gryende nazibevægelse og nationalistiske ønsker om hævn efter 1. Verdenskrig. Velskrevet spænding af høj karat.

I anledning af filmatiseringen 'Babylon Berlin', der blev vist i TV sidst i 2018, er denne gode spændingshistorie genudgivet. Og da jeg har læst mig til, at der findes flere sæsoner, så gætter jeg på, at de næste tre bind også genudgives.

Vi befinder os i Berlin 1929, hvor den unge kriminalassistent Gereon Rath (opkaldt efter en helgen) er forflyttet til fra Köln. Han lander midt i en sag med en død og tortureret russer, fundet i en bil midt i en kanal, men må egentlig ikke beskæftige sig med den, da han er i sædelighedsafdelingen. Han møder mange spørgsmål, "hvad foregår der i de russiske kredse?", og ikke mindst: "hvad foregår der i de gamle soldatergrupper i Berlin?". Alle holder øje med alle, og undervejs i Raths oplevelser i det flamboyante berlinske natteliv, hvor sædelighedsafdelingen vil forsøge at holde lidt styr på lette damer, deres kunder og kabaretternes personale, får han kontakt til mange sære eksistenser.

Alle er til salg på et eller andet niveau - også Gereon Rath, da han står midt i en velorkestret - eller det håber han da -, operation med illegalt våbensalg og smugling af store mængder guld fra den nye Sovjetunion. 'Den våde fisk' i titlen er betegnelsen fra en uopklaret sag, og i den kategori lander mange sager, da der er alt for mange ting, der skal skjules.

Bogen er en gedigen spændingsroman med en fin skildring af den historiske atmosfære og gode personkarakteristikker.  Hovedpersonen er der ikke så mange nuancer i, han skal nok klare sig og iøvrigt nok også igen blive gode venner med sin sweetheart, sekretæren Charlotte Ritter. Hun er i bogen en pæn pige og jurastuderende.

Helt anderledes er stemningen i  filmatiseringen 'Babylon Berlin', der er kulsort og smukt fortalt med et persongalleriet med mange facetter. Charlotte er deltidsprostitueret i en af de flotte kabaretter og sekretær på politigården. Men hendes familiebaggrund og den skildrede fattigdom møder vi ikke i Kutchers bogforlæg. Men bogen er ubetinget en god oplevelse.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Oversætter
Hanne Lund
Faustnummer
27644317
ISBN
9788776041908
Antal sider
569

Tema

Tema

Bogen bag filmen

En god filmatisering kan bringe vores litterære helte og skurke til live på det store lærred, og når det lykkes introduceres en ny skare af læsere.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser