Bog

Små påsatte brande

Af (
2018
)

Anmeldelse

Små påsatte brande af Celeste Ng

26 jun.19
AfLine Hoffgaard
Skribent

Facaden krakelerer i det bedre borgerskab i dette medrivende drama om hemmeligheder, skrøbelige familiebånd og bristede illusioner.

Denne medrivende fortælling om relationer mellem børn og forældre og et lokalmiljø, hvor tilsyneladende små begivenheder kan sprede sig som ringe i vandet og få voldsomme konsekvenser, er gjort af det stof, som skaber stærke billeder på nethinden.

I Shaker Heights ånder alt idyl i det velfriserede lokalmiljø, hvor der er både udtalte og uudtalte regler for, hvordan man bor og omgås hinanden. Allerede fra første færd ledes tankerne uvilkårligt hen på serier som 'Desperate Housewives' og 'Big Little Lies', hvor noget truer med at bryde den pæne overflade.

Elena Richardson lever et perfekt og trygt liv i Shaker Heights med sin mand, som er advokat, og deres fire teenagebørn. Familien udlejer et lille hus i nærheden til alenemoren Mia Warren og hendes teenagedatter Pearl, som er vant til at flytte fra sted til sted med let bagage. Mia er fotograf og lever af sin fotokunst og forhåndenværende småjobs for at få tingene til at hænge økonomisk sammen. Snart får Elena arrangeret, at Mia kan gøre rent hos dem, og Mia indvilliger modvilligt. På den måde bliver Mia og Pearl med ét lukket ind i familien Richardsons privatliv.

Børnene i familien Richardson tiltrækkes hurtigt af Mia og Pearl. Pearl er omvendt fascineret af den blankpolerede konstante verden, som Richardson-familien og deres hjem repræsenterer. Den ældste dreng blandt Richardson-børnene indleder et hemmeligt kæresteforhold med Pearl. Den næstældste datter bruger mest af alt bare Pearl til egen fordel, og familiens mindste pige bliver voldsomt fascineret af Mias frie tanker og syn på verden.

Da et velhavende vennepar til familien Richardson adopterer en lille pige med kinesisk-amerikansk baggrund, som er blevet efterladt på en brandstation, og den biologiske mor til barnet senere fortryder sin handling, bliver det starten på en stor retssag. Sagen optager hele Shaker Heights, og Elena og Mia kommer på kant med hinanden, da de står på hver sin side i sagen om, hvem den lille pige bør vokse op hos. I sin iver efter at undergrave Mia, begynder Elena at grave i Mias fortid og opdager, at der er en væsentlig årsag til Mia og Pearls omflakkende tilværelse.

Der er ingen egentlige helte eller skurke, vindere eller tabere i romanen, hvor Celeste Ng portrætterer sin personer realistisk og uden at dømme. Der er måske lige Elena, som det kan være lidt svært at føle empati for, men også hun er et produkt af sit ophav og med potentiale til at forandre sig.

'Små påsatte brande' er en sofistikeret roman, som stiller det moralske spørgsmål, om man ejer sine børn. De stærke men samtidig skrøbelige relationer mellem forældre og børn belyses på fornem og subtil vis i romanen og viser, at det ikke er så ukompliceret. Et stærkt psykologisk portræt af et lokalsamfund i den øvre middelklasse og en fortælling om rødders betydning.

Romanen var meget hypet, da den udkom i USA i 2017, og det var blot et spørgsmål om tid, før den ville ramme det store lærred. Her i 2020 er romanen lavet om til en serie med Reece Witherspoon i hovedrollen som Elena Richardson (kan ses på streamingtjenesten Amazon Prime), men giv dig selv den oplevelse at læse den medrivende roman først.

Bogdetaljer

Forlag
Hr. Ferdinand
Oversætter
Lisbet Kjær Johansen
Faustnummer
54090501
ISBN
9788740046786
Antal sider
350

Tema

Tema

Bogen bag filmen

En god filmatisering kan bringe vores litterære helte og skurke til live på det store lærred, og når det lykkes introduceres en ny skare af læsere.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser