Bog

Cassiopeias nye stjerne

Af (
2023
)

Anmeldelse

Cassiopeias nye stjerne

22 aug.23

Graphic novel om Tycho Brahe er propfuld af drama, varme og charme og rammer læseren som et stjerneskud på en klar nattehimmel.

Anders Worm overtager faklen fra den danske mester i historiske tegneserier Claus Deleuran uden at ryste på hånden og leverer et fuldstændigt helstøbt værk, der giver et godt indblik i historien og i de ikke altid gunstige vilkår for en videnskabsmand.

Dette værk fra tegner Anders Worm fortæller historien om Tycho Brahes vej til toppen af poppen indenfor astronomien, med hans elskede søster Sofie aldrig langt fra hans side med både inspiration og opbakning. At være videnskabsmand på den tid krævede ikke bare ekstrem dedikation og selvopofrelse, men også i høj grad økonomisk støtte. Forskere som Tycho Brahe var dybt afhængige af magthavernes gunst, og videnskaben skulle derfor også underholde konger og kejsere – ikke bare oplyse. Det accepterede verdensbillede med Jorden i centrum for universet skulle der helst heller ikke rokkes ved, hvilket bogen beskriver med megen humor. At søge efter svar, finde dem, tolke og præsentere dem var noget af en farlig balancegang, og bogen er altså, udover at handle om Tycho Brahe, også en spændende fortælling om forskningens og empiriens vilkår på den tid.

Anders Worms tegnestil i denne bog lægger sig tæt op ad den, man kender fra Claus Deleuran. Det passer vanvittigt godt til denne historiske fortælling, der ligesom Deleurans Illustrerede Danmarkshistorie er fuld af en uimodståelig lun humor, der på en eller anden måde virker meget dansk. Humoren kan måske betegnes som en slags tragikomik; en skøn blanding af fjolleri og så den alvor, der kommer af at vide, at det altså er rigtige historiske mennesker og virkelige begivenheder, det drejer sig om. Udover at følge hovedpersonen Tychos trængsler følger man også søsteren Sofies historie. Som enlig kvinde havde Sofie ikke ret meget at skulle have sagt om sin egen skæbne, men hun brugte sit råderum fuldt ud. Denne sidefortælling er et underholdende element og relevant i nutidens diskussion om kvinder, der blev glemt i historieskrivningen.

'Cassiopeias nye stjerne' føles som et varmt gensyn med en form for fortællestil, jeg pludseligt opdager, at jeg har savnet. Tycho Brahe var en dygtig videnskabsmand og en spændende person, som man får lyst til at vide endnu mere om. Bogen er et tidsbillede, en fortælling om videnskabens udvikling og vilkår, og det er interessant at se, hvordan videnskaben både blev set som en form for underholdning ved hoffet, men også kunne blive brugt som et redskab i kampen om magten. Som historisk graphic novel er bogen på højde med Karoline Stjernfelts bøger om Christian 7. og Caroline Mathilde og kan meget varmt anbefales.

Bogdetaljer

Forlag
Fahrenheit
Faustnummer
136639501
ISBN
9788771761962
Antal sider
269

Tema

Tema

Tegneserier og graphic novels

Vi belyser mangfoldigheden inde for tegneserier og graphic novels og sætter gennem en række anmeldelser, analyser og artikler ord på, hvad de flotte grafiske udgivelser kan.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer