Profil
AfBarbara Rugholm

Medlem i

6 år 3 måneder
Redaktør for anmeldelser, boglister, forfatterportrætter og forside
Originaludgave: 1974
Kontakt: barh@aarhus.dk

Anmeldelser af Barbara Rugholm

Ædru

Jesper Stein fortsætter sin forsoning med fortiden i bevægende og universel roman om at træde ud af afhængighedens skygge og mærke sig selv og livet i ædruelighedens klare lys.

Øm

Kroppens afvikling og livets hudafskrabninger beskrives præcist, humoristisk og uprætentiøst igennem en midaldrende journalist, der sendes til tælling i ellevte time. 

Vold

Spænd sikkerhedsselen. Vold er en roman, der bringer dig ud i samfundets, sindets og Afrikas fjerne afkroge. Sjældent flytter man sig så langt fra lænestolen.

Indhold af Barbara Rugholm

 • Filmatiserede bøger

  Den, der lever stille

  Af Leonora Christina Skov

  Den, der lever stille

  Leonora Christina Skovs roman er en stærk beretning om opvækst, provinsliv, familierelationer og frigørelse. 
  Læs mere

  De otte bjerge

  Af Paolo Cognetti (f. 1978)

  De otte bjerge

  Stoisk ro og ubarmhjertig poesi. De otte bjerge er en svimlende roman til trods for sit relativt beskedne omfang.
  Læs mere

  Meter i sekundet

  Af Stine Pilgaard

  Meter i sekundet

  Stine Pilgaard har skrevet en sprogligt veloplagt komedie om kærlighed og normalitet og om at blive voksen i Vestjylland.   
  Læs mere

  Underet

  Af Emma Donoghue

  Underet

  Et under af en roman om 11-årige Anna, som ikke vil spise. Historien er både spændende og psykologisk overbevisende. Donoghue lever fuldt ud op til sin debut.
  Læs mere

  Hvor flodkrebsene synger

  2019's store amerikanske roman er en uforglemmelig og bittersød fortælling om svigtede skæbner, bristede hjerter og et gådefuldt mord i 60’ernes North Carolina.
  Læs mere

  Hændelsen

  Af Annie Ernaux

  Hændelsen

  Annie Ernaux genopliver den illegale abort, hun fik foretaget som ung, og gør denne skelsættende hændelse til stor kunst og alles anliggende.
  Læs mere

  The power of the dog

  Af Thomas Savage

  The power of the dog

  Symbolladet roman er en ubarmhjertig og medrivende udforskning af giftig maskulinitet og egoisme. 
  Læs mere

  Call me by your name

  Af André Aciman

  Call me by your name

  Bogen bag succesfilmen af samme navn er en dyb og sanselig skildring af forelskelsens og begærets inderste væsen i al dens berusende skønhed.
  Læs mere

  Utålmodige hjerter

  Af Stefan Zweig

  Utålmodige hjerter

  Zweigs mesterlige roman giver et eminent indblik i det selviske menneskesind, når det tror sig allerbedst og uegennyttigt.
  Læs mere

  Mig ejer ingen

  Af Åsa Linderborg

  Mig ejer ingen

  'Mig ejer ingen' er en fremragende biografisk roman om pigen Åsa, der vokser op med sin far i 1970'ernes Sverige. Originaludgave: 2008
  Læs mere

  Pagten - mit venskab med Karen Blixen

  Om et utroligt venskab, en platonisk kærlighedshistorie mellem den karismatiske forfatter Karen Blixen og den begavede lyriker Thorkild Bjørnvig.
  Læs mere

  Undtagelsen

  Af Christian Jungersen

  Undtagelsen

  Christian Jungersen inviterer indenfor i en fortælling, der forgrener sig: Den er farvet af krimigenren, filosofien, socialrealismen og frem for alt den psykologiske…
  Læs mere

  Ud og stjæle heste

  Af Per Petterson

  Ud og stjæle heste

  At vokse op betyder, at man taber en verden, men får en ny. Det sker for hovedpersonen Trond, der også beskriver det at blive voksen som en intens kropslig erfaring.   
  Læs mere
  Lykke-Per

  Lykke-Per

  Af Henrik Pontoppidan

  Lykke-Per

  Lykke-Per har klassikerstatus. Den imponerende udviklings – og kærlighedshistorie giver et suverænt indblik i, hvad der danner et menneske.
  Læs mere

  Harpiks

  Af Ane Riel

  Harpiks

  Suverænt vellykket og underfundigt værk om familien Haarder, der lever livet på Hovedet blandt uanede mængder af ting og sager. 
  Læs mere

  Dinas bog

  Af Herbjørg Wassmo

  Dinas bog

  Stærke lidenskaber, voldsomme dødsfald, magt og skyld er hovedingredienserne i skildringen af den viltre Dinas liv og opvækst i 1800-tallets Nordnorge.    
  Læs mere

  Du forsvinder

  Af Christian Jungersen

  Du forsvinder

  Christian Jungersens page turner byder på en stor læseoplevelse og inviterer til diskussion om, hvornår mennesket styres af neurologi eller den frie vilje.
  Læs mere

  En mand der hedder Ove

  Af Fredrik Backman

  En mand der hedder Ove

  Virkeligt morsomme bøger er sjældne, men når man så i tilgift får fortalt en sandhed eller to om livet og samfundet, så må man bare overgive sig.
  Læs mere

  Nordkraft

  Af Jakob Ejersbo

  Nordkraft

  Fortælling fra narkomiljøet i Ålborg i første halvdel af halvfemserne, hvor en række skæbner følges på deres vej mod bunden   Filmatiseret af Ole Christian Madsen i 2005…
  Læs mere

  Svinestierne

  Af Susanna Alakoski

  Svinestierne

  Pigen Leena fortæller solidarisk, usentimentalt og stærkt om livet i det splinternye sociale boligbyggeri i Ystad. Filmatiseret i 2010 af Pernille August.
  Læs mere

  Timerne

  Af Michael Cunningham (f. 1952)

  Timerne

  Fortællingen skildrer tre dage i tre vidt forskellige kvinders liv i forskellige tidsperioder i 1900-tallet.  Filmatiseret i 2002 af Stephen Daldry under titlen The Hours.
  Læs mere

  Juliet, nøgen

  Af Nick Hornby

  Juliet, nøgen

  Idoldyrkelse, kærlighed og humor i en herlig cocktail dominerer romanen om Tucker Crowe.
  Læs mere

  Når noget slutter

  Af Julian Barnes

  Når noget slutter

  I denne elegante og fortjente prisvinder filosoferes der over, hvad der sker, når tidens paradokser spiller hukommelsen et puds. Filmatiseret i 2017 af instruktøren Ritesh Batra.
  Læs mere

  Stranden

  Af Alex Garland

  Stranden

  Det er utroligt så få bøger, der er skrevet om backpackere taget i betragtning hvor mange unge, der hvert år drager ud i verden med rygsækken. Det her er en af de bedste!
  Læs mere

  Submarino

  Af Jonas T. Bengtsson

  Submarino

  Nick er vred og selvdestruktiv, hans bror er alene med sin 6-årige søn, som han prøver at sikre en god opvækst midt i sin evige jagt på heroin. Filmatiseret i 2010.
  Læs mere

  Pindsvinets elegance

  Af Muriel Barbery

  Pindsvinets elegance

  Kunne man lide Jostein Gaarders gennemgang af filosofihistorien i ’Sofies Verden’, vil man sandsynligvis også synes om ’Pindsvinets Elegance’. Filmatiseret i 2009 af Mona Achache…
  Læs mere

  Maskeblomstfamilien

  Af Lars Sꜳbye Christensen (f. 1953)

  Maskeblomstfamilien

  Forførende og foruroligende, grum og grotesk er Lars Saabye Christensens psykologiske portræt af et skadet barn og den familie, han kommer fra.  
  Læs mere

  Veronika beslutter at dø

  24-årige Veronika har besluttet sig for at begå selvmord. Hun synes livet er tomt, forudsigeligt og kedeligt og derfor spiser hun en masse sovepiller. Filmatiseret i 2009 af Emily…
  Læs mere

  Rum

  Af Emma Donoghue

  Rum

  Gribende og næsten ubærlig roman om en mor og søn, som er spærret inde i et rum.
  Læs mere

  Den hvide konge

  Af György Dragomán

  Den hvide konge

  Drengen Djata fortæller med en blanding af uskyld, uvidenhed og sort humor om sit liv sammen med sin mor i årene efter at det rumænske politi uden lov og dom fængslede hans…
  Læs mere

  Stegte grønne tomater

  'Stegte grønne tomater' er en utrolig charmerende og hjertevarm fortælling om den midaldrende Evelyn, der møder den ældre Ninny Threadgoode på svigermoderens plejehjem.
  Læs mere

  Alt bliver oplyst

  Af Jonathan Safran Foer

  Alt bliver oplyst

  En tragisk, komisk, sprudlende russisk-jødisk roman, skrevet af en helt ung amerikaner. 
  Læs mere

  Ekstremt højt & utrolig tæt på

  Ekstremt rørende roman om en ikke helt almindelig 9-årig dreng, der har mistet sin far under terrorangrebet på World Trade Center.  
  Læs mere

  Ondskaben

  Af Jan Guillou

  Ondskaben

  Barsk og beskidt beretning om den ondskab, der kan få fæste i svage menneskesind. Og samtidig en lysende beretning om en dreng med retfærdigheden i hjertet og viljen til sejr.
  Læs mere

  Slip mig aldrig

  Af Kazuo Ishiguro

  Slip mig aldrig

  Er nogle mennesker mere mennesker end andre, spørger Kazuo Ishiguru i denne blændende samfundskritiske science fiction, maskeret som kostskoleroman. Filmatiseret i 2010 af Mark…
  Læs mere

  Biroller

  Af Erling Jepsen

  Biroller

  Helene drømmer om en karriere som skuespiller, men desværre er hendes forelskelse i teaterverdenen ikke gengældt; Indtil den dag hendes hund forvilder sig ind på Husets Teater og…
  Læs mere

  Kunsten at græde i kor

  Ønsket om andres død, faderens ”psykiske nerver” og søsterens nætter med faderen på sofaen er en naturlig del af den 11-årige fortællers hverdag. Filmatiseret i 2007 af Peter…
  Læs mere

  Vejen

  Af Cormac McCarthy

  Vejen

  Omstrejfende væsener på jagt efter mad under en sortnende himmel. Cormac McCarthys 'Vejen' er en dystopisk rejse uden andet mål end overlevelse. Filmatiseret i 2009…
  Læs mere

  Pi's liv

  Af Yann Martel

  Pi's liv

  Da Pi er seksten beslutter hans forældre at emigrere fra Indien til Canada med deres zoologiske have. 
  Læs mere

  Biernes hemmelige liv

  Af Sue Monk Kidd

  Biernes hemmelige liv

  En dramatisk og rørende sydstatsroman om en ung hvid pige, der finder tryghed hos en flok sorte kvinder.  Filmatiseret i 2008 under titlen "The Secret Life of Bees",…
  Læs mere

  Isslag

  Af Rick Moody

  Isslag

  Barsk og nærgående portræt af et bedrestillet forstadsmiljø i 1970’ernes USA.
  Læs mere

  Brokeback Mountain

  Af Annie Proulx

  Brokeback Mountain

  Fornem amerikansk novellekunst langt fra Manhattan. Filmatiseret i 2005 under samme navn med Heath Ledger og Jack Gyllenhaal i hovedrollerne. 
  Læs mere

  For min søsters skyld

  En medrivende roman om et aktuelt og kontroversielt emne – nemlig donorbørn. Det er ganske enkelt en fremragende bog, der er meget svær at lægge fra sig – en rigtig pageturner.
  Læs mere

  Sarahs nøgle

  Af Tatiana de Rosnay

  Sarahs nøgle

  En bog skrevet for at huske og ære de flere tusinde børn der gik døden i møde 16. juli 1942 i Paris. Filmatiseret i 2010 af Gilles Paquet-Brenner.
  Læs mere

  Indignation

  Af Philip Roth

  Indignation

  Alt, der kan gå galt, går galt i denne eminente roman om de dilemmaer og valg en ung mand, dybt forankret i sin jødiske opdragelse, bliver stillet overfor, da han flytter…
  Læs mere

  Farven lilla

  Af Alice Walker

  Farven lilla

  Romanen er formet som en række breve fra Celie til Gud og søsteren Nettie, og det er ikke en særlig rosenrød beretning.  
  Læs mere
 • Gode bøger for de 9-12 årige

  Mørkets by

  Af Marianne Gade

  Mørkets by

  En barskt eventyr om en mulig fremtid i Danmark, hvor et uforklarligt mørke er ved at opsluge verden og slå alt det gode ihjel.
  Læs mere

  Mutanterne - eksperimentet

  Vanvittigt spændende roman er en blanding af action, sci-fi, fantasy og graphic novel og anbefales varmt til børn, der er glade for visuelle elementer, når de læser.
  Læs mere

  Legendarium

  Af Jennifer Bell

  Legendarium

  Den selvstændige og eventyrlige fortsættelse til ’Wonderscape’. Spænd dine børn fast, inden de begynder på dette actionfyldte eventyr!
  Læs mere

  Wolf girl - ud i vildmarken

  Starten på en spændende og tempofyldt serie, der kombinerer en sej hovedperson, en ulv, en ørn og fire hunde og fortæller om stor ensomhed.
  Læs mere

  I Frankensteins fodspor

  Af Catherine Bruton

  I Frankensteins fodspor

  En hyldest til den gotiske litteratur og en interessant fortsættelse af historien om Frankenstein, der handler om monstre, ensomhed og etik, men også om venskab og kærlighed.
  Læs mere

  Sølvblomst

  Af Cecilie Eken

  Sølvblomst

  Cecilie Eken har drysset plantemagi ud over en god hverdagshistorie, som vokser på alle måder. Originaludgave: 2002
  Læs mere

  Isens dæmoner

  Af Benni Bødker

  Isens dæmoner

  Kursen er sat mod Himalaya på jagt efter Yeh-tehen i et hæsblæsende eventyr i bedste Indiana Jones stil til børn fra ca. 10 år.
  Læs mere

  Geminiforbandelsen

  Af Kim Ace Nielsen

  Geminiforbandelsen

  Det er svært at være modig, mens man kæmper mod det onde og udtænker planer i paralleluniverser, når man bare gerne vil vide, hvordan man holder op med at tisse i sengen.
  Læs mere

  Dæmon tandlægen

  Af David Walliams

  Dæmon tandlægen

  David Walliams formår på overbevisende vis endnu engang at blande mængder af humor med alvor og sorg, venskab og håb i en historie, der er helt eventyrlig.
  Læs mere

  Wonderscape

  Af Jennifer Bell

  Wonderscape

  Fortællingen er som en hvirvelvind af både humor, videnskab og spænding gennem tid og rum.
  Læs mere

  Æggets forbandelse

  Af Thomas Taylor

  Æggets forbandelse

  Dette brillante søfartseventyr er en imponerende god start på en ny serie af en af Harry Potter bøgernes illustratorer.
  Læs mere

  Pissemyre

  Af Lars Daneskov

  Pissemyre

  Lars Daneskov har endnu engang skrevet en varm og vedkommende bog, denne gang om den svære, spirende pubertet.
  Læs mere

  Heksen og Liljen

  Af Leif Jacobsen og Mats Lerneby

  Heksen og Liljen

  Spændende og velskrevet børnebog fra 1500-tallets Firenze foregår i et historisk miljø, mens handlingen emmer af science fiction. 
  Læs mere

  Den magiske sommer

  Af Sara Ejersbo

  Den magiske sommer

  Med sol, surf og strand, tilsat et drys sommerforelskelse, rammer Sara Ejersbo helt og aldeles plet med denne første bog i en ny trilogi. Chicklitt for tweens- og teenagere.
  Læs mere

  Walker & Dawns berømte postordrekatalog

  Af Davide Morosinotto (f. 1980)

  Walker & Dawns berømte postordrekatalog

  Der er dømt eventyr og spænding for alle pengene i denne prisbelønnede roman, som appellerer til alle børn og voksne, der er vilde med gode fortællinger.
  Læs mere

  De fremmede

  Af Margaret Peterson Haddix

  De fremmede

  Spænding, mystik, koder og opdagelsen af en parallelverden er alle ingredienser i første del af en lovende serie for mysteriehungrende børn.
  Læs mere

  Det mekaniske hjerte

  Første bind i forrygende steampunkserie er en unik læseoplevelse med filosofiske undertoner, der stiller spørgsmål ved, hvad det vil sige at være levende.
  Læs mere

  De Hemmelige Youtubere

  Af Maria Rørbæk

  De Hemmelige Youtubere

  Fra outsidere til youtubere. Maria Rørbæk romandebuterer med en fin fortælling for tweens om at skille sig ud og stå ved sig selv.
  Læs mere

  Ternet Ninja - bind 1

  Af Anders Matthesen

  Ternet Ninja - bind 1

  Matthesens krøllede hjerne fortæller om børnearbejde, kærlighed og en hævngerrig ninjabamse i samme bog. Alle klicheer er i spil på en fuldstændig genial måde.  
  Læs mere

  Alfred og gabestokken

  Af Jesper Wung-Sung

  Alfred og gabestokken

  Wung-Sung kan som ingen anden sætte ord på det at være anderledes. Her i et forunderligt og smukt illustreret eventyr for børn.
  Læs mere

  Supersaurus - raptorer i paradis

  Hvordan ville verden se ud, hvis dinosaurerne aldrig var uddøde? Forestil dig en blanding af Tintin, Indiana Jones og Jurrassic Park, samlet i én bog.
  Læs mere

  Arlo Finch i flammernes dal

  Manuskriptforfatteren John August har i sin romandebut skrevet en stærk fortælling for alle eventyrhungrende læsere.
  Læs mere

  De forunderlige bøger om Amaia og Gustau

  Den storslåede catalanske eventyrfortælling, der fører os til en verden med drager, talende bjørne og en yoghurtdreng bringer mindelser om Alice i Eventyrland og Narnia bøgerne.
  Læs mere

  Målmanden og havet

  Opfølgeren til Vaffelhjerte er en tidløs fortælling om livet på kanten af havet og puberteten.  
  Læs mere

  Wimpy Kid : Nedsmeltning

  Jeff Kinney er tilbage med trettende bog i serien om nørden Greg Rowley a.k.a Wimpy Kid, der er ramt af den globale opvarmning. Et sikkert hit til tweens.
  Læs mere

  Vildheks

  Af Lene Kaaberbøl

  Vildheks

  I en blanding mellem magi og genkendelige tanker fra unge pigers hverdag har Kaaberbøl skabt en gribende og vedkommende fantasyfortælling.
  Læs mere
 • Sjove bøger til børn

  Når grise flyver

  Af Rob Harrell

  Når grise flyver

  Graphic novel om superhelten Batgris er fuld af humor og gakket action. En værdig konkurrent til de populære bøger om Hundemand.
  Læs mere

  Anton & farmor på havets bund

  Af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen (Ill.)

  Anton & farmor på havets bund

  Badetid er ikke kedeligt, når man har en sej farmor og en kvik fantasi. Tag med Anton på et undersøisk og sjovt eventyr for de 4-8 årige.
  Læs mere

  Tre røvere og en pølseløve

  Af Thorstein Thomsen (f. 1950) og Rasmus Bregnhø (Ill.)

  Tre røvere og en pølseløve

  Der er knald på billederne og sproget i denne sjove og lettere nervepirrende røverhistorie, gjort af et stof, der gør den til et langtidsholdbart hit for både børn og forældre.
  Læs mere

  Komadpakkerne

  Af Bjørn F. Rørvik Og Per Dybvig (Ill.)

  Komadpakkerne

  De naivistiske og tossede fremstillinger af verden skaber et godt udgangspunkt for stærkt underholdende og vanedannende højtlæsningssituationer med børn.
  Læs mere

  Eddie lærer alfabetet

  Af Thomas Brunstrøm

  Eddie lærer alfabetet

  Lillebror Eddie fra de populære billedbøger om Sallys far har fået sin egen bogserie, hvor han forsætter sine opfindsomme påfund og sjove narrestreger.
  Læs mere

  Bogen der hellere ville være en badevægt

  Af Martin Sommer (f. 1976-04-26)

  Bogen der hellere ville være en badevægt

  Tænk sig hvis man kunne være alt muligt andet end en bog! Sjov og skør bog inviterer læseren til at lege med og blive en aktiv del af fortællingen.
  Læs mere

  Fing

  Af David Walliams

  Fing

  David Walliams er tilbage med endnu et bizart eventyr, der kan få både børn og voksne til at grine højt.
  Læs mere

  Slim

  Af David Walliams

  Slim

  At påstå Niller er en almindelig dreng er en underdrivelse, og sammen med Slim kan han udrette næsten alt. Nonsenshistorier når de er bedst.
  Læs mere

  Måske -

  Af Chris Haughton

  Måske -

  Ny farverig billedbog fra Chris Haughton, der med sin originale collage-stil fortæller en sjov historie om tre små aber, der ikke gør, hvad der bliver sagt.
  Læs mere

  Ternet Ninja - bind 1

  Af Anders Matthesen

  Ternet Ninja - bind 1

  Matthesens krøllede hjerne fortæller om børnearbejde, kærlighed og en hævngerrig ninjabamse i samme bog. Alle klicheer er i spil på en fuldstændig genial måde.  
  Læs mere

  Ternet Ninja 2

  Af Anders Matthesen

  Ternet Ninja 2

  Matthesen inviterer på den vildeste ferie, og den lille, aggressive ninja er tilbage i ny form. Stadig psykopathævngerrig, morderisk og helt igennem genial.
  Læs mere

  Pølse vil ikke i børnehave

  Af Oliver Zahle og Siri Melcher (Ill.)

  Pølse vil ikke i børnehave

  Pigen Pølse er tilbage i to charmerende og flotte billedbøger, der på humoristisk vis spejler genkendelige hverdagskonflikter i børnefamilier.
  Læs mere

  Drillepind

  Af Tobias Dybvad og Marie Stegger Schmidt

  Drillepind

  Hvad er en drillepind og en krudtugle? Virkelig sjov billedbog for indskolingsbørn beskriver en masse spøjse ord, som de fleste er stødt på.
  Læs mere

  Ruth flytter ud

  Af Evalotta og Ola Belin

  Ruth flytter ud

  En sjov og sød nonsensfortælling om at flytte hjemmefra, fordi tingene ikke går, som man gerne vil have.
  Læs mere

  Koglesugeren

  Af Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig (Ill.)

  Koglesugeren

  Det geniale makkerpar er tilbage og giver mindelser om Rune T. Kiddes eminente humor. Karaktererne er skøre og historien umanerlig sjov.
  Læs mere

  Winnie og Wilbur på bille-safari

  Der venter nye, sjove oplevelser i selskab med den skøre heks Winnie og hendes skeptiske kat Wilbur. I denne humoristiske billedbog kommer de på græsplænesafari i insektstørrelse.
  Læs mere

  Ottos ikke-noget historier

  Otto går i børnehave, og næsten uanset hvad forældrene spørger om, er svaret ”ikke noget”. De to ord viser sig at gemme på dramatiske, spændende og uhyggelige historier.
  Læs mere

  Boris og den store storm

  Af Ryan T. Higgins

  Boris og den store storm

  En ny fantastisk historie om skovens sureste bjørn. Hvis ikke man har stiftet bekendtskab med Boris, har man mange sjove oplevelser til gode. 
  Læs mere

  Onkel Erling og Geo og det stort set uplanlagte eventyr

  Af A. L. Kennedy og Gemma Correll (ill.)

  Onkel Erling og Geo og det stort set uplanlagte eventyr

  En vanvittig, absurd og gakket historie med veludførte og morsomme illustrationer om dyr, der bliver kidnappet men heldigvis får en ven, der måske har en plan for at slippe væk.
  Læs mere

  Mugge & vejfesten

  Af Mikael Wulff

  Mugge & vejfesten

  De gakkede stormestre Wulffmorgenthaler har med den første bog i serien om Mugge skrevet en rablende sjov bog med kantede og genkendelige karakterer og hysterisk morsomme passager.
  Læs mere

  Det meget meget meget farlige monster

  Hvis man er et stort og farligt monster, er det vigtigt at alle bliver bange for en. Men hvad nu, hvis ingen bliver bange, er man så stadig et rigtigt monster?
  Læs mere

  Pølse vil ikke spise aftensmad

  Pigen Pølse er en ny figur i børnelitteraturen, og indtil videre er hun at finde i to yderst charmerende og flotte billedbøger, der spejler genkendelige hverdagssituationer.
  Læs mere

  Flyvebogen: Rejsen til monstrenes ø

  Jakob Martin Strid fortæller endnu et fantastisk eventyr i velkendte farver og former. Flyvebogen bør findes i ethvert hjem, med eller uden magi.
  Læs mere

  Da Mumbo Jumbo blev kæmpestor

  En lang fortælling i tegneserieformat, hvor Strids sprudlende og fabulerende talent både som illustrator og fortæller kommer fuldt ud til sin ret.
  Læs mere

  Skrækkelige Rikke og den ildelugtende finger

  Der er dømt lige dele fnis og afsky, når Rikke og hunden Boris leger gætteleg om forskellige lugte. En morsom og politisk ukorrekt historie for 3-5-årige banditter.
  Læs mere

  Bette-Bøv - krudt og ukrudt

  Det danske sprogs finurligheder kan være forvirrende, men tilgangen i denne bog er så legende, at børn straks vil blive interesserede og begynde at se muligheder.
  Læs mere

  Røv : verdens vigtigste eventyr!

  Hvis du savner Rune T. Kidde, er her et eventyr, der er ligeså skævt, vanvittig og helt ustyrlig skægt som hans. Med en noget anden morale.
  Læs mere

  Villads fra Valby

  Af Anne Sofie Hammer

  Villads fra Valby

  Villads fra Valby er en herlig og jordbunden læseoplevelse om det, der optager de fleste børn i hverdagens forsøg på at kombinere leg og læring.
  Læs mere

  Sallys far er sygt pinlig

  Af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen (Ill.)

  Sallys far er sygt pinlig

  Sallys far lyver, prutter og opfører sig som et barn i Brunstrøms og Christoffersens sjove billedbøger, der i takt med trenden i børnelitteraturen har faren som primær…
  Læs mere
 • Gode nye bøger til højtlæsning (fra 3-6 år)

  Det værste

  Af Annette Bjørg og Signe Kjær (Ill.)

  Det værste

  Smuk og charmerende billedbog sætter hverdagens små ulykker i perspektiv.
  Læs mere

  Ingen

  Af Kim Fupz Aakeson og Anna Margrethe Kjærgaard (Ill)

  Ingen

  En rørende og finurlig fortælling om ensomhed, venskaber og forskelligheder. 
  Læs mere

  Tilbage på jorden

  Af Oliver Jeffers

  Tilbage på jorden

  Eventyrlig rumrejse giver et vue over store begivenheder på jorden, udvikling, bevægelse og menneskelig arrogance.
  Læs mere

  Motorcyklen Charlie

  Af Sabine Lemire

  Motorcyklen Charlie

  Forrygende fortælling om motorcyklen Charlie, der tager læseren med på køretur på en lun dag.
  Læs mere

  Manfred bliver detektiv

  Livsbekræftende og varm historie i stil med Sven Norqvists populære bøger om Peddersen og Findus.
  Læs mere

  Øen

  Af Eli Hovdenak

  Øen

  En herlig billedbog om at lade glæden overskygge alt og vende ryggen til det negative.
  Læs mere

  Æbletræet

  Af Mahmona Khan & Akin Duzakin (ill.)

  Æbletræet

  Yndig og begavet billedbog fortæller historien om det lille træ, hvis største ønske er at finde sin plads blandt de andre træer i skoven.
  Læs mere

  Jeg ville ønske

  Af Olivier Tallec

  Jeg ville ønske

  En sjov og eftertænksom billedbog om at være utilfreds med sig selv og tro, at græsset er grønnere på den anden side.
  Læs mere

  Polka får nye venner

  Af Siri Melchior

  Polka får nye venner

  Sød og charmerende billedbog om hundehvalpen Polka, der efter en tur i parken erfarer, at man godt kan være gode venner og have det sjovt sammen, selvom man er meget forskellige.
  Læs mere

  Se, jeg vipper!

  Af Birgitte Krogsbøll og Signe Kjær (Ill.)

  Se, jeg vipper!

  En sanselig og legende samling af små, kreative digte om hverdagen set gennem et barns umiddelbare øjne.
  Læs mere

  Grænsen

  Af Maria Nilsson Thore

  Grænsen

  En både sød og spændende billedbog for nysgerrige børn om  at være fascineret af noget, man ikke må.
  Læs mere

  Hvorfor det?

  Af Kaia Dahle Nyhus

  Hvorfor det?

  Arvtageren til Spørge Jørgen er født. Resultatet er en inspirerende billedbog, der hylder børns instinktive nysgerrighed.
  Læs mere

  Vildnisset

  Af Steve McCarthy

  Vildnisset

  Flot og fantasifuld billedbog fra irske Steve McCarthy, der har trukket på inspiration fra sin egen barndom i denne historie om familie, eventyrlyst og kærlighed til naturen.
  Læs mere

  Jeg bager med far

  Af Aurora Cacciapuoti

  Jeg bager med far

  Far er den vigtigste ingrediens, når der skal bages kage! En kort og sjov historie om en pige og hendes far, der hygger sig med at bage sammen.
  Læs mere

  Hvad gør en tiger?

  Sød og tankevækkende billedbog om den lille tigerunge Tove, der ikke kan lide de samme ting som de andre tigre. 
  Læs mere

  Sådan dyrker man sin egen enhjørning

  Jeg tror, de fleste vil elske at finde en pose med enhjørninge-frø, så man kan gro sin helt egen enhjørning. Men hvad mon der sker, hvis man ikke følger planteinstruktionerne?
  Læs mere

  Et år på slottet

  Af Nikola Kucharska

  Et år på slottet

  Følg med i årets gang på kong Bolebor og Dronning Drogomiras slot, hvor der sker mange sjove og mystiske ting.
  Læs mere
 • 2. verdenskrig

  Modstandskvinden

  Af Mandy Robotham

  Modstandskvinden

  En gruppe modige mennesker kæmper for retten til at leve i frihed i gribende roman om livet i Norge under besættelsen.
  Læs mere

  Nattergal, Flagermus

  Velskrevet roman kombinerer effektivt spænding og historie i krig og kærlighed ved Anden Verdenskrigs spæde start.
  Læs mere

  Spor i sneen

  Af Tonny Vorm

  Spor i sneen

  Grønlands barske natur er bagtæppe for et spændingsdrama under højspændte forhold. Et overset stykke krigshistorie folder sig levende ud.
  Læs mere

  Forladtheden

  Af Elisabeth Åsbrink

  Forladtheden

  Elisabeth Åsbrink fortæller om sin slægts ensomme historie i en dyb og stærk roman, fortalt i et smukt og poetisk sprog.
  Læs mere

  Land af sne og aske

  Af Petra Rautiainen (f. 1988)

  Land af sne og aske

  Finske Rautiainen debuterer med en barsk roman om livet i fangelejrene i Lapland og fører læserne ind i en brutal virkelighed, der står i skarp kontrast til den arktiske skønhed.
  Læs mere

  Tyngdens regnbue

  Af Thomas Pynchon

  Tyngdens regnbue

  Med 50 års forsinkelse er Pynchons vanvittige mesterværk endelig udkommet på dansk. Et stykke litterær danmarkshistorie i sig selv. 
  Læs mere

  En engel i Warszawa

  Af Lea Kampe (f. 1971)

  En engel i Warszawa

  En stærk hyldest til socialarbejderen Irena Sendler, der reddede mange liv under anden verdenskrig.
  Læs mere

  Mormor dansede i regnen

  Gribende og stærk roman om en tre generationer af kvinder, hvis liv har været præget af skyld, skam og fortielser som følge af oplevelser under Anden Verdenskrig.
  Læs mere

  Du ved ingenting om døden

  Under overfladen er intet, som man tror, i denne velkomponerede debutroman. En dragende skæbnefortælling, der tryllebinder sin læser.
  Læs mere

  Tre dage i april

  Af Jesper Bugge Kold

  Tre dage i april

  Forfatterduoen skriver med et fantastisk flow i bevægende og underholdende pageturner om Dagmars rejse med De hvide busser.
  Læs mere

  Postkort fra Berlin

  Af Mandy Robotham

  Postkort fra Berlin

  Velskrevet historisk fiktion om Anden Verdenskrig følger en gruppe journalister, der med livet som indsats kæmper for at få den sande historie bragt udenfor grænserne.
  Læs mere

  De udvandrede : fire lange fortællinger

  Sebald er melankoliens mester. Med ’De udvandrede’ har han skrevet et smukt og sørgeligt værk om emigrantens hjemløse spøgelsestilværelse. Originaludgave: 1995
  Læs mere

  Datterens fortælling

  Af Armando Lucas Correa

  Datterens fortælling

  Gribende fortælling om en jødisk familie fra Berlin, som i 1939 bliver nødt til at flygte. Først 70 år senere kommer det frem i lyset, hvad der er sket med dem.
  Læs mere

  Vejen til Warszawa

  Af Lotte og Søren Hammer

  Vejen til Warszawa

  Historisk roman om anden verdenskrig er spændende og fænger fra første side, og så er det første del af planlagt serie.
  Læs mere

  De heldige

  Af Georgia Hunter

  De heldige

  Historien om den polsk-jødiske familie Kurc og deres oplevelser efter tyskerne invaderede Polen i 1939 er uforglemmelig og gribende og samtidig meget velskrevet.
  Læs mere

  Indtil vanvid, indtil døden

  Fremragende og tankevækkende roman om en dansk kvinde, der efter sin mands død i 1942 tager på rekreation i München og oplever hverdagen i det nazistiske Tyskland.
  Læs mere

  Leksikon om lys og mørke

  Af Simon Stranger (f. 1976)

  Leksikon om lys og mørke

  Norske Simon Stranger har skrevet en smuk roman om sin kones jødiske slægt og om Gestapo-agenten Henry Rinnan. Stranger skildrer i sin gribende historie både…
  Læs mere

  Skjul

  Af Egon Hostovský (f. 1908)

  Skjul

  Tjekkisk-jødisk forfatter, der måtte flygte fra nazisterne under 2. verdenskrig, skildrer livet på flugt i intens og klaustrofobisk kortroman. Originaludgave: 1943 
  Læs mere

  Tyvenes by

  Af David Benioff

  Tyvenes by

  12 æg til en bryllupskage; det er hvad to unge, arresterede mænd skal bringe for dagen for at redde livet i David Benioffs historie om sin bedstefar.
  Læs mere

  HhhH

  Af Laurent Binet

  HhhH

  Overvejelserne i en forfatters skriveproces kan være mange. Romanen 'HhhH' giver et godt indblik i disse, men romanen flyder bedst, når forfatteren bare fortæller historien.
  Læs mere

  Den der bliver tilbage har ret

  Af Richard Birkefeld og Göran Hachmeister

  Den der bliver tilbage har ret

  Fremragende og meget anderledes tysk krimi, som foregår i Berlin mens kampene raser og bomberne falder i april 1945.
  Læs mere

  De bortførte piger

  Af Mary Lynn Bracht

  De bortførte piger

  Fortællingen om to søstre, der bliver skilt fra hinanden under Japans besættelse af Korea, er smuk, poetisk og meget barsk. En stor og uafrystelig læseoplevelse.
  Læs mere

  Stemte s’er

  Af Keld Conradsen

  Stemte s’er

  Fortælleren vender tilbage til sin barndomsby til sin mors begravelse. Et rørende og fængslende portræt af moren.
  Læs mere

  To dage i juli

  Af Stig Dalager

  To dage i juli

  Dragende skildring af attentatmanden Stauffenbergs mislykkedes forsøg på at dræbe Hitler i 1944. Romanen giver et fremragende indblik i både Hitlers og Stauffenbergs psyke i…
  Læs mere

  Alt det lys vi ikke ser

  Vidunderlig og fængslende historie fra 2. Verdenskrig, som rummer så meget mere end en banal krigshistorie. Om livets uforudsigelighed, om skæbnen og om godt og ondt.
  Læs mere

  Alene i Berlin

  Af Hans Fallada

  Alene i Berlin

  Små mennesker kan sagtens være store. Bevægende læseoplevelse om integritet og mod i ægteparrets Quangels kamp mod de overvældende magthavere i Berlin under Anden…
  Læs mere

  Alt hvad jeg er

  Af Anna Funder

  Alt hvad jeg er

  Tysklands historie fra 1933-39 bød det tyske folk på store omvæltninger. Ingen vidste hvem de kunne stole på, og om fjenden lurede rundt om hjørnet.
  Læs mere

  Nattergalen

  Af Kristin Hannah

  Nattergalen

  Hvad sker der med døtrene og hustruerne, når mændene er draget til fronten under Anden Verdenskrig? Kristin Hannah beskriver kvindernes krig i det besatte Frankrig både smukt og…
  Læs mere

  Signe

  Af Lars Johansson

  Signe

  Danske Signe forelsker sig under krigen i en tysk officer, så da han beder hende komme til Tyskland i 1945, har hun ingen betænkeligheder.
  Læs mere

  Komedie i mol

  Af Hans Keilson

  Komedie i mol

  Et ungt hollandsk ægtepar skjuler under Anden Verdenskrig en jødisk flygtning, og det ændrer deres liv markant. Nænsom og fin lille bog om menneskelige relationer i umenneskelige…
  Læs mere

  Jordemoderen

  Af Katja Kettu

  Jordemoderen

  Sanselig, rå og meget stemningsfyldt roman om den umulige kærlighed mellem en finsk kvinde og en SS-officer i 2. Verdenskrigs sidste år.
  Læs mere

  Vintermænd

  Af Jesper Bugge Kold

  Vintermænd

  Kan man være et ordentligt menneske, selv om man er medlem af SS? Denne velskrevne debutroman udforsker de etiske og moralske dilemmaer.
  Læs mere

  De velvillige

  Af Jonathan Littell

  De velvillige

  Storværk og flere gange prisbelønnet roman om nazisternes fremfærd og brutalitet på Østfronten og endelige nederlag ved Stalingrad.
  Læs mere

  Dødszoner

  Af Simon Pasternak

  Dødszoner

  Barsk roman om den tyske besættelseshærs fremfærd i Hviderusland under Anden Verdenskrig.
  Læs mere

  Maus

  Af Art Spiegelman

  Maus

  Spiegelmann skildrer igennem fantastiske tegninger de komplikationer, der opstår, når man er efterfølger af en overlever fra Auschwitz.
  Læs mere

  Nattevagt

  Af Sarah Waters

  Nattevagt

  Bomberne falder, mens kærligheden spirer i denne velskrevne roman fra 2. verdenskrigs London.
  Læs mere
 • Vindere af Glasnøglen

  Mørket under isen

  Af Morten Hesseldahl

  Mørket under isen

  Morten Hesseldahl modtager Glasnøglen for sin spændingsroman om Grønland som politisk kampplads og knudepunkt.
  Læs mere

  Stormfald

  Af Tove Alsterdal

  Stormfald

  Svenske Tove Alsterdal når nye højder i denne både velskrevne og spændende krimi, som foregår i Ådalen i Ångermanland i det nordlige Sverige.
  Læs mere

  Skyggejægeren

  Af Camilla Grebe

  Skyggejægeren

  Åndeløst spændende krimi byder også på historisk vidnesbyrd om kvinders kamp for at opnå ligestilling indenfor politiet.
  Læs mere

  Sommermørke

  Af Stina Jackson (f. 1983)

  Sommermørke

  Kras og underholdende thriller fra svensk debutant. Vinder af Glasnøglen 2019
  Læs mere

  Husdyret

  Af Camilla Grebe

  Husdyret

  Overbevisende, uhyggelig og medrivende krimi er ud over at være en god historie også en kommentar til de mange fordomme overfor det fremmede og anderledes. Vinder af…
  Læs mere

  Størst af alt

  Af Malin Persson Giolito

  Størst af alt

  Giolitos roman er fremragende på flere planer, både i retssalen og på det psykologisk plan, med sublime beskrivelser af de unge hovedpersoner.  Vinder af Glasnøglen 2017.
  Læs mere

  Harpiks

  Af Ane Riel

  Harpiks

  Suverænt vellykket og underfundigt værk om familien Haarder, der lever livet på Hovedet blandt uanede mængder af ting og sager. 
  Læs mere

  Eremitten

  Af Thomas Rydahl

  Eremitten

  Forfatteren debuterer med denne anderledes og spændende krimi med en særpræget antihelt i hovedrollen og en falmende, korrupt ferieø som scene. Vinder af Glasnøglen 2015
  Læs mere

  Den sidste pilgrim

  En tidligere norsk minister og modstandsmand myrdes kort efter fundet af 3 skeletter, der viser sig at stamme fra den norske besættelsestid.  Vinder af Palle…
  Læs mere

  Jagthundene

  Af Jørn Lier Horst

  Jagthundene

  Politimanden Wisting har selv fået problemer og jages af medierne om en gammel sag i denne sindssygt spændende krimi om et justitsmord. Vinder af Glasnøglen 2013
  Læs mere

  Det syvende barn

  Af Erik Valeur

  Det syvende barn

  En gådefuld, sjælfuld og spændende roman om syv adoptivbørn, der er viklet ind i et spind af løgne og fortielser. Vinder af Glasnøglen 2012.
  Læs mere

  Den døende detektiv

  Af Leif G. W. Persson

  Den døende detektiv

  'Den døende detektiv' rager op som et fyrtårn blandt krimier, blændende, original, sarkastisk, humoristisk. Den er intet mindre end fantastisk læsning.
  Læs mere

  Flaskepost fra P

  Af Jussi Adler-Olsen

  Flaskepost fra P

  Fascinerende fortælling om forsvundne børn, religiøse sekter og en kold, psykopatisk kidnapper. Filmatiseret i 2016, instrueret af Hans Petter Moland.
  Læs mere

  Natstorm

  Af Johan Theorin

  Natstorm

  Katrine og Joakim Westin har fået nok af Stockholm og flytter til Åludden på Öland med deres to små børn - Fyrmestergården, de flytter ind på, er bygget af tømmer fra skibe,…
  Læs mere

  Luftkastellet der blev sprængt

  Krimi - Lisbeth Salander ligger på hospitalet efter at have overlevet et skud i hovedet, men hendes makker Mikael Blomkvist fortsætter opklaringen af hendes sag Filmatiseret…
  Læs mere

  Mænd der hader kvinder

  Vildt spændende start på ny meget svensk krimiserie af afdøde Stieg Larsson, men pas på: den medfører søvnunderskud og virker stærkt vanedannende!
  Læs mere