Bog

Tyran

Af (
2022
)

Anmeldelse

Tyran

26 jul.22

Jam Aden har tegnet og skrevet en fascinerende historie om magt og gruppedynamik.

Historien handler om magtens forførende natur og om mennesket som flokdyr, og det er så stærk en læseoplevelse, at historien rumsterer længe efter at sidste side er vendt. Baseret på de nordiske myter om den sammensatte figur Loke fortæller Aden om et lille samfund, hvor den karismatiske Leder med en blanding af leg og manipulation holder de andre medlemmer af gruppen i kort snor. Men magten kan være en flygtig størrelse, og en ny ankomst viser sig at være nok til at tippe balancen.

’Tyran’ foregår i et parallelsamfund med egne regler og normer, hvor den mystiske Leder bestemmer alt. En forbipasserende snubler ind gennem hegnet til en forladt byggeplads og mister al hukommelse om, hvem han har været før ankomsten i denne nye verden. Han bliver indlemmet i den lille blandede skare af beboere, hvor alle har hver deres skarpt definerede rolle. Den nyankomne får tildelt rollen og navnet Kræmmeren af den karismatiske men også noget omskiftelige Leder.

Inde bag hegnet er der ikke plads til spørgsmål og tvivl, og Lederen styrer flokken med fast hånd. Hvordan han har fået magten, melder historien intet om, men han er fast besluttet på at holde fast på den og bruger et arsenal af lege og konkurrencer, afledningsmanøvrer og endda magi for at sikre sin position. Men med Kræmmerens ankomst sker der noget, og der bliver pludseligt slået skår i den før så tilsyneladende fasttømrede gruppedynamik.

Jam Aden har med ’Tyran’ lavet en virkelig flot tegneserie, der tager læseren med til en anden verden. Man følger den nyankomne Kræmmer og accepterer ligesom ham lynhurtigt verdenen indenfor hegnet og dens betingelser. Indenfor hegnet bærer alle en maske, og det tilfører historien meget drama og mystik. Hvad symboliserer de forskellige masker, og hvad er virkeligt, og hvad er fantasi her? Der er ingen forklarende tekst, kun karakterernes talebobler og så selvfølgelig tegningerne.

Det er tydeligt, at Aden har internationale ambitioner. Historien er af en slags, jeg ikke har læst før, og jeg er vild med uforudsigeligheden. Stilen minder en smule om canadiske Jeff Lemire, der er kendt for blandt andet serierne ’Sweet Tooth’ og ’Descender/Ascender’, men Jam Aden er helt sin egen. Slutningen får mig til at tænke på en slags moderne version af ’Kejserens nye klæder’ med flere lag af mening og muligheder for tolkning, og jeg glæder mig virkeligt til at se, hvilken vej forfatteren vælger med det næste bind i trilogien.

Bogdetaljer

Forlag
Cobolt
Faustnummer
62794348
ISBN
9788770859424
Antal sider
55

Tema

Tema

Tegneserier og graphic novels

Vi belyser mangfoldigheden inde for tegneserier og graphic novels og sætter gennem en række anmeldelser, analyser og artikler ord på, hvad de flotte grafiske udgivelser kan.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer