Bog

Uortodoks : min vej ud af jødisk fundamentalisme

Af (
2020
)

Anmeldelse

Uortodoks : min vej ud af jødisk fundamentalisme : erindringer af Deborah Feldman

03 apr.20

Interessante erindringer om forfatterens opvækst i et ultraortodokst jødisk miljø og hendes flugt ud af det meget lukkede og intolerante samfund.

Der er noget virkelig fascinerende og tiltrækkende ved at få et kig ind i ganske ukendte og skjulte verdener, som det er tilfældet med ultrareligiøse miljøer. Deborah Feldman er født ind i det ultraortodokse jødiske miljø i Williamsburg, New York og tilhørte det hasidiske samfund, som er kendetegnet ved en meget streng overholdelse af jødiske traditioner og skikke.

Allerede som barn føler hun sig anderledes og har svært ved at forlige sig med de mange skrappe regler for, hvordan en god og from pige skal opføre sig. Hun opsøger biblioteket i sin nysgerrighed på verden. Det bliver hendes forbudte og elskede bøger, der åbner en anden verden for hende og lægger grobund for hendes vej ud af det ultraortodokse miljø.

Deborah vokser op hos sine bedsteforældre, eftersom hendes forældre er blevet skilt. Moren er selv flygtet fra miljøet og er derfor udelukket af familien. Faren er lidt af en landsbytosse, og Deborah har et begrænset samvær med ham og skammer sig over ham.

I det hasidiske miljø er der tradition for, at man bliver gift meget tidligt, og Deborah bliver da også gift allerede som 17-årig. Hun forestiller sig, at ægteskabet vil åbne op for en vis frihed, hvor hun selv vil kunne bestemme og få lov til at dyrke sin interesse for litteratur i fred, men det bliver langt fra tilfældet.

Hun er slet ikke forberedt på de ægteskabelige forpligtigelser, og det bliver et kæmpe problem for det unge ægtepar, da de i lang tid ikke kan fuldbyrde ægteskabet. Det lægger pres på dem begge og er en stor kilde til skam, og Deborah udvikler siden angst.

Det bliver mere og mere vigtigt for Deborah at flygte fra den indskrænkede verden og det elendige ægteskab med Eli. Problemet er dog, at hun i mellemtiden har fået en søn, og det er stort set umuligt at komme ud af sit ægteskab uden at skulle efterlade sønnen hos sin far.

Erindringsbogen er virkelig interessant læsning og giver et unikt billede af en tillukket verden, og forfatteren har da også efter bogens udgivelse fået mange vrede reaktioner fra det religiøse miljøet.

Deborah Feldman beskriver en lang, sej og ensom kamp for at slippe ud af fundamentalismens kløer. Har man først besluttet sig for at forlade den verden, er det ikke muligt at vende tilbage, og man mister alt undervejs og må starte forfra. Det er meget rørende at læse sådan en personlig historie, og den kamp og det mod, hun har haft til at befri sig selv, er nok det der gør, at det er så spændende læsning. Man må simpelthen beundre de personer, der er stærke nok til at gøre det.

Netflix har netop udgivet en miniserie, som er inspireret af romanen.

Bogdetaljer

Forlag
Kristeligt Dagblad
Oversætter
Anne Matthiesen
Faustnummer
47955092
ISBN
9788774674221
Antal sider
340

Tema

Tema

Bogen bag filmen

En god filmatisering kan bringe vores litterære helte og skurke til live på det store lærred, og når det lykkes introduceres en ny skare af læsere.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind for at skrive kommentarer