Bog

Væk

Af (
2022
)

Anmeldelse

Væk

26 okt.22

Stærk og håbefuld graphic novel om en teenagers livtag med en spiseforstyrrelse.

15-årige Sofie har anoreksi og tager til Læsø for at komme lidt væk. Opholdet hos mormor Gerda bliver et sanseligt og helende møde med Læsøs unikke natur, men også et møde mellem to generationer, der har mere til fælles, end man umiddelbart skulle tro.

Sofie er en pige på 15 år, der næsten umærkeligt har udviklet en spiseforstyrrelse. Hun ser ikke det, andre ser, når hun kigger sig selv i spejlet, og Anne Mette Kærulf Lorentzen formidler med sine tegninger helt eminent det mørke og de tvangstanker, der er ved at opsluge hende. Alt handler om kalorier og forbrænding, og hendes fit watch får nærmest uhyggeligt liv og personlighed, når det driver hende til at træne mere og mere og hårdere og hårdere. Sofies travle mor får først mistanke, da hun opdager, at Sofie ikke længere får menstruation, fordi hendes BMI er blevet faretruende lavt. Turen går straks til lægen, der anbefaler et sceneskifte.

Sideløbende går livet sin vante gang for Sofies gæve mormor Gerda på Læsø. Hun er en åndsfrisk ældre dame på 84, der bor for sig selv og måske nok en gang imellem savner selskab, men alligevel ikke er helt klar til plejehjemmet. Pludselig er der brug for mormor Gerda, der med sine sirlige optegnelser over naturen på sin fødeø formidler ikke bare viden til sit barnebarn, men også en forbindelse til naturen, der næsten føles overnaturlig. Sofies anoreksi er jo en kamp mod naturen i hendes egen krop, men på Læsø møder hun naturen på en anden måde. Relationen mellem Sofie og hendes mormor, og ikke mindst roen og omgivelserne i naturen på øen har en helende effekt på Sofie. Hun genoptager sit gamle venskab med den jævnaldrende Bodil, og langsomt sker der en forandring, hvor Sofie finder vejen tilbage til sig selv.

Bogen er holdt i sort, hvid og grønblå, med enkelte røde pop, der bliver brugt til at illustrere både de ting, der naturligt er røde som blod, blomster og Familie Journalen, men også fare og stærke følelser som kærlighed og sorg. Det fungerer rigtigt godt, synes jeg, og brugen af den støvede grønblå til skyggeeffekt er overraskende virkningsfuld til at formidle stemninger og humør.

Tegningerne i bogen giver læseren et godt indblik i både Sofies og mormor Gerdas indre verden. Bogen skifter mellem det unge og det gamle liv, der er så vidt forskellige men alligevel ikke. Der er noget i dem begge, der ikke lige sådan vil give slip på livet. Sofie skal måske bare lige hjælpes på vej til at finde det først. 

Bogdetaljer

Forlag
Cobolt
Faustnummer
134579374
ISBN
9788770859745
Antal sider
134

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer