Bog

Dronninggambit

Af (
2021
)

Anmeldelse

Dronninggambit

15 mar.21
AfAnne Grete Jacobsen
Skribent

Romanen om børnehjemsbarnet Beth, som bliver skakmester på topplan i en mandsdomineret verden, er fængslende og umulig at lægge fra sig.

Som 8-årig bliver Beth Harmon forældreløs, og derfor bliver hun anbragt på et børnehjem. Beth er en stille og forsagt pige, som hurtigt bliver glad for de små grønne piller, som alle børnene på børnehjemmet dengang i 1950’erne fik udleveret to gange om dagen for at "dæmpe deres gemyt”. Beth stifter bekendtskab med den 12-årige Jolene, som lærer hende, hvordan man begår sig i den barske verden på børnehjemmet.

Beth er meget intelligent, og hun keder sig især i matematiktimerne. Når hun har løst de skriftlige opgaver, får hun lov til at gå ned til pedellen Mr. Shaibel for at rense tavlesvampe. Mr. Shaibel spiller skak med sig selv, og snart lærer han hende at spille. Det viser sig, at hun har talent for skak, og snart er eleven bedre end læreren. Hun får lov at deltage i en skoleturnering på et nærliggende college, og hun vinder turneringen uden problemer. Derfra går det slag i slag, og med sin plejemor som agent deltager hun i flere og flere turneringer, og for første gang føler hun, at hun har kontrol over sit liv: ”Hun følte hvordan hun foldede sig ud, slappede af åbnede sig. Hun ville slå ham. Hun ville slå ham eftertrykkeligt.”

Men hendes succes har en pris. Hun har svært ved at klare sig uden de grønne piller og alkohol, hendes indre dæmoner og hendes usikkerhed fylder mere og mere. De venner hun har, Jolene og andre fra skakverdenen, skubber hun fra sig, og da hendes plejemor dør, forsumper hun helt.

Hendes helt store mål har altid været at deltage i U.S. Open, som er adgangsbilletten til at kunne møde de russiske storspillere i Moskva, og takket være vennerne går hendes drøm i opfyldelse.

Romanen er fyldt med beskrivelser af Beths spil, gennemgang af berømte skakspil og måder at gennemføre åbninger og slutspil på. Det er dog ikke nødvendigt at gå op i skak for at nyde bogen. På en god dag kan jeg vinde over mit 8-årige barnebarn, men på trods af mit ringe kendskab til skak, har jeg i den grad nydt historien om Beth. Skildringen af den usikre pige i en verden, som i den grad er mandsdomineret, er formidabel og helt igennem troværdig.

'Dronninggambit' udkom første gang på dansk i 1984, og nuværende bogudgivelse følger efter den meget succesfulde miniserie på Netflix fra 2020. Det bliver ofte diskuteret, om man skal læse bogen, inden man ser filmen eller omvendt. Jeg har set filmen først, og alligevel har jeg været helt opslugt af bogen. Filmen følger bogen tæt de fleste steder, men bogen byder på fine psykologiske portrætter af Beth og de personer, som omgiver hende.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Oversætter
Mogens Cohrt
Faustnummer
54925778
ISBN
9788711998137
Antal sider
360

Tema

Tema

Bogen bag filmen

En god filmatisering kan bringe vores litterære helte og skurke til live på det store lærred, og når det lykkes introduceres en ny skare af læsere.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser