Bog

Samme dag næste år

Af (
2010
)

Anmeldelse

Samme dag næste år af David Nicholls

27 dec.10

En eminent lille lækkerbisken der vækker mindelser om ’Da Harry mødte Sally’ og Nick Hornbys forfatterskab,  men som alligevel er sin helt egen!

’Samme dag, næste år’ er sådan en bog, man ikke kan andet end at elske. Umanerligt velskrevet, humoristisk, bevægende og medrivende. Og meget svær at lægge fra sig, når man først er kommet i gang.

Man møder bogens to hovedpersoner, Emma og Dexter, første gang i 1988, da de som nogen og tyveårige, ender i seng sammen efter dimissionsfesten. Derefter følger man dem gennem sorger og glæder til de, 20 år senere, er adskillige oplevelser og erfaringer rigere. Men om de er sammen eller ej, det skal ikke afsløres her. Det hele formidles sådan, at man får lov til at kigge indenfor én dag om året i deres respektive liv.  En ny udgave af ’Da Harry mødte Sally’ kunne man fristes til at sige, og på overfladen er der da også stor lighed, men historierne har hver deres sjæl. 

Emma er en fornuftig og intelligent middelklassepige, lettere fodformet og med de rette meninger, hvor Dexter er hendes diametrale modsætning: En overfladisk overklassedreng, der dyrker livet i overhalingsbanen. Alligevel udvikler der sig et dybt venskab mellem de to, og selvom de ikke sidder lårene af hinanden, så står de last og brast gennem årene.  Men er det venskab eller kærlighed? For det kan vel ikke være venskab OG kærlighed? Det kan godt lyde en anelse pladderromantisk, og romantisk er det da også til tider, men mest er det fantastisk underholdende og sjovt, rigtig sjovt, at være tredje hjul i Emma og Dexters helt specielle forhold. De er elskelige, især når man møder den lidt for smarte Dexters indre forvirrede og fortabte lille dreng  - og oplever Emmas ubetalelige humoristiske sans, der især bruges som et værn mod omverdenen og ikke mindst kærligheden.

Hvis man skal sammenligne med en anden forfatter, må det være Nick Hornby. Begge forfattere er eksponenter for den underfundige humor og henvender sig til mænd såvel som til kvinder.

Lone Scherfig har instrueret filmudgaven der kommer i biograferne i 2011 med Anna Hathaway i rollen som Emma.

Bogdetaljer

Forlag
Thaning & Appel
Oversætter
Christel Brinkløv
Faustnummer
28434448
Graphic
Peter Stoltze
ISBN
9788741301730
Antal sider
462

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer