Bog

Ondulaten

Af (
2023
)

Anmeldelse

Ondulaten

24 feb.23

Herlig grafisk gyser giver kriller i maven uden at være alt for uhyggelig. Et pletskud til højtlæsning og til børn, der er gamle nok til at læse selv.

Drengen Bastian får en undulat af sin mor for at lære ”det der med ansvar”en siger. Men den uskyldigt udseende undulat viser sig hurtigt at være en regulær ondulat i virkeligheden. Ideen bag bogen er virkeligt godt fundet på, og den spændende historie og de sjove tegninger fra StineStregen lever helt op til potentialet og den fede forside. Kan både læses højt for børn fra 4-5 år og læses selv af lidt større børn.

Drengen Bastian har endelig fået lov til at få et kæledyr, sådan som han har drømt om længe. Men henne i dyrebutikken gør hans mor det klart, at det desværre ikke er den bløde og nuttede kanin, der skal med hjem, fordi pels giver allergi. I stedet må han vælge en undulat i butikkens store bur, hvor undulater en masse pipper overvældende om ørerne på ham og hans mor. Bastian beslutter sig for, at hans undulat skal være blå, men dyrehandleren fanger en grøn i stedet for og siger, at en undulat er en undulat.

Efter hjemkomsten opdager Bastian dog meget hurtigt, at det ikke helt er rigtigt. Denne undulat har nemlig sin egen vilje, og da lyset slukkes på værelset om aftenen, informerer han iskoldt Bastian om, at navnet altså er Preben og ikke hverken Grønært eller Trille, som er de navne, henholdsvis Bastian og hans mor havde valgt. Preben har da også et navn til den lettere rystede dreng, der gemmer sig under dynen, og det er selvfølgelig Pivskid. Dette er bare begyndelsen på Bastians trængsler, for ondulaten Preben har helt andre planer end bare at være et hyggeligt kæledyr.

Det er virkelig en spændende historie, Zenia Johnsen og Stinestregen sammen har lavet her, med et perfekt uhyggeniveau hvor de fleste børn kan være med. Der bliver sparket godt til fantasien, spændingsniveauet er højt, og tegningerne er farverige og flotte og indeholder masser af humor, der udligner den værste uhygge. Det eneste problem med denne bog er faktisk, at den er for kort, for man får lyst til at læse mere om både den frække ondulat Preben, der er noget nær den perfekte skurk, og drengen Bastian, der er nem for børn at spejle sig i.

Bogdetaljer

Forlag
Gads Børnebøger
Faustnummer
135471305
ISBN
9788762739895
Antal sider
36

Brugernes anmeldelser

1 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer
AfBerti Stravonsky
tir, 11/07/2023 - 14:28

Hvad gør man, hvis ens kæledyr ikke er rar og kærlig, men en ondsindet bidende egoistisk satan?

Jeg fandt en udgivelse, som havde puttet sig i reolen. Ondulaten er titlen, og nej, det er ikke en stavefejl. Bogen udkom den 16. maj, og øv at jeg først fandt den nu.

Nå, Bastian, som så brændende ønsker sig en blød nussekanin, må nøjes med en undulat. Hverken i farve eller sind opfylder den Bastians drømme, og på små 40 sider følger vi drengen Bastian Poulsens nedture med den onde undulat.

En kort direkte historie som er god at læse højt for de mindste, og som sagtens kan være læseselvbog for de børn, som er i færd med at knække læsekoden.

God at løse højt og god at tale om. For mor bestemmer jo alt. Hun ved bedre, og det at have et kæledyr er ikke bare sus og dus. Der følger forpligtelser med. Rengøring fx

Men det kan Bastian sagtens klare. Der hvor det bliver speget er, at undulaten Trille, et navn som mor bestemmer selvom det er Bastians kæledyr, pludselig begynder at tale, og det viser sig, at Trille er en ond undulat. En egoistisk beregnende løgnagtig satan.

En sjov fortælling som er blevet til i fællesskab. Duoen består af Zenia Johnsen som står for plottet, og så Stine Spedsbjerg som har tegnet. Stregerne og striberne er lette at tolke for børneøjne, og man kan let afkode ansigtsudtryk og følelser. Godt for de små.

Genren er gys, og det er helt cool og i min onde ånd. For man må gerne vise mørke sider til børn, blot man er med dem hele vejen. Farverne er lyse og afdæmpede, og kontrasten er herlig, nemlig den første mareridtsnat, hvor Preben, som er ondulatens virkelige navn jævnfør den selv, viser sig fra sin grumme side.

Selve historien er halvgrum og rammer målgruppen, førskolebørnene samt indskolingen, fint.

Jeg læste også bogen som far, og flere steder er der gode ting at trække frem. Du ved nok, det der med at inddrage barnet og få talt om indholdet. Hvem bestemmer kæledyrets navn? Hvem skal passe kæledyret? Kan kæledyr mon tale? Er det forkert at have dyr i bur? Og så videre og så videre.

Ondulaten gør, hvad god børnelitteratur gør. Inddrager. Omfavner. Åbner.

Summa summarum – en fin tegneseriebog for de yngste. Fire børnehjerter.

 

Titel: Ondulaten

Tekst: Zenia Johnsen

Illustrationer: Stine Spedsbjerg

Forlag: Gads forlag

Format: Hardcover, 40 sider i farver

Pris: 149,95,-

ISBN: 978-87-62739-89-5