Bog

A

Af (
2021
)

Anmeldelse

A

25 jun.21
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Denne fine grafiske historie fortæller om håb, livslyst og en urokkelig tro på det gode i verden.

Fabriksarbejder nr. 21868 lever i en grå diktaturstat, hvor ’A’ er det eneste bogstav, der benyttes. I skolen præsenteres eleverne kun for bogstavet ’A’, og avisen, der udkommer, består kun af ’A’-er. Hver dag møder nr. 21868 på arbejde på en stor fabrik, og når han har fri, er han i fuld gang med at fremstille vinger, så han en dag kan flyve væk fra den triste by. Ganske som de fugle han smilende betragter på himlen i sine frokostpauser.

De mennesker, der vover at bruge bogstavet ’B’, arresteres og føres bort af politiet. En dag kravler nr. 21868 op i toppen af en af byens høje skorstene, og bag murene ser han den blå himmel og de grønne bakker, og han længes. Kort tid efter arresteres hans underbo og føres bort af politiet, men inden de henter ham, når han at sende en papirsflyver ud ad vinduet. Den papirsflyver finder nr. 21868, og det eneste, der står, er ’B’. Forfærdet gemmer han papiret, og snart er han eftersøgt. Heldigvis har han sin cykel med vinger.

Helt uden ord formår forfatteren at vise både undertrykkelse og modstand, håb og frygt, kærlighed og had. Jeg sidder efterfølgende med nogle af de samme følelser som efter jeg havde læst ’Solvogteren’ af Lisa Aisato eller ’Ankomsten’ af Shaun Tan. Gennem brug af s/h og farver forstærkes de forskellige stemningsskift i bogen. Den grafiske historie er en dedikation til manden, der stillede sig foran tanken i Kina i juni 1989 i protest over den voldelige undertrykkelse fra det kommunistiske styre mod den fredelige bevægelse for demokrati og ytringsfrihed.

Pavel Čech er fra Tjekkiet og har vundet adskillige børnelitterære priser. ’A’ er er en hyldest til frihed og kærlighed, og den er velegnet til alle over 12 år. Den efterlader muligheder for mange spændende samtaler, og vil derfor også være særdeles velegnet i skoleundervisningen.

Bogdetaljer

Forlag
Torgard
Oversætter
Hugin Eide
Faustnummer
38947249
ISBN
9788793521346
Antal sider
60

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser