Bog

Store små løgne

Af (
2015
)

Anmeldelse

Store små løgne - AF Liane Moriarty

24 jun.15
Så er den australske bestseller forfatter tilbage. Jeg var virkelig begejstret for forgængeren 'Min mands hemmelighed', så det var med store forventninger jeg kastede mig over denne - og lad mig blot fastslå, at jeg fik indfriet alle ønsker, og mere til.

Handlingen udspiller sig i en lille australsk kystby, befolkningen er i den mere velstillede ende af samfundet, og omdrejningspunktet er den lille skole i byen. Tre kvinder udvikler et venskab, der viser sig at få store konsekvenser for både, dem selv, skolen og byen. Madeleine er sminkøse på teateret og gift med journalisten Ed. Hun har en teenagedatter fra et tidligere forhold og to børn med sin nuværende mand. Madeleine er en højrøstet og meget farverig kvinde, der aldrig går af vejen for en god konflikt. Datterens far er flyttet til byen med sin nye familie, og skæbnen vil, at deres datter skal starte i samme klasse som Madleines datter. Problemet er bare, at Madeleine bærer nag, virkelig nag over exemandens svigt. Celeste er en virkelig smuk kvinde, mor til tvillingdrenge og gift med den succesfulde og stenrige Perry. Hendes skønhed skræmmer omgivelserne men Celeste er usikker på sig selv, og læner sig meget op ad hendes bedste veninde Madeleine. Jane er en 24. årig singlemor, hun er netop flyttet til byen med sin søn, og møder ved et tilfælde Madeleine. Jane er en lille grå mus, der konstant tygger tyggegummi og gemmer sin magre krop i afdæmpet tøj. Disse tre, meget forskellige kvinder, gemmer på hver deres hemmelighed, men deres venskab cementeres for alvor da Janes søn anklages for vold og mobning fa første dag i skolen. Ingen skal behandle Madeleines venner uretfærdigt, og snart ligger skolens forældre i åben krig - og ender med dødsfald til en quizaften på skolen.

Det, jeg var så fanget af i forgængeren: det virkelig velskrevede univers og de bundsolide personer og interaktioner, er præcis det samme jeg vil fremhæve her. Jeg var fra første side fuldkommen inde i hovederne på de tre kvinder. Jeg fornemmede følelser, kunne genkende nogle af dem, og skiftevis grinede og blev irriteret. For det her er mennesker, og interaktionerne er fuldkommen realistiske og meget levende.

Kulminationen er den fatale quizaften, Udover at følge de tre kvinder, er der små indblik i afhøringer af "vidner" til dødsfaldet. Også her kommer forfatterens sublime formidlings-evne til sin fulde ret: ikke blot beskriver hun, hvordan mennesker observerer forskelligt, men hun portrætterer også forskellen på "rejekællinger", narciscister, den afdæmpede kvinde, og ikke mindst den mandlige opfattelse af samme oplevelse - Det er genialt formidlet.

Nu er dette ikke en krimi - det er en roman om venskaber. Men jeg er vild med, at historien har det tvist af uopklaret dødsfald. Jeg gættede med hele vejen: hvem er død, hvorfor
og hvem var muligvis indblandet. Jeg kunne "genkende" flere at figurerne, jeg har mødt dem, både i mit professionelle virke og privat, og så kunne jeg mange gange relatere til deres følelser. Jeg var top underholdt fra først til sidst, havde uendelig svært ved at lægge romanen fra mig, læste i rekordfart - og blev meget overrasket over den slutningen.

Jeg forstå til fulde, hvorfor samtlige af Moriartys seks romaner er bestsellere - Det er virkelig velkomponerede romaner med solide portrætter af mennesker, når livet rammer dem. Jeg håber, der bliver oversat flere af hendes værker, for hun er altså god - virkelig god.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Oversætter
Betty Frank Simonsen
Faustnummer
51763890
ISBN
9788740022216
Antal sider
445

Tema

Tema

Bogen bag filmen

En god filmatisering kan bringe vores litterære helte og skurke til live på det store lærred. Her begynder din dag i ly fra det våde vejr.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer