Bog

Hans Christian Andersen

Af (
2022
)

Anmeldelse

Hans Christian Andersen

22 sep.22
AfLine Hoffgaard
Skribent

Det er en visuel nydelse at bladre i bogen, der fortælles levende og uhøjtideligt. Børn og eventyrlige sjæle bliver underholdt, forundret og oplyst.

De fleste børn kender eventyrene om Den grimme ælling og Klods-Hans, men ikke alle kender historien om H. C. Andersens ekstraordinære liv.

Denne biografiske fagbog inviterer børn med på en rejse i eventyrmageren H. C. Andersens spændende livshistorie, hvor der spindes tråde mellem forfatterens liv og eventyrene. Det er lige dele fantastisk historiefortælling og smukke illustrationer. 

H. C. Andersen nåede at skrive seks romaner, fem rejsebøger, omtrent 1000 digte, tre selvbiografier, en masse sangtekster, cirka 50 teaterstykker, stakkevis af dagbøger, tusindvis af breve og et sted mellem 150-200 eventyr. Og de kan læses på alverdens sprog.

Hans Christians tidlige barndom var ikke ulig den grimme ællings. Han var ikke som drenge flest og følte sig udenfor ganske som den grimme ælling i andereden. Men han havde fantasi i overflod og begyndte tidligt i livet at skrive teaterstykker. 14 år, op på gedebukken og afsted for nu ville han være berømt. Han rejste til København og optrådte med teater og dans, som gjaldt det hans liv, men var ikke særlig succesfuld.

Glæden ved historier startede allerede tidligt med masser af eventyr fra 1001 nat af faderen i barndommen og have hørt folkeeventyr og spøgelseshistorier fortalt i nabolaget. I hovedet rumsterede der digte, rim og skriverier og han kunne ikke lade være med at få det hele ud og ned på papiret som voksen. Bogen kommer også omkring hans togrejser, hvordan han blev feteret som en kendis og hans kærlighedsliv, der var fyldt med hjerte og smerte. Han forelskede sig både i mænd og kvinder, men det endte aldrig lykkeligt eller med kone, mand eller børn. Eventyrerne var hans børn, sagde han.

Et stort talent og en kompleks personlighed med et bekymret sind – det er ikke kun rosenrødt og bogen lægges ikke skjult på skyggerne og skuffelserne, der også fyldte i H. C. Andersens liv. Gennem bogens 10 kronologiske kapitler føres man fra hans tidlige barndom med et hoved fuld af fantasi hen over voksenlivet som forfatter til livets afslutning, og hele tiden sættes hans liv og virke i relation til samtiden. I sidste kapitel om hans eftermæle betones, hvilken enorm indflydelse han haft for eftertiden, vores kultur og litteraturhistorie.

Det er en visuel nydelse at bladre igennem Signe Kjærs mange smukke illustrationer, som både indfanger vigtige markører i forfatterens liv og hans eventyr men også dvæler ved små finurlige detaljer. Historien er forfattet af Kim Fupz Aakeson, og i hans varetægt bliver det levende og uhøjtidelig historiefortælling henvendt til børn. Sproget flyder let og legende afsted, så det er en fornøjelse at læse bogen højt. Samtidig er der anledning til at studse lidt over visse ord og tage en snak om hvad eksempelvis et blækhus, en hæmoride, en lokumsdigter og en rimdjævel er.

”Der var en ende på Hans Christian Andersens liv, men ingen ende på hans eventyr”.

Bogdetaljer

Secondary title
et liv med modgang, medgang og en masse eventyr
Forlag
Carlsen
Faustnummer
62769211
ISBN
9788727000923
Antal sider
74

Forfatterportræt

H. C. Andersen

H.C. Andersens værker har fængslet både børn og voksne på grund af teksternes fantasifulde indhold og sproglige virtuositet.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser