Bog

Børnenes H.C. Andersen - flere eventyr

Af (
2018
)

Anmeldelse

Børnenes H.C. Andersen - flere eventyr

16 jun.19

En virkeligt flot gavebog med endnu flere af de klassiske og højt elskede H.C. Andersen- eventyr. Også denne gang mesterligt illustreret af Svend Otto S.

I denne udvidelse af ’Børnenes H.C. Andersen’, som indeholder 16 af H.C. Andersens eventyr, finder man yderligere 11 af H. C. Andersens kendte, og mindre kendte, eventyr.

I ’Flere eventyr’, findes eventyrene ’Elverhøj’, ’Nattergalen’, ’Historien om en moder’, ’Den lille havfrue’, ’Den flyvende kuffert’, ’Den lille pige med svovlstikkerne’, ’Det gamle hus’, ’Det er ganske vist’, ’Sneglen og rosenhækken’, ’Springfyrene’ og ’Kærestefolkene.

Nogle af eventyrene kendte jeg kun ganske sporadisk, bl.a. eventyret ’om ’Det gamle hus’. ’Det gamle hus’ er skrevet på baggrund af et ophold, H. C. Andersen havde i Oldenburg i 1845, hvor han blev gode venner med digteren Julius Mosen. Julius Mosen havde en søn Erich på 5 år, som forærede H. C. Andersen én af sine to tinsoldater. Den soldat fulgte H. C. Andersen gennem mange års rejser. Og den gav inspiration til mere end ét eventyr.

I eventyret om ’Det gamle hus’ møder vi tinsoldaten, som er flyttet ind hos en gammel mand i "Det gamle hus", og den lille dreng prøver at overbevise soldaten om, at han hører til i  huset: "»Du er foræretbort!«, sagde den lille dreng; »du må blive; kan du ikke indse det?«. Og selvom tinsoldaten beklager sin skæbne som ensom i huset, bliver den alligevel ikke glemt. For da huset rives ned, efter at den gamle mand er død, bliver den fundet ude i jorden, nu uden forgyldning.

H. C. Andersens eventyr, suppleret af Svend Otto s.´ illustrationer, er kunst. De fantastiske akvareller, som fungerer forstærkende i forhold til eventyrene, tager brodden af den uhygge, der eksisterer i nogle af eventyrene. Han var ikke naivistisk, men sørgede for at illustrationerne ikke skræmte børnene. Den naturalistiske stil i Svend Otto S.´ illustrationer er som skabt til at være det visuelle vindue for H.C. Andersens eventyr, og Svend Otto S. har illustreret eventyrene så mange gange, at tekst og billeder eksisterer som en sammenhængende helhed i rigtigt mange menneskers bevidsthed.

Gennem eventyrene kan man fornemme den respekt og forståelse, H. C. Andersen havde for hver eneste skabning, som han betragtede som et levende væsen, der havde sit at gøre. Alle har krav på respekt, hvad enten der er tale om de hæslige bladlus eller den glade lærke.

Om du er ung eller gammel, er der intet bedre efter en lang dag end at nyde langsomheden og synke i søvnen med H.C. Andersen. 

Bogdetaljer

Forlag
Carlsen
Faustnummer
45965945
ISBN
9788711906446
Antal sider
99

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer