Bog

Au pair

Af (
2022
)

Anmeldelse

Au pair af Kim Fupz Aakeson og Sanne Munk Jensen

21 jan.22

Kim Fupz Aakeson og Sanne Munk Jensen er et hammergodt makkerpar, der leverer en indsigtsfuld og livsbekræftende coming of age fortælling, som rammer lige i hjertet.

To af Danmarks mest populære børne- og ungdomsforfattere har teamet op i denne rørende og livsbekræftende ungdomsroman om at stå på tærsklen til voksenlivet og skulle finde ud af sig selv. Irene fra Ribe er færdig med gymnasiet og ved ikke helt, hvad hun nu skal. Hun har arbejdet i morens frisørsalon, og det ligger i kortene, at hun skal overtage den. Men der ligger også en verden åben af muligheder, og ganske spontant søger Irene et au pair job på "Djævleøen" på opfordring af en veninde. Forældrene og søsteren er ikke begejstrede, og ingen tror rigtig på, at hun får jobbet. Men det gør hun, og det bliver en lærerig op- og nedtur i det glitrede Hellerupmiljø.

Irenes nye værtsfamilie består af tjekkede Mie og Thor, Thors søn, Ludvig, fra et tidligere forhold og deres fælles datter, Kastanje. Adressen er i Hellerup, og hjemmet overdådigt. Selvfølgelig har familien en hundelufter, der serveres friskpressede smoothies, og Irene er blot én i rækken af au pairs, de har haft. Kontrasten til det liv, Irene kommer fra, og den nye tilværelse er stor, og man mærker klumpen i halsen over at være alene et nyt sted og nervøsiteten over pludselig at stå på egne ben med en masse ansvar.

Hvad stiller man op med en trodsig 4-årig pige, når man aldrig før har passet børn? Hvordan fremtryller man et sundt familiemåltid (helst vegetarisk og økologisk), når man ikke engang kan koge vand til et æg? Og hvordan forholder man sig til Mie, der jævnligt græder i smug ude på badeværelset og Thor, som har en affære på sidelinjen? Irene har nok oversolgt sine evner en smule, men hun klør på i stiv arm indstillet på at bevise overfor sig selv og alle andre, at hun kan magte opgaven.

Irene indser efterhånden, at voksne også er opfyldt af tvivl og ikke altid har helt tjek på tilværelsen. De er heller ikke mere lykkelige, bare fordi adressen hedder Hellerup. Efterhånden som Irene kommer helt tæt på det forlorne overklassemiljø, bliver hun udfordret på sin retfærdighedssans og sine værdier. Hun støder tilfældigt på familiens tidligere au pair, Rosalin, som stadig befinder sig i Danmark og har en datter hjemme i Filippinerne. Ligesom så mange andre filippinske Au pairs tjener Rosalin penge ved at tage sig af andre folks børn, som ikke selv har tiden til det, for at kunne sende pengene hjem til sit eget barn. Av! Her åbner romanen et vindue til et andet miljø og hårde livsvilkår. Irene forsøger af misforstået godhed at hjælpe Rosalin, men ender med at gøre alting værre, men hun bliver også klogere sine egne værdier og hvem hun er.

'Au pair' er en livsbekræftende ungdomsroman om at balancere mellem den gamle og nye tilværelse, hvor andres forventninger presser sig på, og om at finde sin egen vej.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
61922512
ISBN
9788702316551
Antal sider
226

Fik du læst?

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer