Bog

Den store H.C. Andersen eventyrbog

Af (
2022
)

Anmeldelse

Den store H.C. Andersen eventyrbog : 89 danske tegnere illustrerer H. C. Andersen

18 okt.22

Smuk samling af illustrerede genfortællinger tilfører en yderligere dimension til de kendte og mindre kendte eventyr.

89 forskellige kunstnere har bidraget til dette veltænkte lange eventyr af eventyr, og hver illustration er ledsaget af et kort vers fra eventyret. Illustratorerne har givet eventyrene nyt forunderligt liv og åbner dem for endnu flere fortolkninger, da de mange forskellige billeder og udtryk kræver en anden måde at læse på, end hvis det blot drejede sig om tekst.

Eventyret om Dyndkongen bygger på ’Dyndkongens datter’ og er vidunderligt illustreret af Birgitte Ahlmann. Tegningen viser en lille pige, der ligger på ryggen i søen omgivet af åkander med grøn svømmehud mellem tæer og fingre og en navlestreng mellem pigen og nærmeste åkande. Et rørende billede, der opsummerer eventyret om den smukke prinsesse, der trækkes ned i dyndet af Dyndkongen.

Hanne Bartholin har illustreret fortællingen om ’Den lille havfrue’ så mørkt og smukt. Tomas Björnsson har detaljerigt fortolket ’Den flyvende kuffert’, hvor den ødsle købmandssøn dummer sig i en grad, så han ikke får pigen han er forelsket i. Anya Winqvist har indfanget følelserne af tilbedelse og håbefuld forventning fra ’Grantræet’, og benytter sig af en stærk symbolik ved at lade tre dyr kigge begærligt på træet med lyset på toppen. Så er der skønheden i Kamilla Wichmanns sublime illustration med den lille pige i den store trygge blomst, hvor et kæmpeinsekt kigger på hende i eventyret om ’Tommelise’. Jeg kunne blive ved.

Illustrationerne er i fokus, og jeg glemte fuldstændigt at læse den korte tekst, der står på siden, og som selvfølgelig passer til illustrationen. Bogen slår døren op på vid gab for billedlitteraturens værdi og slår et slag for at illustrationer på ingen måde blot fungerer som tilbehør til litteratur. Billedlitteratur har sit eget sprog og er noget, man skal lære at læse. På samme måde som man lærer at læse al anden litteratur. En storslået og spændende bog, der tilfører yderligere en dimension til de i forvejen farverige og uudtømmelige eventyr. 

Bogdetaljer

Secondary title
89 danske tegnere illustrerer
Forlag
Eudor
Faustnummer
134348658
ISBN
9788794015349
Antal sider
223

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer