Bog

Coco Chanel

Af (
2018
)

Anmeldelse

Coco Chanel af Maria Isabel Sánchez Vegara

19 jun.19
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Der findes kun én Chanel. Hun ønskede, at kvinder skulle hvile i sig selv, og selvom hun var født fattig, var hun rig på holdninger.

Gabrielle Chanel blev født 19. august 1883 i den lille by Saumur i Frankrig . Hun var nummer to i en søskendeflok på seks. I 1895, da Chanel var tolv år, døde hendes mor af tuberkulose, og hendes far forlod børnene. Derfor tilbragte Chanel de næste seks år på et børnehjem i det romersk-katolske kloster i Aubazine. Det var her, hun lærte at sy. Skoleferierne tilbragte hun hos slægtninge i provinshovedstaden, hvor de kvindelige slægtninge lærte Coco at sy med flere detaljer.

Da hun fyldte 18 år, forlod hun børnehjemmet og tog til byen Moulins med sin søster for at blive kabaretsangerinde. De optrådte i klubber i Vichy og Moulins. Det var her, hun fik tilnavnet Coco. Hun sagde, at navnet var en forkortet version af cocotte, et fransk udtryk for sans for kulturelle tendenser og et skarpt blik for detaljens finesse.

Hendes kreative mission blev et opgør med korsetter og store rober, og hun designede bl.a. lange bukser til kvinder samt "den lille sorte". Hendes livs kærlighed, Kaptajn Arthur Edward 'Boy' Capel, fik stor indflydelse på hendes design. Han finansierede hendes første kollektion og butik og gav hende troen på, at det frigjorte liv skulle afspejle sig i garderoben. Boy var imidlertid utro og kunne ikke være tro. Efter ni år med Coco, giftede han sig med en britisk aristokrat og døde året efter i en bilulykke til Cocos store sorg.

Cocos parfume Chanel no 5 opnåede stor succes og blev verdens bedst sælgende parfume. Måske hjulpet på vej af Marilyn Monroe, som på spørgsmålet "Hvad sover De i om natten?" svarede "Blot et par dråber af Chanel No 5". Svaret gik kloden rundt, og salget strøg til tops.

Coco Chanel begravede sig i arbejde efter Boys død, og hun nåede at blive 87 år, velhavende, berømt og hyldet, men hendes hjerte helede aldrig.Verden husker Coco Chanel for mere end beklædning. Hun levede efter udsagn som: "Skønheden starter det øjeblik, du beslutter dig for at være dig selv" eller "Hvis du vil være uerstattelig, skal du være anderledes". Hun var modig, indsigtsfuld og havde en særlig måde at være i verden på.

Den spanske forfatter til bogen, Isabel Sanchez Vegara, er både forfatter og kreativ direktør, og hele tiden på udkig efter nye koncepter at præsentere for børnelitteraturen. Illustrator Ana Albero, har sørget for at skabe skønne figurer i smukke sarte farver og Chanelstriber, der komplementerer hovedpersonens liv og virke virkeligt fint.

Jeg står stadigt med armene over hovedet efter endt læsning. Denne serie burde stå hjemme hos alle, uanset alder.

Bogdetaljer

Secondary title
Små mennesker, STORE DRØMME
Forlag
Albert
Oversætter
Luna Svane Rodríguez
Graphic
Ana Albero
ISBN
978-87-97020-34-0
Antal sider
36

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser