Bog

Simone de Beauvoir

Af (
2019
)

Anmeldelse

Simone de Beauvoir af Isabel Sánchez Vegara

21 jun.19
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

En fantastisk bog, der som de andre i serien, fejrer skønne, kloge og modige kvinder fra hele verden og fortæller om vigtige bedrifter, der er begået af stærke kvinder.

Dette er en børnebog om Simone de Beauvoir, den store franske filosof og forfatter. Simone blev født i 1908 og voksede op som barn af overklassen med tjenere i et stort hus. Da 1. Verdenskrig brød ud, mistede familien både tjenestefolk og hus, og Simones mor måtte selv begynde at lave mad og gøre rent. Simones far deltog ikke i husarbejdet. Han pralede til gengæld med, at hans datter havde hjerne som en mand. 

Simone var en flittig skoleelev, der forholdt sig kritisk til sin omverden, og hun begyndte senere at studere filosofi på universitetet. På universitetet mødte hun Jean Paul Sartre, og de blev hinandens hårdeste kritikere, men de blev også kærester, og de var begge enige om at leve som kærester i et frit kærlighedsforhold og ikke bo sammen.

Nogle år senere, og efter flere års studier, skrev hun bogen Det andet køn, der i den grad udfordrede de traditionelle kønsroller, skabte debat over hele verden og var med til at grundlægge feminismen. Hun mødtes med andre ligesindede, der også ønskede at forandre verden, og hendes bog stillede spørgsmål ved det faktum, at kvinder ikke havde de samme rettigheder som mænd. Simone ville overbevise verden om, at alle var født lige.

Jeg er virkeligt imponeret over, at forholdsvist svært tilgængeligt stof er blevet tilpasset, så det kan formidles til målgruppen. Bogen er bemærkelsesværdigt smukt designet og simplificeret uden at miste sit formål eller på anden måde tale ned til læseren. Den er tværtimod krydret med sætninger som ‘Fast besluttet på at lære så meget at hun som voksen ville kunne klare sig selv. Hun ville ikke være afhængig af en mand!’ Det er en journalistisk teknik, der er med til at gøre læsningen levende og mere forståelig, gennem det forklarede.

Den spanske forfatter Isabel Sánchez Vegara har skrevet serien ’Små mennesker, STORE DRØMME’ og det har hun gjort helt formidabelt godt. Jeg er sikker på at de fleste voksne også falder for de gode fortællinger, både pga. deres indhold og form, men også pga. franske Christine Rousseys smukke illustrationer. Jeg er blevet stor fan af både forfatter og illustrator.

Bogen er et godt bud på en højtlæsningsbog, der kan læses sammen fra cirka fem år, og som fortæller, hvor meget vi alle har mulighed for at ændre, hvis vi kæmper for det. Desuden beskriver den rigtigt fint, hvordan det kan være, når man tør skille sig ud, og giver samtidig en forståelse for et menneske ved at ridse den historiske periode op.

Bogdetaljer

Secondary title
Små mennesker - STORE DRØMME
Forlag
Forlaget Albert
Oversætter
Luna Svane Rodríguez
Graphic
Christine Roussey
ISBN
9788793752047
Antal sider
32

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser