Bog

Samlede ækle æventyr

Af (
2019
)

Anmeldelse

Samlede ækle eventyr

14 dec.19

Efter at have læst Rune T. Kiddes tolkninger af de gamle eventyr, bliver de oprindelige eventyr aldrig helt de samme. 

De moraler der oprindeligt er tænkt ind i eventyrerne, har Rune T. Kidde i den grad tænkt ud igen. I Rune T. Kiddes udgave af ’Den lilla møghætte og pulven’ bliver møghætte savet i stykker af en skovhugger, der er "bims i bøtten". I ’Kejserens nye kluns’ råber den lille dreng: "Han går jo rundt i bar røv og ingenting", men det er egentligt så skønt, for nu blev moden bar røv og ingenting, og det var vældig praktisk. I eventyret ’Lige børn’ er der en konge, der har tre døtre, Zip, Zipzippenip og Zipzippenipzipzirumzip, og en anden konge har tre sønner, Skrot, Skrotskrotterot og Ib. Fortællingen går ikke som forventet, alle involveres med alle, bliver rugemødre, får kønsskifteoperationer og meget mere, men de lever alle lykkeligt i "flip og kævl og sorg og glæde til deres dages ende". Moralen er:’"Lige børn leger bedst, men de skæve har det sjovere".

Man burde få læst et æventyr højt hver morgen. Jeg er sikker på, at det kunne danne grobund for en helt ny måde at angribe verden på.

Rune T. Kidde mente, at den udvikling eventyrerne gennemgik, når de blev fortalt fra mund til mund, og som ændrede dem fra gang til gang, gik i stå, da brødrene Grimm nedskrev dem. Kidde var modstander af, at det handlede om kommaer og punktummer, fordi det dræber fortællingerne. Hans skarpe evne til at iagttage og vende tingene på hovedet og give dem ny mening har gjort ham elsket af mange, men også forarget nogen. Os der elsker hans geniale og krøllede hjerne, kan slet ikke få armene ned over, at forlaget Alvilda har valgt at samle de ækle æventyr, som jeg personligt vil give til alle, der har fortjent det og til alle, som indeholder en smule galskab.

Bogdetaljer

Forlag
Alvilda
Faustnummer
47259592
ISBN
9788741509211
Antal sider
425

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer