Bog

Frida Kahlo

Af (
2018
)

Anmeldelse

Frida Kahlo

15 jul.18

Første bog i serien ’Små mennesker, STORE DRØMME’ er en lækker coffee table book til børn om den berømte maler Frida Kahlo. Den fine formidling af historisk information gør Kahlo levende og interessant for børn.

Frida Kahlo blev født i 1907 i Coyoacan i Mexico. Hendes rigtige navn var Magdalena Carmen y Calderon, og hun var datter af en far, med rumænske rødder, der selv var maler.

Da hun var 6 år, fik hun af polio, som betød at hendes ene ben forblev meget tyndere end det andet, gennem hele hendes liv, og som 18-årig var hun impliceret i en voldsom busulykke, der også påvirkede hende i resten af hendes liv. Hun gennemgik 32 operationer efterfølgende, men hun blev aldrig smertefri. Trods hendes mange udfordringer var hun en meget modig pige, som ikke var bange for at vise, at hun var anderledes. Hun begyndte at interessere sig for- og læse malerkunst, selvom hun faktisk først havde besluttet at læse medicin. Mens hun var sengeliggende, begyndte hun at tegne sin fod. Senere tegnede hun selvportrætter, ved hjælp af et spejl og gjorde sin krop til genstand for sin kunst.

Som voksen mødte hun den meget berømte maler Diego Rivera, som blev vildt forelsket i både hendes billeder og i hende. De giftede sig, og han blev hendes store kærlighed. Men deres forhold havde mange både op- og nedture. De blev gift og skilt flere gange. De havde begge flere affærer, og Frida Kahlo lå ikke under for omverdenens normer.

Efterhånden begyndte hun at portrættere det barske liv, som mange kvinder levede, og da hun var påvirket af den mexicanske kultur, blev hendes malerier holdt i lyse farver i en blanding mellem realisme og surrealisme. Hun skabte kunst ud af smerte og kunne med sit faste blik, man møder i hendes selvportrætter, både provokere og skabe familiære følelser.

Hun var glødende kommunist og var i den grad forud for sin tid. Hun ændrede ovenikøbet sit fødselsår til 1910, da dette var året for Den Mexicanske Revolution. Hendes dårlige helbred betød desværre at hun døde som 47-årig, men hun efterlod sig omkring 200 malerier, og hun har haft enorm betydning for kunsten i hele verden.

Bogen er prydet med flotte, farvestrålende illustrationer, skabt af den malaysiske børnebogsillustrator Gee Fan Eng, hvis mål er at skabe glæde. Det er sandelig lykkes! Skønne uddybende illustrationer i dejlige glade farver. De er med til at skabe historien, og man ser detaljer i dem, som uddyber tekstforståelsen. Bagest i bogen er en lille overskuelig tidslinje over Frida Kahlos liv, som kan afhjælpe evt. spørgsmål, som garanteret vil blive stillet efter endt læsning. En bog til højtlæsning og gode snakke med børn fra cirka 4 år.

Bogdetaljer

Secondary title
Små mennesker - STORE DRØMME
Forlag
Forlaget Albert
ISBN
9788797020302
Antal sider
36

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer