Bog

Anne Frank - små mennesker, STORE DRØMME

Af (
2019
)

Anmeldelse

Anne Frank - små mennesker, STORE DRØMME af Maria Isabel Sánchez Vegara

11 okt.19

Annne Franks historie genfortælles dygtigt til de mindste, så en voksen kan læse højt og formidle budskabet om ikke at diskriminere, og man kan få en god samtale, som handler mere om håb og drømme end om Anne Franks tragiske liv og død.

Anne Franks dagbog er så vigtig, fordi den taler på vegne af alle ofrene for Anden Verdenskrigs folkedrab. Ingen kan helt forstå omfanget af det frygtelige, når man hører et tal som seks millioner, men man kan derimod identificere sig med et menneske, når man læser en dagbog fra et øjenvidne.

Den jødiske pige Anne Frank var en helt almindelig teenager, der ikke bekymrede sig meget om hverken politik eller religion. Hun blev født i Tyskland i 1929 og boede i fred og ro med sin familie, indtil krigen brød ud, og Anne sammen med sin familie måtte gå under jorden i Amsterdam i et hemmeligt anneks, Baghuset, sammen med en familie, de ikke kendte. Det var i de to år, de boede der, Anne Frank skrev sin dagbog, hvor hun skrev om sit liv i skjul, men også om sin tro på det gode i mennesket og om sit håb om fred.

Familiens skjulested blev efter 26 måneder angivet, og de blev alle arresteret af Gestapo. Moderen og begge døtre blev sendt til koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau, men efter moderens død blev søstrene overført til koncentrationslejren Bergen-Belsen, hvor de begge omkom i 1945. Deres far overlevede som den eneste og udgav Annes dagbog, som stadigt lå i Baghuset, hvor de havde levet skjult.

Anne Franks dagbog beretter om livet som jøde under Anden Verdenskrig og om at leve i skjul i evig angst og med frustrationerne over at være indespærret tæt sammen med andre mennesker. D. 29. oktober 1943 skrev Anne Frank, at hun følte sig som en sangfugl, der brutalt havde fået vingerne revet af, og som i fuldstændigt mørke ramlede mod tremmerne i det snævre bur.

Den israelske illustrator Sveta Dorosheva har skabt en bog med usandsynligt smukke billeder i sort/hvid, hvor den eneste farve er dagbogens orange tern, ligesom den lille piges røde kappe i filmen "Schindlers liste" fra 1993. Hendes illustrationer er fyldt med håb og drømme om frihed gennem tegninger af store fugleflokke, der bærer drømmene ud over livet som jaget og skjult. Skønheden i tegningerne leder tankerne hen på Julie Nords tidligere værker.

Bogdetaljer

Forlag
Albert
ISBN
978-87-93752-15-3

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer