Bog

Ella Fitzgerald

Af (
2018
)

Anmeldelse

Ella Fitzgerald af Maria Isabel Sánchez Vegara

16 jul.18

Læs om en af de mest indflydelsesrige jazzsangerinder nogensinde ’the First Lady of Song’, ’Lady Ella’ ’Dronningen af jazz’, en elsket verdenskunstner med mange navne.

Ella Fitzgerald blev født i 1917 i Newport News, Virginia, men voksede op i Yonkers, New York. Hun boede med sin mor og stedfar og hun lyttede til jazz, mens hun sang med sin meget smukke stemme, fra hun var en lille pige. Hendes mor blev ret tidligt i Ellas liv dræbt i en busulykke, og Ella blev boende hos sin stedfar. Rygterne siger, at han misbrugte Ella, så da Ella var 16 år, flyttede hun over til sin tante i New York. Der var hun også meget ked af at bo, så hun stak af og endte på et børnehjem, hvor hun også blev mishandlet. Endnu engang stak Ella af og levede nu på gaden i Harlem, hvor hun sang på gadehjørnerne for at tjene lidt penge. Hun vandt en amatørsangkonkurrence, og så tog hendes karriere fart.

Hun startede som sangerinde i et Big Band og rejste hele verden rundt. Hun valgte senere i sin karriere at blive solist, og hun opnåede enorm berømmelse. Med sin søde stemme, den helt perfekte intonation og klare diktion, de mange opfindsomme og legende improvisationer, samt hendes store musikalske disciplin, blev hun en kæmpesucces og turnerede i hele verden. Hun besøgte Danmark utallige gange, havde en lejlighed i Klampenborg og elskede København og Europa. ’De tager jazz lige så alvorligt som klassisk musik’, sagde hun.

I årene op mod hendes død, blev hun mere og mere skrøbelig. Hun blev næsten blind og fik amputeret begge ben på grund af diabetes. Men lige til det sidste bevarede hun sin fantastiske stemme. Da hun døde i 1996, havde hun modtaget 13 grammypriser og vist hele verden, hvad jazz er og kan.

Hendes liv blev som et magisk eventyr. Først gennemlevede hun en barndom med misbrug og ensomhed, senere skabte hun sig et liv, som en af verdens dygtigste og mest respekterede superstjerner. Sød, ukrukket og varm er nogle af de superlativer, der er knyttet til Ella Fitzgerald, og alligevel forblev hun enormt usikker på sig selv. Hendes motto var ’Det er ikke vigtigt hvor du kommer fra, men hvor du er på vej hen’.

Den spanske illustrator Bàrbara Alca tilfører magiske tegninger og afdæmpede farver til den gode historie og lægger sig i udtryk meget fint op ad resten af serien. En helt fantastisk højtlæsnings- og samtalebog i serien til 4-årige og op. Måske kan man præsentere børnene for hendes musik i samme ombæring? Hendes version af børnesangen ’A-Tisket, A-Tasket’ kunne være et godt sted at starte.

Bogdetaljer

Secondary title
Små mennesker - STORE DRØMME
ISBN
9788797020326
Antal sider
32

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer