Bog

Mellem os

Af (
2018
)

Anmeldelse

Mellem os

09 jan.19

Fremragende og dyster novellesamling om unge og deres familierelationer. Novellerne er skrevet af unge forfattere, men der er også bidrag fra mere garvede.

Hvad er en familie overhovedet for en størrelse, spørger forfatterne i ’Mellem os’, som er en fremragende, men også meget dyster samling på ti korte noveller, der alle handler om unge og deres relationer til familien. Der er ikke tale om kernefamilier i traditionel forstand med far, mor, børn og almindelige teenageoprør, men derimod om mere eller mindre dysfunktionelle familier, hvor den unge hovedperson på den ene eller den anden måde er kommet i klemme i familien.

Kun i Tomas Lagermand Lundmes novelle ’Bro’ optræder der en klassisk, dansk kernefamilie, men her er der tale om en aflastningsfamilie, hvor hovedpersonen, der er kommet i pleje hos familien, forelsker sig i sin nye bror. Alle novellerne slutter brat, og forhistorierne får vi i de fleste tilfælde først i de allersidste sætninger.

De fleste af novellerne er skrevet af unge forfattere, men der er dog også bidrag af mere garvede forfattere som Kim Fupz Aakeson, Jesper Wung-Sung og Glenn Ringtved, ligesom Kristina Aamand, der er meste kendt for sine debatbøger om indvandrermiljøet, har skrevet en af novellerne. Hver novelle har sin egen kvalitet, og det kan derfor også være vanskeligt at fremhæve den ene frem for den anden, men Jesper Wung-Sungs ’Sukkermusen’ gjorde et stort indtryk på mig.

'Sukkermusen' handler om pigen Asta, der siden hun var fem år, har boet alene med sin mor. Moren kalder Asta for sukkermus, og sammen laver de mad og bager for derefter at dele deres resultater på de sociale medier. De er et populært par, og moren måler sin succes i, hvor mange followers, hun har, og hvor mange likes, hun får. Asta er også populær, men mest som den, veninderne gerne vil fotograferes sammen med. På morens fødselsdag sidder Asta på en bænk i en park i stedet for at gå hjem og hjælpe med maden.

Novellerne sætter spørgsmålstegn ved, hvad en familie egentlig er for en størrelse. Kan en fætter være en fætter, hvis han er morens veninden søn, som man altid har kaldt fætter, spørger Stine Haynes i ’Fætter’. Kan man undvære sin familie til gengæld for sin nyvundne frihed, spørger Kristina Aamand i ’Frontkæmperen'.

Novellerne kommer vidt omkring i Danmark, men befinder sig det meste af tiden på samfundets skyggeside. Selv om de fleste af novellerne slutter uden løsninger eller håb, er der dog en smule optimisme at spore i samlingens sidste novelle, Kim Fupz Aakesons ’Visit’, der handler om pigen, der sammen men sin mormor har besøgt sin mor i fængslet.

Man kan diskutere, om novellerne er for dystre og håbløse, men jeg tror alligevel, at samlingen vil tale til både unge og voksne. Flere af novellerne er det første, jeg læser af forfatterne, men jeg vil følge med i, hvad der kommer fra dem fremover.

Bogdetaljer

Forlag
CarlsenPuls
Faustnummer
54679203
ISBN
9788711902523
Antal sider
179

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer