Bog

Stephen Hawking

Af (
2019
)

Anmeldelse

Stephen Hawking af Maria Isabel Sánchez Vegara

02 jun.19

En imponerende højtlæsningsbog om et fantastisk menneske, som arbejdede med et emne de fleste børn elsker, nemlig universet. 

Stephen Hawking blev født i Oxford i 1942 som søn af Frank Hawking, der var læge og forskede i Afrika, og erhvervsvidenskabskvinden Isobel Hawking. Han var én af fire søskende. Begge forældre var excentrikere, og der var bøger overalt i hjemmet.

Han var ikke særlig flittig i skolen, men utroligt nysgerrig og brugte en masse tid på at undersøge ting, han fandt interessante. Bla. byggede han en computer ud af en telefon. Han blev indskrevet først på Oxford, da han var 17 år, og senere på Cambridge, hvor han studerede matematik og fysik.

Allerede som 17-årig begyndte han at tabe ting og snuble, og som 21-årig blev han diagnosticeret med sygdommen ALS, Amyotrofisk lateral sklerose, og han fik at vide, at han kun havde få år tilbage at leve i. Han fik en dyb depression. Men efter et års tid fik han det bedre, og efter to år var hans helbred så stabilt, at han giftede sig med Jane Wilde, og de fik tre børn. I 1969 kunne han ikke gå mere og blev afhængig af en kørestol.

Det var fysisk, at han var udfordret, hans hjerne kørte på højtryk. Hans undervisning og forskning fortsatte ufortrødent, og han formåede faktisk at revolutionere et forskningsfelt. Samtidig skrev han populære bøger, som påvirkede folk verden over. Stephen Hawking modtog mange prestigefyldte anerkendelser og æresbevisninger. Han har formidlet rigtigt meget svært stof på en måde, så almindelige mennesker kan forstå det og få interesse for et kompliceret emne. At han så ovenikøbet var en dygtig forsker er fuldstændig enestående.

Han gav følgende huskeregler videre til sine børn: ’Kig op på stjernerne og ikke ned for jeres fødder. Forsøg at forstå, hvad du ser, og tænk over, hvad der skaber universet. Vær nysgerrig. Og hvor vanskeligt livet end kan synes at være, er der altid noget, du kan gøre og lykkes med. Du skal ikke give op’.

Han arbejdede på at forene relativitetsteorien og kvantemekanikken. Man kan sige at han prøvede at samle det største og det mindste i universet i en fælles teori, som kaldes ’Teorien om Alting’.

Stephen Hawkings livsglæde og gejst er en kæmpe inspiration for alle. Han levede halvtreds år længere, end lægerne havde spået. Historien om ham er både meget interessant og helt utrolig. At skulle leve med at visne bort og trodse denne invaliderende sygdom i mange flere år end nogen anden fortæller om et menneske ud over det sædvanlige.

Den engelske illustrator Matt Hunt har bidraget til fortællingen på smukkeste vis med skønne streger i dejlige farver.

 

Bogdetaljer

Forlag
Albert
Oversætter
Luna Svane Rodríguez
Graphic
Matt Hunt
ISBN
978-87-93752-05-4
Antal sider
36

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer