Profil
AfMarit Haugaard

Medlem i

16 years
Bibliotekar, Århus Kommunes Biblioteker: 1978-2012
Redaktør - Vi anmelder: 2006-2012
Efterløn 2012


Lykke er at lade sig opsluge af et andet univers, glemme alt omkring sig, kun tænke på, hvornår man kan slippe for alt det uvæsentlige (arbejde, sove, spise) og fortsætte, fortsætte indtil skuffelsens time oprinder, og bogen er læst til ende.

Jeg læser meget bredt, mest skønlitteratur, men en enkelt fagbog kan godt smutte med. Jeg sætter pris på gode krimier, mens SciFi ikke er så interessant. Vigtigst er dog et godt sprog, uanset om bogen er dansk eller oversat til dansk.

Jeg fik min første indføring i litteraturens verden, da min far læste højt for mig. Vi kunne 'Mio min Mio' udenad! Da jeg lærte at læse, læste jeg den om og om igen, og for nylig vovede jeg forsøget og læste den som voksen. Den stod distancen! Og det er jeg glad for, for den har altid stået for mig som noget helt enestående.

Handlingen er meget enkel, nemlig kampen mellem det gode og det onde. Og det er temaet i mange bøger, som er formidabel god læsning. Den fremmeste af slagsen er selvfølgelig J.R.R. Tolkiens trilogi 'Ringenes herre'. Den har jeg aldrig læst for sidste gang. Jeg var også en af de første i køen hos boghandleren, når en ny Harry Potter-bog udkom.

Se også min blog, Bøgernes labyrint - https://boegerneslabyrint.wordpress.com/

Anmeldelser af Marit Haugaard

Pestens år

Gennem fortællerens betragtninger om myndighedernes tiltag og folks opførsel gives et levende billede af situationen i 1600-tallets pestramte London. Originaludgave: 1722

Mælk & blod

Det danske samfunds overgang fra landbrugsland til industriland beskrives gennem to drenges surrealistiske roadtrip gennem Sydfyn og det mørke Jylland.

De uadskillelige

Simone de Beauvoirs smukke og vemodige roman om en barndomsveninde og to forskellige miljøer i 1920’ernes Paris er baseret på hendes egne erindringer. Originaludgave:…

Krigslys

Kan man stole på sine minder? Nathaniel må som voksen genhuske det, han tror at huske fra en ikke helt almindelig barndom i Ondaatjes fabulerende udviklings- og spionroman.

Søstre

Spændende skildring af livet på en sukkerplantage på Sankt Jan giver et godt billede af vores lidet glorværdige fortid som slavehandlende nation.

Vadehave

Vadehavet kan tydeligt fornemmes i Laugesens værk; det store udsyn, den høje himmel og rummeligheden. Nye digtlæsere kan begynde her.

Samtykket

Afslørende fransk #metoo-roman om en 14-årig pige, der bliver en 36 år ældre, berømt forfatters elskerinde. Bogen der rystede det franske kulturparnas. 

Komedie i mol

Et ungt hollandsk ægtepar skjuler under Anden Verdenskrig en jødisk flygtning, og det ændrer deres liv markant. Nænsom og fin lille bog om menneskelige relationer i umenneskelige…

De glemte piger

Krimi - Louise Rick er nu leder af Den Særlige Efterforskningstjeneste, og det gælder identificeringen af et kvindelig i skoven omkring Hvalsø - Her konfronteres hun både med…

Skyld

Lavmælte, men alligevel uhyggeligt indtrængende og spændende tyske kriminalnoveller med afsæt i det virkelige liv.

Brooklyn

Giv dig selv den gave at læse ’Brooklyn’ - vidunderlig, lavmælt psykologisk roman om at finde sine egne ben i verden. Filmatiseret som "Brooklyn" i 2015, instrueret af John…

Andvake

Enkel og smuk lille roman om at finde fodfæste i livet – Norges store dramatiker har igen sat ord på menneskets grundvilkår.

Zulu

Krimi fra det moderne Sydafrika, men med dybe rødder ned i landets og kontinentets grusomme og blodige historie. Filmatiseret i 2013 af instruktør Jérôme Salle under titlen…

Islands forfatter

En gammel forfatter vågner op i en afsides islandsk dal uden hukommelse. Han kommer til en gård, og langsomt går det op for ham, at han er vågnet op i en roman, han skrev for 40 år…

Fortidens tåge

En bolerosangerindes død for mange år siden sætter noget i gang hos Mario Conde. Var det selvmord eller mord? Og hvorfor? Og hvorfor berører det Conde så dybt?

Den urolige mand

Krimi - En vinterdag i 2008 forsvinder en pensioneret søofficer sporløst og senere også hans kone - For Kurt Wallander bliver opklaringen en meget personlig affære, fordi de…

Lazarusprojektet

”Hjemme er dér, hvor nogen lægger mærke til det, når du ikke er der længere." Da Lazarus var genopstået fra de døde, rejste han ifølge myten til Marseille sammen med sine søstre,…

Drengenes by

Hvordan overlever man i et samfund, der er afgrænset af en sekssporet motorvej og en losseplads og fuld af ufølsomhed, plattenslageri, sex og vold? Forfatteren gjorde - med…

Mig og Yngve

"Mannen som elsket Yngve" - Gymnasieeleven Jarle bliver bedste ven med den salonanarkistiske Helge, og han bliver kæreste med klassens flotteste pige - Alt er således såre godt, da…

Den tredje jomfru

Krimi Kriminalinspektør Adamsberg plages af en sag om opgravede grave og jomfruelige døde kvinder Derudover blandes han meget modvilligt ind i en sag om skamferede hjorte, mens…

Mine piger

Adfærdspsykologen Fanny Fiske er rejst til Danmark som rekonvalescent, men da hendes danske veninde, den frygtede og berygtede klummeskriver Nina bliver fundet myrdet, må hun…

Månevind

Tilværelsen i en lille spansk by sidst i 1960'erne set gennem en drengs øjne. Foregår i de skelsættende dage omkring månelandingen i juli 1969, en euforisk tid, hvor alt synes…

Utz

I Prag træffer forfatteren den excentriske Utz, hvis kostbare samling af meissnerporcelæn er blevet holdepunktet i en politisk urolig verden og et værn mod øvrigheden og kvinderne.

Indhold af Marit Haugaard

  • Blog

    Ny skønlitteratur - august 2021

    Morten Brask, Marilynne Robinson , Sapfo, en engelsk hyggekrimi og et par debutanter, for slet ikke at snakke om genudgivelsen af Tove Ditlevsens digte – velkommen til en ny læsesæson.
    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - Sommer 2021

    Sommeren er over os, og mange af os glæder os til at få læseferie. Der er blandt andet nyt fra Thomas Korsgaard, Jón Kalman Stefansson, Edward St. Aubyn og en spændende irsk debutant.
    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - april 2021

    Et gensyn med Astrid Saalbach, Christina Englund og Klas Östergren er bare noget af det, vi kan glæde os til blandt april måneds udgivelser. Der er også flere interessant udseende debutanter.
    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - oktober 2020

    Velkommen til oktober månds udgivelser, der bl.a. præsenterer en Nikoline Werdelin der springer ud som romanforfatter, en Alberte Winding der skriver en selvbiografisk roman om at finde musikken, en næsten Booker-pris kandidat og en underholdende bog om det, der befinder sig under vore fødder. Samt nyt fra Jonas T. Bengtsson, Ida Jessen, Jan Guillou, Håkan Nesser og Olive Kitteridge – undskyld Elizabeth Strout. 
    Udvalget er som sædvanlig et udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Bogforsider og data er hentet på forlagenes hjemmesider.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - september 2020

    September er høstmåneden – også den litterære. Der er nyt fra Jo Nesbø, Olga Ravn, Robert Galbraith, Anne-Lise Marstrand Jørgensen, Jens Smærup Sørensen og mange flere.
    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur – maj 2020


    Efter en mager april er maj en ren litterær tour de force: Corona-litteratur og #metoo og alt muligt andet. Dertil fødslen af et nyt kvalitetsforlag, samtidig med at en gammel, hæderkronet boghandlerkæde afgår ved døden. 

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - januar 2020

    Velkommen til bogåret 2020, der allerede har meget godt at byde på, debutanter og etablerede forfattere, digte, romaner, autofiktion mmm.

    Jeg glæder mig mest til Iben Mondrup, Colson Whitehead og den islandske debutant.

    Udvalget er et udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud, oplysninger om titlerne er hentet på forlagenes hjemmesider.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - februar 2020


    I februar kan vi stifte bekendtskab med stærke kvinder som Pia Tafdrup og Alice Munro og en foruroligende mængde titler, hvori uvejr, ensomtliggende øer og gamle familiehemmeligheder er fremherskende. Hvis jeg selv skulle vælge, ville det uden tvivl være Alice Munros noveller og ‘Stormen’ af Steve Sem-Sandberg. Og så måske en genlæsning af Amalie Skram.

    Læs mere
  • Blog

    Med Litteratursiden i New York

    I går var jeg i New York, jeg færdedes glad blandt kunstnere, forfattere og litterære agenter på Manhattan og i Brooklyn - jeg befandt mig i byen, der altid danser og aldrig sover.

    Nå nej, jeg var ”bare” i Vejle, men det føltes som om jeg var i New York. Jeg er blevet udnævnt til brugerambassadør på Litteratursiden og blev derfor inviteret til den årlige temadag, der i år handlede om New York i litteraturen.

    Læs mere
  • Blog

    Klar til BogForum 2016?

    Kataloget er krydset af, det personlige program er printet ud, og tøj til flere dages bogmesse ligger klar til at ryge i rejsetasken. Man er klar til BogForum 2016.

    Årets BogForum ser ud til at blive større end nogensinde – i al fald arealmæssigt. Man har nemlig inddraget hallerne B5 og B6 til at rumme børneaktiviteterne, som udspiller sig omkring Diagonalstræde og Spektakelmagergade. Der er både Madrasbio, børnescene og meget mere.

    Læs mere
  • Blog

    BogForum 2016 - et litterært fyrværkeri

    I 2½ år før ’Magnet’ udkom i Norge vidste ingen, hvad den norsk-danske forfatter Lars Saabye Christensen gik og lavede – bortset fra ham selv. I præcis to timer hver dag sad han og skrev, men ville ikke afsløre sit projekt for nogen, selv om hans kone muligvis havde en mistanke. Han ville være helt sikker på, at det holdt. Det gjorde det, og nu kender vi alle til det, nemlig murstensromanen ’Magnet’, som netop er udkommet på dansk i Ellen Boens oversættelse.

    Læs mere
  • Blog

    Krimimessen 2017

    Årets krimimesse står for døren, og som det  efterhånden er blevet tradition, spytter forlagene krimier ud, som var de betalt for det. Det regner de selvfølgelig også med at blive :-).

    Læs mere
  • Blog

    Der ligger en bunke krimier på mit bord

    Nedtællingen er startet, om mindre end 24 timer slår Fængslet i Horsens atter dørene op for krimielskere af alle køn, farver og aldre.

    Man har i flere uger ikke kunnet åbne for en avis, et tidsskrift eller sit tv uden at få krimi, krimi, krimi blæst i hovedet, og  denne 16. krimimesse tegner til at blive den største nogensinde.

    Læs mere
  • Blog

    Krimimessen 2017 -set i bakspejlet

    Krimimessen 2017 overgik igen sig selv, både hvad arrangementer og besøgstal angår.

    Årets krimimesse er for længst overstået, og i Horsens er man sikkert i fuld gang med at forberede næste års messe. Programmet i år var overvældende, men det skulle det også gerne være, for man havde sneget sig ind under den paraply, der hedder ”Kulturby Aarhus 2017”, og der fulgte penge med. Pengene var bl.a. brugt til at Mystery Trail rundt på området for børn og deres forældre.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur – december 2018


    Endnu et bogår er gået, og de færreste har vel nået at læse alt det der har fristet. December er vanen tro lidt mere afslappet, men der er alligevel nogen godbidder. Selv kan jeg ikke få armene ned over et nyt bind om Cormoran Strike og Robin Ellacott og har også et godt øje til Galbraith og Rowlings landsmandinde, Sarah Perry. Dertil kommer tyske Christoph Hein og mexicanske Mario Bellatin på min alt for lange læseliste.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - januar 2019

    Velkommen til et nyt bogår, bøgerne står allerede i kø og venter på at blive læst. Noget jeg har bidt mærke i her i årets start, er et par dystopier af henholdsvis Merethe Lindstrøm og Jens-Martin Eriksen, som peger på, at vi ikke skal regne med, at alt forbliver som det er. Selv ser jeg frem til Matias Faldbakken og Orhan Pamuk.

    Udvalget er som sædvanlig udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Oplysninger om bøgerne er fundet på forlagenes hjemmesider.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur – februar 2019

    En måned med en ny Håkan Nesser-udgivelse kan kun blive en god måned – selv om jeg ikke har fået læst ‘De venstrehåndedes forening’ endnu. Så har jeg bare mere at glæde mig til.  En anden svensker til min alt for lange læseliste er ‘Sommermørke’ af Stina Jackson om faderen, der kører den svenske sommernat tynd i søgen efter sin forsvundne datter. Det er en debutroman, og den blev kåret til årets bedste krimi sidste pr i nabolandet. Endelig er jeg vild med Stefan Zweig, og da jeg pt interesserer mig meget for mellemkrigstiden, er ‘Oostende 1936’ også et must.

    Læs mere
  • Blog

    Den gode krimi - Krimimessen 2019

    Hvis du ikke vil spilde dit liv på dårlige krimier, skal du møde op på årets krimimesse, der afholdes i weekenden i Fængslet i Horsens, og det bliver den største hidtil med masser af gode krimiforfattere - og masser af inspiration.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - april 2019

    En oversigt over nogle af april måneds bøger, du skal lægge mærke til. Udvalget er som vanligt foretaget på baggrund af personlige præferencer, og data er hentet på forlagenes hjemmesider.


    De danske

    Ophav af Eva Tind. Udkommer 9. april på Gyldendal. 294 sider

    Helle Erobreren af Anders Morgenthaler og Marie Louise Tüxen. Udkommer 11. april på Gyldendal. 286 sider

    Mørkekammeret af Camilla Hjørnholm Olsen. Udkommer 11. april på Turbine. 220 sider.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - marts 2019

    Månedens udgivelser er præget af, at Krimimessen finder sted om en måned. Jeg har derfor valgt næsten ikke at omtale krimier, men henviser – og linker til Krimimessens månedlige oversigt over nye krimier.

     

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - oktober 2018

    Erling Jepsen, Morten Ramsland, Lars Saabye Christensen, Håkan Nesser – af en eller anden grund har jeg denne gang fundet størst interesse i de mandlige forfattere. Men bare rolig, der er så mange gode forfattere på banen i denne BogForum-måned, også kvindelige, at der er nok at vælge imellem for alle. Hvis jeg skulle udvide sortimentet, ville forsinkelsen – som jeg beklager – blive endnu større.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - august 2019

    Velkommen til en ny bogsæson, der åbner med Karen Blixen, en dansk debutant, en meget rost amerikansk novellesamling og et spansk mesterværk om den baskiske konflikt.  Der er meget at glæde sig til.

    Udvalget er som sædvanlig udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Fakta om bøgerne er hentet på forlagenes hjemmesider.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - oktober 2019

    Kim Leine og Ditte & Louise, Murakami og Grossman, Yanagihara og Fosse, Boccacio og Lagerløf – og en ny engelsk krimiserie.
    Oktober disker op med mange gode titler, så der er noget for enhver smag. og når måneden er gået, vil vi kende modtagerne af en række af de store litterære priser, Nobel, Booker og Nordisk råd. Så det er i sandhed en stor litterær måned.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - juni 2019

    Sommeren er begyndt, og forlæggerne er så små begyndt at gå på sommerferie. Blandt juni måneds udgivelser er der da også gode bud på bøger til hængekøjen. Læsere af Jo Nesbø og Jussi Adler-Olsen får i al fald en god sommer, selv vil jeg tilbringe den i selskab med Per Petterson, Elizabeth Strout og Jo Nesbø.

    Der er lidt opsamling af væsentlige titler fra maj, som undgik min opmærksomhed.

    Udvalget er udtryk for hvad jeg selv synes ser interessant ud. Oplysninger om bøgerne er hentet på forlagenes hjemmesider.

    Læs mere
  • Blog

    Årets Bogfest - BogForum 2019

    I morgen går det løs igen igen. Programmet er studeret, messeavisen bladret, krydserne sat – som sædvanlig alt for mange.

    Men det kunne have været værre, programmet er en smule magert. Der er selvfølgelig kendisser (i messeavisen omtalt som personligheder) i lange baner, hvoraf nogen selv har skrevet bogen. Der er mad og livsstil i lange baner, men de har deres egne scener, som man bare kan holde sig fra, hvis man, som jeg, er til skønlitteratur.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - marts 2020

    Årets første virkelige bogmåned byder på et væld af gode navne: Ali Smith, Peter Adolphsen, Kirsten Thorup, Paul Auster og mange, mange flere. For slet ikke at snakke om krimiforfatterne, der står i kø for at udgive nyeste mord lige op til Krimimessen sidst på måneden. Derfor ikke et ord om krimier i dette indlæg, de får deres helt eget, når messen nærmer sig (sidste weekend i marts).

    Jeg glæder mig meget til Kirsten Thorups nye, tredje del af Ali Smiths Brexit-serie og til norske Simon Stranger, som jeg har store forventninger til.

    Læs mere
  • Blog

    BogForum 2018 - dagen derpå

    Det er dagen derpå. Søndag sidst på eftermiddagen sad jeg i BogCaféen og hørte Einar Már Guðmundsson tale engageret om Knut Hamsuns betydning for nyere litteratur, og jeg tænkte: ”Er det allerede forbi?”

    Læs mere
  • Blog

    Den bedste krimimesse - ever!

    Foto: Willy Wegner

    Igen er det lykkedes Horsens Bibliotek at stable en krimimesse på benene, der siger sparto til alle tidligere - jeg ved hvad jeg taler om, for jeg har deltaget i de fleste.

    Ikke nok med at de havde et lavet et forrygende program med adskillige af mine yndlingsforfattere, de havde også allieret sig med vejrguderne, der lod en varm sol skinne fra en skyfri himmel.

    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - april 2020

     

    I mine øjne er Ib Michael og Dag Solstad sværvægterne i april måneds udgivelser, der er et par titler om kvinder der ikke vil være mødre - en trend i tidens litteratur, men ellers har Coronakrisen åbenbart ramt bogbranchen, alt er skubbet til efter påske.

    Måske kommer der flere interessante ting på forlag, som ikke mener at deres kommende udgivelser kommer nogen ved, før tegnebogen skal frem.

    Udvalget er som sædvanlig et udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Oplysninger og forsider er hentet på forlagenes hjemmesider

    Læs mere
  • Blog

    På vej til BogForum 2018

    Så er det lige før, i morgen starter den årlige bogfest i Bella.

    Kataloget er studeret, krydser er sat – nå nej, BogForum har nu en app, hvor man kan se kataloget og gemme det, man vil deltage i i sin digitale kalender – og ovenikøbet få en advarsel inden. Det har jeg nu fravalgt for at forhindre min telefon i at bimle og bamle hele tiden. For der er markeret rigtig mange forfatterinterviews mm.

    Læs mere
  • Artikel

    Tre festlige bogdage i november

    Årets BogForum er overstået, og besøgende og udstillere kan se tilbage på tre hektiske dage. Atter overgik besøgstallet de foregående års – kan det blive ved? Især lørdag var Forum pakket til randen af ivrige læsere.

    At komme på bogmesse er lidt at gøre som man plejer, man lytter i forbifarten til forfattere på Tranescenen og Under uret, enkelte gange sætter man sig. Scenen og Bogcafeen kræver lidt mere planlægning, især Scenen for der skal man gøre op med sig selv om man gider stå i kø. Brødrene Price i samtale med Lone Kühlmann trak vist den længste kø.

    Læs mere
  • Artikel

    One Ring to rule them all ...

    Tre har elvernes konge i dybeste skove,
    Syv har dværgenes herrer i sale af sten,
    Ni har mennesket dødeligt, dømt til at sove,
    Én har den natsorte fyrste for ondskab og mén
    I Mordors land, hvor skygger ruge

    Én Ring er over dem alle, Én Ring kan finde de andre,
    Én Ring kan bringe dem alle, i mørket lænke dem alle
    I Mordors land, hvor skygger ruge.

    Læs mere
  • Artikel

    Klassikeren: Elementært min kære Watson

    Af Marit Haugaard, bibliotekar, Aarhus Kommunes Biblioteker

    Da The Hound of the Baskervilles (Baskervilles hund) i efteråret og vinteren 1901-02 tryllebandt læserne, havde hovedpersonen, Sherlock Holmes, allerede været død i otte år.

    Læs mere
  • Artikel

    Bogforum 2006

    Ordekvilibristen, egoisten og stepdanseren - rapport fra BogForum 2006.

    af bibliotekar Marit Haugaard, Århus Kommunes Biblioteker

    BogForum 2006 er netop overstået og var som sædvanlig et tilløbsstykke. Forfattere, boghandlere, forlæggere og 25.937 besøgende stod bogstavelig talt på ryggen af hinanden for at komme til.

    Læs mere
  • Artikel

    Skeletter, G8 og Rebus som pensionist

    Skeletter, G8 og John Rebus som pensionist.
    af Marit Haugaard, Århus Kommunes Biblioteker

    En af de vidunderlige oplevelser på en bogmesse er mødet med yndlingsforfatterne.  Derfor var jeg en af de første i køen for at komme ind på Scenen, da den skotske krimiforfatter, Ian Rankin, skulle interviewes af Bo Tao Michaëlis.
    Rankin er i dag den mest sælgende forfatter i Storbritannien, han læses både af mænd og kvinder, unge og gamle, og blandt hans læsere finder man også højtstående politikere som finansminister Gordon Brown.
    Læs mere
  • Artikel

    Federico García Lorcas Granada - en kort guide

    Af bibliotekar Marit Haugaard, Århus Kommunes  Biblioteker 



    Giv ham en almisse, kvinde,
    for der er intet i livet
    der kan sammenlignes med afsavnet
    ved at være blind i Granada.
                      (Andalusisk copla)
     
    Byen Granada ligger mellem Vegaen og Sierraen, dvs. mellem markerne og bjergene (Sierra Nevada).  Midt i byen knejser Alhambra på én bjergtop og ser over på en anden, hvor det gamle araberkvarter Albaicin ligger. 

    Læs mere
  • Artikel

    Klassikeren: Harry Søiberg

    Klassikeren: Harry Søiberg skrevet af Marit Haugaard

    Klassikere - i parken og på hylderne, 10

    Harry Søiberg 1880-1954
    Harry Søiberg er født i Ringkøbing, men kom i lære som bogbinder i Århus.  Efter en broget ungdom med rejser til lands og til vands og som arbejderagitator i forbindelse med lock-out'en i 1899 debuterede Harry Søiberg som forfatter i 1904 med et skuespil, der (retfærdigt nok) fik en dårlig modtagelse.

    Læs mere
  • Blog

    Sommer i hængekøjen, 3 - forventningens glæde

    Her i weekenden fornøjede jeg mig i hængekøjen med en artikel af Klaus Rothstein i Weekendavisen, hvor han "anmelder" forlagenes efterårskataloger. Og for et bogmenneske er det jo altid interessant at vide hvad man kan se frem til i de lange vinteraftener, flere vil med stor sandsynlighed figurere i DR/Litteratursidens romanlæseklubber.

    Læs mere
  • Blog

    En redaktør takker af

    Et arbejdsliv i litteraturens tjeneste er ikke det værste der kan overgå en litteraturnørd.

    I de sidste fem år har jeg været redaktør på Vi anmelder-sektionen (tidligere Vi anbefaler) på Litteratursiden, og der findes ingen bedre måde at afslutte sit arbejdsliv på.

    Den slags store ændringer står man jo overfor nogle gange i livet; en anden stor ændring fandt sted for 38 år siden da jeg afsluttede bibliotekaruddannelsen.

    Læs mere
  • Blog

    Ord og billede – Billede og ord

    Hvad er vigtigst – billede eller ord? En række billed-og ordværker sætter spørgsmål ved den klassiske forestilling om illustrerede bøger.

    Man taler om illustrerede bøger, dvs. bøger bestående af en tekst, der er illustreret med billeder, der understøtter teksten. Sådan kender vi det, især fra fag-og lærebøger, mens skønlitteraturen i mindre grad er illustreret, bortset fra tegneserier og børnebøger.

    Læs mere
  • Blog

    Krimi i sol og skygge

    Krimimessens første dag var et overflødighedshorn af gode navne - garneret af det dejligste forårsvejr. Første stop var Craig Russell, der talte om 'Glasgowkysset'.

    Horsens Bibliotek har gjort det igen! De har både leveret en krimimesse med et væld af spændende krimiforfattere  fra nær og fjern og sørget for strålende sol fra en klar, blå forårshimmel.

    Læs mere
  • Blog

    Vikingerne kommer

    Englænderne oplever i disse år en  ny invasion fra øst - nu hedder vikingerne Jussi Adler-Olsen, Karin Fossum, Stieg Larsson, Jo Nesbø ...

    Årets krimimesse er gået ind i sin sidste time. På Vesthallens scene fortæller Gretelise Holm om sin seneste bog, der ikke er en Karin Sommer-krimi, men en slags interaktiv krimi. Folk vandrer rundt mellem boderne og køber messetilbud.

    Læs mere
  • Blog

    Glædelig jul

    "At finde den nye Hanne Vibeke Holst er som at vinde i lotteriet!"

    I bibliotekets sidste åbningstimer før jul, er der mange der søger at vinde i lotteriet og få en attraktiv nyudgivelse med hjem - eller noget andet man ikke har haft tid til at læse i hverdagen.

    Så sammen med Hanne Vibeke Holst ryger Carlos Ruiz Zafón, Camilla Läckberg, Jean Auel, Clara Kramer, Helle Helle og mange andre gennem udlånsautomaterne.

    Og mon ikke der også ligger bøger under mange juletræer? Det gør der i al fald under mit.

    Læs mere
  • Blog

    Kan bøger ses i biografen?

    Klassikere og andre populære bøger bliver ofte filmatiseret, men kan filmene leve op til det litterære forlæg?

    Klassikerklubben har i samarbejde med DR arrangeret biografture både i Hovedstaden og i Århus for at se den nyeste filmatisering af Jane Eyre. Debatten om filmen kan følges i Læseklubben, og meningerne er delte.

    Læs mere
  • Blog

    Tysk sorg og amerikansk sindslidelse

    5 døde mænd, en bedstemor med Alzheimer og en maniodepressiv bedstefar fyldte Litteratursidens udsendte medarbejders notesblok på BogForums sidste dag.

    Ja, det var stærk kost på en søndag i november, men virkede ikke afskrækkende hverken på de besøgende til interviewene eller lysten til at læse bøgerne.

    Læs mere
  • Artikel

    Og vinderen er ...

    Fredag på BogForum overrakte vi prisen for det bedste foto i konkurrencen, 'Dit yndlingslæsested'. Vinderen blev Michael Plesner for dette indbydende billede fra Kalvebod Fælled.

    Chefredaktør Lise Vandborg sagde i pristalen at Litteratursiden ikke blot interesserer sig for hvad folk læser, men også HVOR  folk læser. Derfor udskrev vi i efteråret en fotokonkurrence: 'Dit yndlingslæsested'. Vinderbillede skulle være det foto der umiddelbart gav folk mest lyst til at slå sig ned med en bog på netop dette sted.

    Læs mere
  • Blog

    Michael eller Michael?

    Jeg troede at jeg var gået forkert da Michael Cunningham trådte op på scenen: Det dér er da Michael Palin! Nej, det var det ikke, men han mindede ret meget om den engelske Monty Python-skuespiller (og forfatter).

    Min næste fejltagelse gik på at jeg troede han var engelsk, for han taler det nydeligste britisk-engelsk jeg nogensinde har hørt - fra en amerikaner. Men også her blev jeg korrigeret.

    Læs mere
  • Blog

    Der er skrevet væsentligt ringere bøger end den her

    Årets debutantprisvinder, Erik Valeur, mener ubeskedent at der er skrevet ringere bøger end hans debutroman. Og det har han nok ret i, 'Det syvende barn' virker som et vedkommende og læseværdigt bekendtskab.

    Bogens tema ligger tæt op ad forfatterens barndom, da han tilbragte to år på Skodsborg Spædbørnehjem - der i dag er lukningstruet.

    Derfor drejede samtalen mellem forfatteren og Jannik Lunn sig en del op spædbørnehjem og adoptioner før og nu og var et godt supplement til pressens dækning af den aktuelle sag.

    Læs mere
  • Blog

    Too many books, too little time

    For nogen år siden fulgte jeg en amerikansk kollegas blog med titlen "Too many books, too little time".

    Mon ikke alle vi læsenarkomaner kender det? Tiden slår ikke til - der er bare for mange bøger derude, som skriger på at blive læst.

    Nogen gange gør man sig hård, men som regel forbarmer man sig og tager dem med hjem - til alle de andre, der er lånt eller endog købt ud fra tanken: "Den her lille sag er da hurtigt læst".

    Derfor har jeg altid gang i flere ad gangen, lige nu er det fem:

    Læs mere
  • Blog

    En uriaspost

    At være udset til at finde litterære nyheder til Litteratursiden.dk her i agurketiden er lidt af en uriaspost.

    Der sker jo ikke noget derude.

    At en krimikonge vil skrive en hel masse bestsellere, eller at Ernest Hemingway begik selvmord for 50 år siden, muligvis fordi han følte sig overvåget af CIA, kan næppe kaldes breaking news.

    Men der sker noget på bibliotekerne. Folk vil have bøger - på papir, på skærm, på lyd - og det skal heldigvis ikke bare være det, alle andre læser.

    Læs mere
  • Blog

    Sommer i hængekøjen, 1 - Digte

    Sommeren er over os, forlagene er gået på ferie og sender ingen nye bøger ud, så hvad skal man så gribe til?

    Hvad med at snuppe en digtsamling med i hængekøjen, feriekufferten eller strandtasken? De er som regel lette af vægt og vægtige af indhold, men man kan berige sig i timevis med dem.

    Nedenfor er blot et lille udvalg til inspiration - andre kan sikkert supplere

    Alting blinker af Naja Marie Aidt

    Læs mere
  • Blog

    Tør du læse noveller?

    Novellegenren er lidt – og meget ufortjent – ugleset. Men hvorfor nu det? Noveller er jo korte og overskuelige og kan være den litterære vitaminindsprøjtning, du lige har brug for.

    Romaner – for slet ikke at snakke om serier – er traditionelt lettere at gå til, for læseren er inde i det samme univers hele tiden og skal ikke tage stilling til nye personer og miljøer hele tiden. Men det er noget vrøvl. Novellen er fin.

    Læs mere
  • Blog

    Er digte afstressende? Eller er de rene tsunamier af ord?

    Jeg sidder her med det nyeste (dobbelt)nummer af Hvedekorn, og mens julefreden sænker sig, bladrer jeg adspredt i det – drukner i en tsunami af ord. Selv om jeg egentlig ikke er lyriklæser, lader jeg mig suge ind og takker Lars Bukdahl for at redde det lukningstruede tidsskrift.

    Her finder man Mette Moestrup og Bo hr. Hansen, her finder man Viggo Madsen og Friedrich Hölderlin, og her finder man debutanterne, vækstlaget. Jeg bladrer og falder over

    Læs mere
  • Blog

    Anmeldelser eller anbefalinger?

    Der har verseret en fejde mellem Ib Michael og Lars Bukdahl, hvor førstnævnte anklager sidstnævnte for at overkritisere hans bøger. I lørdagsudgaven af Politiken kigger Emil Bergløv på kritikernes rolle og stiller to spørgsmål:
    1) Er anmelderne for meget ude med riven, eller er forfatterne for sarte?
    2) Og ligger svaret på fremtidens anmelderi måske ude på nettet, hvor læserne er?

    Læs mere
  • Blog

    Om at blive fristet over evne

    Der er så mange bøger derude, som man gerne vil læse – hvordan får man tid til dem?

    At være redaktør på anbefalingerne her på Litteratursiden er en uriaspost: Hver uge, hver dag dukker der anbefalinger op, dels fra Litteratursidens anbefalerkorps og dels fra brugerne. Alle brænder de for bøger og anbefaler dem med ildhu.

    Og så får man jo lyst til at læse dem; man slæber dem hjem fra biblioteket og sætter dem ind i reolen til de andre, men når man at læse mere end et fåtal? Det er ikke nemt at blive fristet over evne.

    Læs mere
  • Blog

    Hvad er det med de amerikanske mænd?

    Hvad er det med de amerikanske mænd? Mere specifikt amerikanske forfattere af hankøn.

    Jeg kan simpelthen ikke læse dem. De er helt afgjort gode, men de fænger ikke. Jeg har forsøgt med John Irving, jeg har forsøgt med Richard Ford, jeg har forsøgt med Don DeLillo, men opgiver efter max 50 sider. De siger mig ikke noget.

    Oppe i reolen står de tre Jonathan'er (Safran Foer, Franzén og Lethem) og truer. Også Paul Auster. Bliver de nogensinde læst?

    Læs mere
  • Blog

    Den rigtige prisvinder?

    Man sagde i en årrække at nobelprisen i litteratur blev tildelt en forfatter, ingen havde hørt om eller læst; en forfatter der skrev på et sprog, ingen kunne læse, og som ikke var oversat.

    Men megen offentlighed og ståhej har der sjældent været, som man tit ser det med Fredsprisen.

    Årets nobelprisvinder i litteratur falder ikke i den ovennævnte kategori, Mario Vargas Llosa er oversat til mange sprog og læses bredt, der kan således ikke være uenighed om at han er en værdig modtager.

    Læs mere
  • Blog

    Seriemordere og Havekrimier

    Krimimessens tema i år var ”Seriemordere”. De meget hypede krimier for tiden er nu ikke seriemorderkrimier, men massemorderkrimier, jeg hentyder selvfølgelig til bl.a. ”Hypnotisøren” og ”Svinehunde”.

    Krimimessen dækkede emnet ved en paneldiskussion om ”Seriemord og krimifortællingens dynamik” og en meget akademisk forelæsning om ”Psykologisk gerningsmandsprofilering”.

    Læs mere
  • Blog

    Jo og Jussi

    På Krimimessens første dag blev der sædvanen tro uddelt en række priser og diplomer - og sædvanen tro var modtagerne de forventede.

    Det danske Kriminalakademi uddelte Harald Mogensen-prisen for bedste danske spændingsroman i 2009 til Jussi Adler-Olsen for 'Flaskepost fra P' og Palle Rosenkrantz-prisen for bedste udenlandske ditto til Jo Nesbø for 'Panserhjerte'.

    Såre forudsigeligt. Der blev ikke uddelt en debutantpris, antagelig fordi 'Svinehunde' er for ny. For det ville jo være den forudsigelige vinder med al den omtale.

    Læs mere
  • Blog

    Hvad gør en god bog god?

     ”Jeg har lige læst en god bog! Den skal du altså læse!!!”  hører man tit fra venner og bekendte. Man kaster sig over den og efter ca. 30 siders læsning, tænker man: ”Hvad har dog fået det ellers fornuftige menneske til at rose dette makværk til skyerne???”. Man giver den 25 sider mere og håber på at vedkommende ikke finder på at spørge, hvad man synes om den.

    Eller man genlæser en bog der for 20 år siden bare var den bedste læseoplevelse – men øh: ”Hvad var det nu lige jeg syntes var så godt ved den her bog?”

    Læs mere
  • Blog

    Litteraturens kaffeautomater

    Litterær oversættelse er blevet sammenlignet med kaffeautomater: Man kaster et ubetydeligt beløb ind i den ene ende, og ud af den anden kommer der et produkt der vagt ligner originalen.

    Dansk er et lille sprogområde, og langt de fleste må ty til oversættelser for at få del i den litteratur der skrives ude i verden. Det stiller store krav til vore oversættere, og vi har rigtig mange gode af slagsen.

    Læs mere
  • Blog

    Hvad truer ytringsfriheden?

    Hvor langt skal man gå i ytringsfrihedens navn? Skal man være grænseoverskridende eller skal man øve selvcensur?

    Ytringsfrihed, censur og selvcensur er nogle af de ting Jo Hermann, bestyrelsesmedlem i Dansk Forfatterforening og formand for den skønlitterære gruppe, tog op i en kronik i Berlingske Tidende sidste fredag og diskuterer med Poul Friis i morgen, onsdag, kl. 9.09-10.00 på P1.

    Læs mere
  • Blog

    Godt nytår

    Litteratursidens redaktion vil gerne takke sine læsere for året der gik, og vi glæder os til at lave litteraturside for jer i det nye år.

    Godt nytår!

    Læs mere
  • Blog

    Han danser på sin søns grav

    Martin Kongstad ville være ret vild med at læse novellesamlingen 'Han danser på sin søns grav', hvis han ikke havde skrévet den selv, betroede han Jannik Lunn og en stor skare tilhørere på BogForums første dag.

    Få timer tidligere havde han modtaget årets debutantpris for bogen og er derfor en travl mand på BogForum.

    I 'Han danser på sin søns grav' udstiller han i syv fortløbende noveller den kreative klasse, som han også kalder Irma-socialisterne, idet  han peger på hykleri og smagsdommeri.

    Læs mere
  • Blog

    Litterære manifester

    Hvem skriver forfatterne for?

    I Sverige har man i de sidste par måneder ført en hed debat om hvad og hvordan forfatterne skal skrive. Men hvad mener læserne?

    Politikens bogtillæg kunne i lørdags berette om en ny svensk litterær strid. Tidligere har vi hørt om midaldrende, mavesure, mandlige svenske forfattere med gode anmeldelser, men få læsere, der harcelerede over svenske krimidronninger, der ifølge dem er idel facade og dårligt sprog. Det kan de i mange tilfælde have ret i.

    Læs mere
  • Blog

    Frydefulde gys på årets Krimimesse

    Susanne Staun, Don Winslow, Merete Pryds Helle alias Liv Mørk, Mons Kallentoft, Anne Chaplet, Leif G. W. Persson, Helene Tursten, Leif Davidsen, Maria Helleberg og mange flere – mødte hinanden og deres læsere på årets Krimimesse i Horsens. Krimimessen er efterhånden blevet stedet hvor krimiforfatterne har deres årlige træf.

    Læs mere
  • Mexico - mexicansk litteratur

    Sæson for orkaner

    Af Fernanda Melchor (f. 1982)

    Sæson for orkaner

    Barsk historie om sociale forhold i en by i Mexico. For læsere af moderne latinamerikansk litteratur og for litterært interesserede læsere
    Læs mere

    Kvinder med store øjne

    Af Angeles Mastretta

    Kvinder med store øjne

    Herlige fortællinger fra en mexicansk provinsby i 1950'erne. Om "tanternes" passioner og problemer med kærlighed og religion. Novellelæsere, og læsere generelt, vil…
    Læs mere

    Aura

    Af Carlos Fuentes

    Aura

    Mystisk, forførende kortroman foregår i lige dele forvirrende og dragende sammensmeltning mellem fantasi og virkelighed, akkompagneret af de smukkeste, gotiske illustrationer.
    Læs mere

    De vildfarne børns arkiv

    Af Valeria Luiselli (f. 1983)

    De vildfarne børns arkiv

    Valeria Luiselli skriver kompromisløst, kraftfuldt og poetisk. Det er som om, fortællingen flyder ud af hende. Som om romanen er hendes primærsprog.
    Læs mere

    Farvernes uge

    Af Elena Garro (f. 1916)

    Farvernes uge

    13 noveller af den mexicanske forfatter Elena Garro (1916-1998), hvis historier udfordrer den almindelige opfattelse af tid og sted. Garro ses som en forløber for den magiske…
    Læs mere

    Kroppen jeg blev født i

    Af Guadalupe Nettel

    Kroppen jeg blev født i

    Guadaupe Nettels beretning om sin opvækst som outsider i Mexico City og Sydfrankrig er en hyldest til de skæve eksistenser og deres kamp mod omverdenen.
    Læs mere

    Skønhedssalon

    Af Mario Bellatin (f. 1960)

    Skønhedssalon

    En skønhedsklinik for kvinder er indrettet som et hospice for mænd, der lider af en mystisk, dødelig pestlignende sygdom
    Læs mere

    Sæt og match

    Af Álvaro Enrigue

    Sæt og match

    Det vrimler med lurendrejere, liderlige lemmedaskere, lækre latinaer og latterlige lusepustere i denne pikareske roman, der er ualmindelig underholdende læsning.
    Læs mere

    De vægtløse

    Af Valeria Luiselli

    De vægtløse

    Den mexicanske roman er et magisk festfyrværkeri og en skriven-sig-ud af moderskabets isolation.
    Læs mere

    Hjerter i chili

    Af Laura Esquivel

    Hjerter i chili

    "12 roser, helst røde, 12 kastanier, 2 spiseskefulde smør, 2 spiseskefulde majsmel, 2 dråber rosen-essens, 2 spiseskefulde anis, 2 spiseskefulde honning, 2…
    Læs mere

    Årene med Laura Díaz

    Af Carlos Fuentes

    Årene med Laura Díaz

    'Årene med Laura Diaz' er en fremragende mexicansk roman; på én gang en slægtskrønike om en tysk-mexicansk familie og en fortælling om Mexicos historie.
    Læs mere
  • Peru - peruviansk litteratur

    Tiagos overdrevne og vildfarne eventyr

    Af Gunter Silva Passuni (f. 1977)

    Tiagos overdrevne og vildfarne eventyr

    Roman om en gruppe unge, der studerer på universitetet i Lima, hvor stemningen er præget af den usikre politiske situation i 1980'ernes Peru
    Læs mere

    Vejen til paradis

    Af Mario Vargas Llosa

    Vejen til paradis

    Dobbeltportrættet af feministen Flora Tristán og hendes barnebarn, Paul Gauguin, giver et uforglemmeligt tidsbillede af to idealister, der kæmpede for et bedre samfund.
    Læs mere

    Rød april

    Af Santiago Roncagliolo

    Rød april

    Satirisk, samfundskritisk krimi om Perus blodige historie. Sydamerikansk roman når den er bedst.
    Læs mere

    Bukkens fest

    Af Mario Vargas Llosa

    Bukkens fest

    Denne flodbølge af en roman giver mange grunde til, at diktatoren skal myrdes: vilkårlig og meningsløs vold gennem alt for mange år og hæmningsløs grådighed på alle tænkelige…
    Læs mere

    Stedmoderens pris

    Af Mario Vargas Llosa

    Stedmoderens pris

    Doña Lucrecia er lykkeligt nygift med den velhavende enkemand og kunstsamler don Rigoberto; hun ønsker nu kun at vinde sin unge stedsøns hjerte – men hvornår bliver kærligheden…
    Læs mere
  • Colombia - colombiansk litteratur

    Et sår fuldt af fisk

    Af Lorena Salazar Masso (f. 1991)

    Et sår fuldt af fisk

    En hvid kvinde og et sort barn tager på en langsom, farefuld rejse på floden gennem Colombias regnskov. Hvor skal de hen og hvorfor? Til læsere, der kan lide tænksomme romaner fra…
    Læs mere

    Livet i bakspejlet

    Af Marta Orrantia

    Livet i bakspejlet

    Hjertevarm og poetisk roman om alderdommen og de fortrydelser og skavanker, der følger med. 
    Læs mere

    Tiden ved Stillehavet

    Af Tomás González (f. 1950)

    Tiden ved Stillehavet

    Smuk colombiansk roman om radiologen Ignacio og hans store familie, der rejser til Stillehavskysten for at se på hvaler. År senere kigger Ignacio tilbage på denne sommer og blandet…
    Læs mere

    Kærlighed i koleraens tid

    Af Gabriel García Márquez

    Kærlighed i koleraens tid

    Fantastisk smuk og tragikomisk roman om en mand, der, i et koleraplaget Colombia, må vente 53 år, 7 måneder og 11 dage på at få den kvinde, han elsker.  
    Læs mere

    Breve fra en barndom

    Af Emma Reyes (f. 1919)

    Breve fra en barndom

    Brutale barndomserindringer i brevform fra 1920'ernes og 1930´ernes Colombia om en ensom opvækst uden omsorg er samtidig en poetisk fortælling fuld af håb og modstand.
    Læs mere

    Lyden af ting der falder

    Af Juan Gabriel Vásquez

    Lyden af ting der falder

    Roman om en sort periode af Columbias historie. Fortællingen om landets narkorelaterede konflikter flettes sammen med fortællerens historie Vinder af the International DUBLIN…
    Læs mere

    100 års ensomhed

    Af Gabriel García Márquez

    100 års ensomhed

    En gådefuld profeti, der går i opfyldelse, voldsomme og ødelæggende lidenskaber og civilisationens indtog er nogle af hovedingredienserne i denne fantastiske fortælling.
    Læs mere

    Carlos du som er borgmester

    Carlos vil være borgmester i den lille provinsby Támesis langt ude i Colombias bjerge, og det bliver han med hjælp fra de døde, nonnerne, luderne og 200 grønne papegøjer
    Læs mere

    Tilbage til den mørke dal

    Manuela har haft en hård opvækst i Columbia og genfinder sig selv som digter og elsker. I Madrid søger konsulen sin tabte elskede, Juana. Også digteren Rimbauds liv bidrager til…
    Læs mere

    At leve for at fortælle

    Af Gabriel García Márquez

    At leve for at fortælle

    "En forfatter har kun én bog i sig, og så skriver han den om og om igen", har Gabriel García Márquez efter sigende udtalt.
    Læs mere
  • Weimar-republikken i litteraturen

    Lunapark : Gereon Raths sjette sag

    Et bizart mord blandt SA-officerer bringer kriminalkommissær Rath på sporet af en forbryderring i en forladt forlystelsespark. Imens er der knas i ægteskabet med Charly, og den…
    Læs mere

    Oostende 1936

    Af Volker Weidermann (f. 1969)

    Oostende 1936

    En lille perle om eksilerede forfattere og kunstnere fra Tyskland og deres ophold i Oostende i årene inden Anden Verdenskrig.
    Læs mere

    Berlin Alexanderplatz

    Af Alfred Döblin

    Berlin Alexanderplatz

    Storbyromanen par excellence. Fortællingen om Franz Biberkopf og Berlin Alexanderplatz er en mesterlig skildring af den konfliktfyldte konfrontation mellem storbyen og individet.
    Læs mere

    Barn af verden

    Af Irmgard Keun

    Barn af verden

    Med et barns skarpe og naive blik får vi et rørende indblik i en familie på flugt i 30’ernes Europa og samtidig et rystende portræt af en alkoholiker.
    Læs mere

    Blodbrødre

    Af Ernst Haffner

    Blodbrødre

    Da den udkom i 1932, blev den forbudt af nazisterne og brændt på bålet. Barsk og sørgeligt aktuel roman om en flok gadebørn i 30’ernes Berlin.
    Læs mere

    Rosa

    Af Jonathan Rabb

    Rosa

    En rituel seriemorder er på spil i Berlin i 1919 - ryggene på de døde kvinder er skamferet. Hvorfor er de det? Vi kan lugte, smage og føle byen i Rabbs historiske kriminalroman.
    Læs mere

    Den våde fisk

    Af Volker Kutscher

    Den våde fisk

    Genudgivelse af Kutschers roman, der foregår i Berlin anno 1929. Her er korrupt politi, gryende nazibevægelse og nationalistiske ønsker om hævn efter 1. Verdenskrig. 
    Læs mere

    Den stumme død

    Af Volker Kutscher

    Den stumme død

    Vellykket gensyn med kriminalassistent Rath i denne krimi i førkrigstidens Berlin.
    Læs mere

    Goldstein

    Af Volker Kutscher

    Goldstein

    Det rammende tidsbillede af Weimarrepublikkens Berlin, de nuancerede personbeskrivelser og den gedigne spænding går op i en højere enhed i denne fremragende, tyske krimi.
    Læs mere

    Tysk mesterskab

    Af Richard Birkefeld og Göran Hachmeister

    Tysk mesterskab

    Benzin-os, motorcykler, væddeløb, en femme-fatale, brunskjorter og hovedløse lig – alt det går op i en højere enhed i denne velskrevne krimi fra 20’ernes Tyskland.
    Læs mere

    Dem der faldt i marts : Gereon Raths femte sag

    Året er 1933 og den tyske kriminalassistent Gereon Rath er netop begyndt at efterforske mordet på en tysk hjemløs krigsveteran. Men nazisternes stadige magtovertagelse gør livet…
    Læs mere
  • Litteratur fra Grænselandet

    Astrids somre : roman

    Af Annegret Friedrichsen

    Astrids somre : roman

    Astrid er fra Sydslesvig og barn af en dansksindet far og en tysk mor. I 1967 bliver hun for første gang sendt på sommerferie hos en familie i Vestjylland for at lære mere om…
    Læs mere

    Dagmar & Johannes

    Af Pernille Juhl (f. 1963)

    Dagmar & Johannes

    Pernille Juhl kombinerer kærlighed og krig i denne underholdende roman, som foregår i Sønderjylland og på Vestfronten under 1. Verdenskrig.
    Læs mere

    Sønderjylland : fortællinger fra grænselandet

    I den række af bøger, der kommer i anledning af 100-året for Nordslesvigs genforening med Danmark, skiller denne sig positivt ud med fantastiske fotos og begavede tekster.
    Læs mere

    Om hundrede år

    Af Anna Elisabeth Jessen

    Om hundrede år

    Anna Elisabeth Jessen, der har en baggrund som dokumentarist, skildrer en sønderjysk slægt gennem flere generationer med følgerne af Første Verdenskrig som den røde tråd.
    Læs mere

    Genforeningen : 1920

    Af Hans Schultz Hansen

    Genforeningen : 1920

    Der er meget at komme efter i den rigt illustrerede bog, der giver et godt indblik i både tiden før, under og ikke mindst efter Genforeningen og de to mindretal på begge sider.
    Læs mere

    Genforening

    Af Pernille Juhl (f. 1963)

    Genforening

    Levende og indsigtsfuldt portræt af en af hovedpersonerne bag kampen for at få Nordslesvig tilbage til Danmark, en kamp som kulminerede med afstemningen d. 10 februar 1920.
    Læs mere

    Jens og Marie : en genforeningsroman

    De historiske kendsgerninger danner en naturlig baggrund for den levende og nuancerede personbeskrivelse i Linda Lassens dokumentariske roman.
    Læs mere

    Genforeningen 1920 : da Danmark blev samlet

    Der vil uden tvivl komme flere bøger om Genforeningen frem til 100-årsdagen i 2020, men Simon Kratholm Ankjærgaards bog vil blive stående som et af de helt store værker.
    Læs mere

    Erna i krig

    Af Erling Jepsen (f. 1956)

    Erna i krig

    På samme tid et meget præcist billede af livet på Vestfronten og en røverhistorie af den ypperste slags. Én af Erling Jepsens allerbedste romaner.
    Læs mere

    Snedage

    Af Jan Christophersen

    Snedage

    En flot fortalt roman om hjemstavn – om at høre til og om at finde sig selv.
    Læs mere

    Stemte s’er

    Af Keld Conradsen

    Stemte s’er

    Fortælleren vender tilbage til sin barndomsby til sin mors begravelse. Et rørende og fængslende portræt af moren.
    Læs mere

    Fortiden er ikke hvad den har været

    Af Joachim Meyerhoff (f. 1967)

    Fortiden er ikke hvad den har været

    Meyerhoffs roman er underholdning i topklasse og ikke til at komme uden om, hvis man er til humoristiske bøger med vid og bid.
    Læs mere

    Christas to forlovelser

    Christas forlovede vender ikke tilbage fra 1. verdenskrig. I stedet bliver hun gift med hans soldaterkammerat og kommer til at leve et overklasseliv i Kolding. Som enke finder hun…
    Læs mere

    Over stregen - en Flensborg-krønike

    Dramatiseret familiekrønike som tager sin begyndelse i 1910, da den unge Maria tager til tysk Østafrika som missionærkone; Senere får vi skildret livet i Flensborg som dansksindet…
    Læs mere

    Men himlen lukker sine øjne

    Under 1. verdenskrig bliver de unge mænd i den lille dansksindede flække i Nordslesvig indkaldt til at kæmpe for tyskerne. Krigen og den spanske syge dræber mange, men trods alt…
    Læs mere

    De faderløse - en roman om Sydslesvig 1937-1950

    Romanen tager sit udgangspunkt i Sydslesvig i byerne Tønning og Slesvig og dækker årene 1937-1950. Vi følger drengene Wilhelm og Kars i deres opvækstår under og omkring 2.…
    Læs mere
    Sydslesvigpige

    Sydslesvigpige

    Af Karin Johannsen-Bojsen

    Sydslesvigpige

    Den sydslesvigske forfatter og kulturpolitiker Karin Johannsen-Bojsens (f. 1936) erindringer fra en barndom i grænselandet omkring 2. verdenskrig, om overflytning til dansk skole,…
    Læs mere

    Sydslesvigkvinde

    Af Karin Johannsen-Bojsen

    Sydslesvigkvinde

    Den sydslesvigske forfatter og kulturpolitiker Karin Johannsen-Bojsens beretter om studieårene i Danmark, Tyskland og England, tiden som lærer på Duborgskolen i Flensborg,…
    Læs mere

    Befrielse

    Af Gynther Hansen (f. 1930)

    Befrielse

    En midaldrende sønderjysk familiefar og bibliotekar ser tilbage på Besættelsen og tiden frem til nu med fokus på de svære minder om moderens alderdom, savnet af faderen og de…
    Læs mere

    Oprøret

    Af Siegfried Lenz

    Oprøret

    Da den 59-årige tesmager, Willy Wittmann mister smagsevnen og dermed livsgrundlaget, opsøger han sin bror, der er dambruger ved Slien. Men også hans livsgrundlag er truet
    Læs mere

    Når dagene strenges

    Af Hanne Reintoft

    Når dagene strenges

    Jens Peter deserterer fra tysk tjeneste under 1. verdenskrig og flygter til Danmark, men bliver efter genforeningen forenet med sin familie, selv om en del forbliver i Tyskland.
    Læs mere