Bog

Tysk mesterskab

Af (
2013
)

Anmeldelse

Tysk mesterskab af Richard Birkefeld og Göran Hachmeister

04 apr.13
AfAnne Grete Jacobsen
Skribent

Benzin-os, motorcykler, væddeløb, en femme-fatale, brunskjorter og hovedløse lig – alt det går op i en højere enhed i denne velskrevne krimi fra 20’ernes Tyskland.

”Det er hengivelsen, Arno. Forstår De, denne kunnen fortabe sig i hastigheden på den ene side og på den anden side dette vågne, dette anspændte, som tillader en at beherske denne raffinerede teknik.”

Richard Birkefeld og Göran Hachmeister er begge faghistorikere, og sammen har de skrevet flere romaner, som kombinerer krimigenren med historieskrivning, og de har fået stor succes i Tyskland. I Danmark debuterede de i 2011 med romanen ’Den, der bliver tilbage, har ret’. Den foregår i Berlin i de sidste dage under Anden Verdenskrig, og det er en roman, som jeg læste med stor fornøjelse.

I ’Tysk mesterskab’ bevæger de sig lidt længere tilbage i tiden, vi er nu i Weimarrepublikkens Tyskland midt 1920’erne. Det er en periode, som hos nogle er præget af vrede over fredsafslutningen efter Første Verdenskrig og økonomiske problemer, og der er kampe mellem kommunisterne og den voksende nationalsocialistiske bevægelse.

Centralt i bogen er to mænd, som kæmper om at vinde det første tyske mesterskab for motorcykler i 1926. Arno Lamprecht, som stammer fra arbejderklassen, og den adelige Falk von Dronte. Begge kommer fra München, og begge har i bogstaveligste forstand lig i lasten. Arno Lamprecht deltog i Første Verdenskrig, og efter krigsafslutningen havde han svært ved at finde ind i en almindelig hverdag. Efter en af sine branderter vågnede han op i sengen med sin kone liggende ved siden, dræbt og med hovedet hugget af. Arno bliver arresteret men bliver løsladt, da han har et alibi, som betyder, at han ikke har kunnet dræbe sin kone. Der dukker flere hovedløse lig op, og politiet mistænker stadig Arno for mordet på sin kone og de nye mord.

Falk von Dronte er også i søgelyset på grund af sin medvirken ved et mord i det nazistiske frikorps, og da liget bliver fundet, er der nogle, der bliver urolige. Falks kæreste er den meget moderne Thea, og da Arno lægger an på hende, bliver der endnu mere fjendskab mellem de to.

Der er fuld gas og fart på, og forfatterne styrer os frem til den helt store finale uden at slippe bremserne, for ”den, der bremser, taber”. ’Tysk mesterskab’  er en fantastisk flot fortalt roman. Jeg kunne på det nærmeste lugte benzinen og den afbrændte gummi, samtidig med at jeg har fået et godt indblik i en del at Tysklands dramatiske historie.

Bogdetaljer

Forlag
Klim
Oversætter
Jesper Høy Hansen
Faustnummer
29818339
Graphic
Joyce Groswiler
ISBN
9788771291803
Antal sider
327

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser