02 mar.11

Blog

Tør du læse noveller?

Kommentarer

9 kommentarer
fre, 04/03/2011 - 14:26

Aj, hvor fedt, at I diskuterer noveller. Jeg er vild med noveller, i hvert fald de gode af dem, fordi de er så stramme og gennemkomponerede. Ud over de rigtig gode novelleforfattere, der allerede er nævnt, Helle, Aidt og Munroe er også blandt mine favoritter, vil jeg gerne anbefale "Kort fortalt", en novelleantologi med danske noveller fra det seneste tiår. Jeg har pt. læst ca. en tredjedel, og der er mange gode. bl.a. Charlotte Weitzes "Mørke cyklister" og Kim Blæsbjergs "Novelle". Den med de mest insiterende billeder, som jeg stadig ikke kan få ud af mit hoved, er Jan Sonnergaards "Sidste søndag i oktober" - av, av, av. Forresten har Peter Seeberg også skrevet nogle fantastiske noveller, men det var jo dengang, man skrev på en helt anden måde.

 

AfMichael Krarup
fre, 04/03/2011 - 07:56

Jeg elsker at læse noveller. Men jeg har et problem med novellesamlinger... Der sker ofte det, når jeg læser novellesamlinger, at jeg læser flere noveller i træk. Og det kan novellerne - eller jeg - ikke klare. De glider sammen og bliver til én samlet masse og efterlader sig bare en stemning.

Jeg har derfor den politik, at jeg kun vil læse én novelle om dagen fra en novellesamling. At jeg så har svært ved at overholde det, er en anden sag... Men det har hjulpet. Historierne kommer til at stå skarpere og mere enkeltvis, når jeg (næsten) overholder den.

Storm P sagde om sine "fluer", at de skal snappes - ikke lappes. Det gælder også for noveller.

AfNina Wegner
tor, 03/03/2011 - 15:38

Noveller læste jeg mange af den gang jeg arbejdede i bogbussen. Jeg kunne lige nå et par stykker på en vagt - sådan lidt læsning mens chaufføren kørte bussen fra landsby til landsby. På den måde fik jeg et kendskab til fantastiske noveller som stadig bruger i min formidling. Jeg "glemmer" ret ofte at læse noveller, og det er superærgerligt, for jeg er fuldstændig enig i at det kan være unikke læseoplevelser. Der ligger meget "glemt novelle-guld" på bibliotekets hylder. Senest hørte jeg en lydbog, hvor Naja Marie Aidt læse sin egen samling "Bavian" - og det var en utroligt fin oplevelse.

Så det handler vel "bare" om at finde tid og lejlighed - hvad med om vi lige kunne liste lidt læsning ind på "kedelig" ikke-travl aftenvagt?

tor, 03/03/2011 - 16:36

Som svar til af Nina Wegner

Kære Nina (og Marit),

jeg er kun glad for, at "novellen" mere eller mindre frivilligt er taget et stykke op i litteratursidens til tider ret kaotiske W3-hierarki.

Tiden til at læse er altid kun for kort :o)

tor, 03/03/2011 - 15:05

...jeg anbefaler gerne Hans Otto Jørgensen: "Ove gasser op" (en "The Best of"-udgivelse) der er noget af det vildeste, jeg har læst af ham, hvis man undtager "Ida og Axel", som naturligvis er en lidt anden boldgade.

Noveller ugleset!? Njaah, måske i den store lånerstatistik, men kunstnerisk og kritikermæssigt tror jeg nu ikke. Det er ikke så længe siden, at Naja Marie Aidt fik en pæn pris for en fantastisk "Bavian".

Ellers ville jeg egentlig bare tiltrække mig lidt misundelse ved at nævne, at jeg er no.1 i køen til at kunne afhente Raymond Carver: "Her hvor jeg ringer fra" på det lokale :o)

AfLida Wengel
tor, 03/03/2011 - 15:11

Som svar til af JanHanPetersen (ikke efterprøvet)

Havde glemt den fantastiske Bavian - og ja hvor rart det må være at have Carver i hænderne om et øjeblik:-) Jeg glæder mig, men er længere nede i køen:-(

tor, 03/03/2011 - 17:08

Som svar til af lidas

...var vist den besked, Carver fik af sin forlægger sidst :o) En ganske modig forlægger.

Og det er netop novellens styrke: der er ikke plads til den brede pensel eller grovfilen. Så tænk dig godt om, inden du vælger værktøj.

"Bavian"-en er på alle måder fantastisk, Hans Otto J. altid, og tillad mig at reklamere lidt oveni for Auster:

"Den røde notesbog"s første halvdel er novelle-agtig, selvom anekdoterne er semi-biografiske. New York-trilogien helt sikkert pga de meget stramme strukturer, forfatteren sætter for sin fortælling.

Helle Helle? Ja, undskyld jeg bander :o)

Jeg elsker Helle Helle (og hun ved det ikke en gang), men hun er af og til genstand for en del beskydning. Heldigvis tog hun højde for den slags tilbøjeligheder i "Eksempel på liv".

AfLida Wengel
tor, 03/03/2011 - 14:23

Hej Marit.

Jeg er også en af dem der godt tør læse noveller. Jeg har med stor fornøjelse læst Jens Blendstrups "Pludselig flæben", som er sjov med en undertone af alvor. Har med lige så stor fornøjelse læst Katrine Marie Guldagers "Nu er vi så her" og "København". Anbefaler dem glad og gerne.
Noveller giver mig en hel verden på få sider, og ofte en hel del at tænke over:-)

Sidder netop nu med Alice Munros "Væk", som jeg glæder mig til at gå i gang med, så TAK Marit fordi du mindede mig om, hvor meget jeg holder af noveller.

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer