Bog
Værksteder : at skrive i lys og mørke
Af
(
2020
)
Otte nordiske forfattere interviewes om, hvordan de skaber litteratur i gedigen samtalebog.
Otte nordiske forfattere interviewes om, hvordan de skaber litteratur i gedigen samtalebog.
Anmeldelse
Værksteder : at skrive i lys og mørke
- Log ind for at skrive kommentarer
Otte nordiske forfattere interviewes om, hvordan de skaber litteratur i gedigen samtalebog
Jeppe Bangsgaard havde netop begyndt projektet med at interviewe otte nordiske forfattere, da Corona ramte verden i 2020. Det lykkedes ham at gennemføre sammen med fotografen Asger Mortensen, og i efteråret udkom denne smukke, lille bog, der har litteraturen i centrum. De otte forfattere, to danske, to islandske, en norsk, en svensk og to finske fortæller frit om hvor de arbejder, hvordan de arbejder, hvorfor de arbejder, hvilke problemer de har med at arbejde, hvad litteraturen gør ved dem.
Han har udvalgt dem helt subjektivt efter hvem, der sagde ham noget, men også lagt vægt at de skulle være fortællende forfattere, dvs. prosaister.
Det er tydeligt, at han respekterer forfatterne, og at de derfor åbner sig for ham og dermed for os. Og det er forunderligt, hvor forskellige de er. Per Petterson tilbringer hele dagen i sin skrivehytte og forlader den ikke før fyraften, heller ikke hvis han ikke får skrevet et ord. Litteraturen kan kun skabes i arbejdsværelset - at gå en tur er udelukket. Jón Kalman Stefánsson, derimod, tager løbeskoene på, når arbejdet kører fast. Auður Ava Ólafsdóttir står med sin laptop i vindueskarmen, mens Sofi Oksanen kan skrive overalt, men helst på altanen, for der må hun ryge. Nogen kan kun skrive, hvis de sidder ved skærmen, andre “skriver, når de ikke skriver”, som en siger i bogen.
Det er tydeligt, at det er litteraturen, det drejer sig om, privatlivet fylder meget lidt, ikke noget med livretter og yndlingsmusik. Det væsentlige i livet er litteraturen.
Nu er det jo så heldigt, at flere af forfatterne også er mine favoritter, og vi nyder i hele taget det privilegium at have så mange gode forfattere i Norden.
Glemmes skal ikke fotografierne. Asger Mortensen har tydeligvis lyttet med og lært sine motiver at kende. Han har fotograferet dem i deres omgivelser, mange fotos er slørede, men meget udtryksfulde.
De portrætterede forfattere er:
Danmark: Naja Marie Aidt og Helle Helle
Island: Auður Ava Ólafsdóttir og Jón Kalman Stefánsson
Norge: Per Petterson
Sverige: Lina Wolff
Finland: Sofi Oksanen og Kjell Westöö (finlandssvensk)
Brugernes anmeldelser