Bog

Sønderjylland : fortællinger fra grænselandet

Af (
2020
)

Anmeldelse

Sønderjylland : fortællinger fra grænselandet af Hans-Jørgen Bonnichsen

16 sep.20

I den række af bøger, der kommer i anledning af 100-året for Nordslesvigs genforening med Danmark, skiller denne sig positivt ud med fantastiske fotos og begavede tekster.

På mange måder adskiller Sønderjylland sig fra resten af kongeriget: på naturområdet med Nationalpark Vadehavet, der ikke ligner noget andet landskab i riget, på mentaliteten, hvor de mange år under tysk herredømme stadig sætter sit præg og ved at være det eneste sted i Danmark med et ikke-indvandret stort mindretal.

Umiddelbart ligner denne bog et festskrift, men tag ikke fejl: grænselandet er ikke uden problemer, og der stikkes ikke noget under stolen her. Gretelise Holm er i sit indlæg meget skarp og kritisk overfor den danskhed, hun rammende betegner som det mentale vildsvinehegn. Siegfried Matlok, tidligere chefredaktør for det tyske mindretals avis Der Nordschleswiger, kan berette om, at selv om vi bryster os af at være et verdensomspændende eksempel på fredelig sameksistens mellem mindretals- og flertalskultur, er alt ikke rosenrødt og slet ikke, hvis vi går kort tid tilbage.

Hovedvægten er på personlige erindringer, og her tager ikke mindst modeikonet Uffe Buchard kegler med en sprudlende beretning om barn- og ungdom i 1970’ernes Aabenraa.

Meget spændende er også forfatteren Anna Elisabeth Jessens fortælling om sit arbejde med den prisvindende radiodokumentar om lystløgneren Allan, der i det hedengangne Koplevs Krydsfelt fortalte om en familiefest, der gav Thomas Vinterberg baggrunden for filmen ’Festen’, men som viste sig at være opspind, noget han meget nødtvunget indrømmede inden sin for tidlige død overfor Jessen. Hendes research over hans liv tegner en meget original historie, der sagtens kan stå alene.

Imellem de større indlæg, der også kommer fra blandt andre Hans Jørgen Bonnichsen, Bertel Haarder og Søren Ryge Petersen, er der en række korte portrætter af markante personligheder i det sønderjyske, blandt andre slotsejerparret fra Gram, Sanne og Svend Brodersen, naturvejleder ved Vadehavscentret Christine Røllike Ditlefsen og kokken Jesper Koch fra Hotel Alsik i Sønderborg.

Udover de meget fængende og interessante tekster er bogens mange fotos, der er fra en lang række både professionelle fotografer og amatører, i sig selv bogen værd.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
48226272
ISBN
9788711911846
Antal sider
332

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer