Blog
Ny skønlitteratur - september 2021
Nyt fra Christian Jungersen, to stærke japanere og en ny Sally Rooney er bare et udsnit af, hvad vi har at glæde os til i årets første efterårsmåned.
Personligt har jeg allerede kastet mig over ‘Venligheden’ af John Ajvide Lindkvist, men vil også glæde mig til Sally Rooney og Sayaka Murata (hende med ‘Døgnkioskmennesket’). Men der skal også blive tid til et par krimier som optakt til Krimimessen, der i år undtagelsesvis ligger i begyndelsen af oktober.
Udvalget er som sædvanlig udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Bogforsider og oplysninger om bøgerne er hentet på forlagenes hjemmesider
De danske
Grundtvig er død af Laura Ringo
Petra vil gerne være forfatter, men bliver nødt til at tage et job på sin gamle højskole, hvor den provokerende skrivelærer hun i sin tid bagte på, nu er forstander og har afskaffet Højskolesangbogen og erklæret Grundtvig død. Hun bager stadig på ham.
Tilværelsen forstyrres yderligere af, at en af hendes kolleger er en succesfuld og prisvindende forfatter.
Forlaget præsenterer bogen som ”en sort komedie om magt, begær og uindfriede ambitioner i en højskoleboble langt fra virkeligheden”.
Udkommer 2. september på Gyldendal. 268 sider.
Dafnesyndromet af Siri Ranva Hjelm Jacobsen
Spekulativ fiktion med træk fra både gotisk litteratur og græsk mytologi.
I bogens tre dele befinder vi os dels i 1990’rne, 136 år senere og i sidste del møder vi nymfen Dafne, der for 4000 år siden blev forvandlet til et træ, da hun flygtede fra guden Apollon. Og hun er stadig vred.
”En sanselig og poetisk fortælling om forvandling, flugt og om at overskride sig selv og blive et med naturen” (forlaget).
Udkommer 2. september på Lindhardt & Ringhof. 225 sider
Om rovdyr og andre realiteter af Marina Cecilie Roné
Otte noveller, handler om den pagt, vi indgår med hinanden, og som vi værner om, kæmper for og så imod, forråder, føler os begrænset af og fortabt uden. Den ”handler om have et sted at sove uden frygt. Og om bagholdsangrebet. Mødre, fædre, børn, søskende, elskende, venner, naboer rystes eller ryster andre. Det er de historier, vi ikke fortæller hinanden, Roné tager fat i” (forlaget).
Udkommer 2. september på Gladiator. 180 sider
På undersiden af dagen af Emeli Bergman
For at komme på afstand af sin egen familie og sin brors død, rejser Anna til Paris for at arbejde som au-pair. Bogen handler om den situation, man er i, når man er ansat hos en familie, om den samtidige nærhed og afstand, når man tilbereder måltider til andre, passer børn, der ikke er ens egne.
Udkommer 15. september på Gutkind. 170 sider.
Steder på vejen af Peter Laugesen
“Fri til at sige noget ingen har bestilt/til ikke at skære op eller lime sammen/og ikke være den ene eller den anden//fri til at stå på den anden side i mørket og høre stjernerne hviske”.
Med ‘Steder på vejen’ afrunder Peter Laugesen den trilogi af digtsamlinger, der også består af ‘Aftenblade’ (2019) og ‘Vadehave’ (2020). Alle tre samlinger har de en særlig måde at forstå det mindste og største (forlaget).
Udkommer 23. september på Gyldendal. 80 sider
Du kan alt af Christian Jungersen
En ny bog fra Christian Jungersen ventes altid med spænding. I denne samtidsroman bliver Per skilt efter 22 års ægteskab, han siger sit job op, nu vil han have sin frihed og leve livet.
”Der brænder en ild i Per, og så begynder det en dag også at brænde rundt om ham. ’Du kan alt’ er en eksplosion af en roman om ti omtumlede år i Pers liv og en bog, der stiller spørgsmålet: Kan vi skabe et nyt liv, den dag det bliver nødvendigt? Kan vi gøre det igen og igen? Og hvad koster det?
Udkommer 24. september på Gyldendal. 752 sider.
Andet af interesse:
Diskodanserens død af Torben Munksgaard (Traum, 2). udkommer 1. september på Modtryk. 428 sider
Gladiator (Oxen, 5) af Jens Henrik Jensen. Udkommer 1. september på Politiken Forlag. 464 sider
De terminale kvinders klub af Susanne Staun. Udkommer 3. september på People’s. 264 sider
Vølvens vej – Snehild af Anne-Marie Vedsø Olesen. Udkommer 3. september på Lindhardt & Ringhof. 416 sider.
Oldtidssagaer i udvalg ved Annette Lassen. Udkommer 6. september på Gyldendal. 600 sider.
Ming Selskabet af Holger Dahl. Udkommer 6. september på Grønningen 1. ? sider
Forgabt af Bjørn Rasmussen (digte). Udkommer 16. september på Gyldendal. 90 sider
De oversatte
Venligheden af John Ajvide Lindqvist
Denne havde jeg overset i august, men da jeg er voldsomt glad for forfatteren og allerede i gang med at læse bogen, vil jeg lige gøre opmærksom på den.
”En knaldgul, aflåst container. – En efterårsmorgen i 2018 står den bare der, længst ude på havnekajen i Norrtälje. Ingen ved, hvor den kommer fra, eller hvem der ejer den. Og da den langt om længe åbnes, forandrer dens indhold alting i byen. Den dagligdags venlighed, som alle har taget for givet, smuldrer og forsvinder.
‘Venligheden’ er en roman om forandring, kærlighed og venskab og er John Ajvide Lindqvists hidtil mest ambitiøse tværsnit af samtiden i det mikrokosmos, der hedder Norrtälje” (forlaget).
Udkom 20. august på Modtryk. 693 sider. Oversat fra svensk af Anders Johansen.
Så tog jeg hjem af Karin Smirnoff
Karin Smirnoff sætter punktum for sin populære trilogi. ”Jana Kippo forlader Smalånger for at deltage i en udstilling i Stockholm. Dér stikker hendes fortid atter engang en kæp i hjulet, samtidig med at nye muligheder åbner sig. Måske indebærer det en chance for et værdigt liv. Med kærligheden og kunsten som kraft. Hvis ikke det var for John, Bror, Diana og de andre som kalder fra nord. ’Så tog jeg hjem’ afslutter den rå og medrivende fortælling om Jana Kippo og livet i de nordsvenske landsbysamfund.” (forlaget).
Udkommer 1. september på C&K. 368 sider. Oversat fra svensk af Birgitte Steffen Nielsen.
Prosa af Pushkin
For første gang får vi på dansk alle Pusjkins fortællinger og kortromaner, hvoraf mange har klassikerstatus. Man siger at Aleksandr Sergejevitj Pusjkin (1799-1837) grundlagde den russiske skønlitteratur både tematisk og sprogligt, og har præget hans efterfølgere Gogol, Turgenev, Dostojevskij, Tolstoj og Tjekhov.
Udkommer 2. september på Sisyfos. 360 sider. Oversat fra russisk af Marie Tetzlaff
La familia grande af Camille Kouchner
For første gang får vi på dansk alle Pusjkins fortællinger og kortromaner, hvoraf mange har klassikerstatus. Man siger at Aleksandr Sergejevitj Pusjkin (1799-1837) grundlagde den russiske skønlitteratur både tematisk og sprogligt, og har præget hans efterfølgere Gogol, Turgenev, Dostojevskij, Tolstoj og Tjekhov.
Udkommer 3. september på Grif. 200 sider. Oversat fra fransk af Tine Byrckel
Skønne verden hvor er du af Sally Rooney
Igen en kommende bestseller af irske Sally Rooney om yngre mennesker, som forsøger at finde ud af livet. ”Alice, Felix, Eileen og Simon er stadig unge – men livet er ved at indhente dem. De begærer hinanden, de vildleder hinanden, de finder sammen og går fra hinanden. De har sex, bekymrer sig over sex og over deres venskaber og den verden, de lever i. Står de som vidner i det sidste, oplyste rum inden mørket? Vil det lykkes dem at finde troen på det skønne i verden?” (forlaget)
Udkommer 7. september på Gutkind. 300 sider. Oversat fra engelsk af Karen Fastrup
Glem mig af Alex Schulman
“En personlig bog om medafhængighed og længslen efter at forsone sig med sin alkoholiserede mor. Det er sommer. Alex Schulman er på familiens ødegård og forsøger at overtale sin mor til at lade sig indlægge på en afvænningsklinik. For nu er det nok. Han vil have sin mor tilbage, men hvad gik der egentlig galt mellem dem?
Med et smertefuldt tilbageblik på sin barndom følger læseren det problematiske forhold mellem mor og søn og Alex’ desperate længsel efter at forstå og reparere forholdet.
‘Glem mig’ blev kåret som Årets bog i Sverige i 2017″ (forlaget).
Udkommer 8. september på Lindhardt & Ringhof. 240 sider. Oversat fra svensk af Charlotte Glahn
Jordboerne af Sayaka Murata
Nyt fra den japanske forfatter, der gav os ’Døgnkioskmennesket’. Igen møder vi en kvinde, der ikke er helt som alle andre, men lader som om. Hun er overbevist om, at hun er blevet kontaktet af aliens, der vil befri hende fra et liv, der føles helt forkert. ”Romanen slutter på en uforglemmelig måde, der har fået læsere over hele verden til at måbe af forbløffelse og gispe af rædsel. En original romanhybrid af absurd fantasi og kras realisme” (forlaget).
Udkommer den 17. september 2021. 240 sider. Oversat fra japansk af Mette Holm
De tabte minders ø af Yoko Ogawa
Forlaget skriver: ”På en isoleret ø begynder tingene langsomt at forsvinde. Pludselig en morgen vågner øboerne op til en verden uden fugle, uden roser, uden parfume. De mystiske mindejægere fra det hemmelige politi sørger for, at ikke kun tingene, men også alle minderne om dem, forsvinder … De tabte minders ø er en håbefuld dystopi. En poetisk og rå roman om mindernes kraft, livets største tab og den kærlighed, som ingen ondskab kan tage fra de elskende ”
Udkommer 30. september på Gyldendal. 304 sider. Oversat fra japansk af Mette Holm.
Andet af interesse:
Dødens time af David Baldacci. Udkommer 2. september på Lindhardt & Ringhof. 568 sider. Oversat fra amerikansk af ?
Bag dem synger døden af Karin Fossum (Konrad Sejer, 14). Udkommer 3. september på Gyldendal. 384 sider. Oversat fra norsk af Ida Jessen
De andre af C.J. Tudor. Udkommer 6. september på Lindhadt & Ringhof. 416 sider. Oversat fra engelsk af Poul Bratbjerg
Sigt højt af Heléne Holmström. Udkommer 7. september på Flamingo. 346 sider. Oversat fra svensk af Rikke Toft Kleemann
Et liv som dit af Sophie Kinsella. Udkommer 9. september på Flamingo. 384 sider. Oversat fra engelsk af Dorte Andersson
Når solen går ned af Nora Roberts. Udkommer 16. september på Flamingo. 518 sider. Oversat fra amerikansk af Annemette Goldberg
Bogklubben ved verdens ende af Frida Skybäck. Udkommer 16. september på Gyldendal. 416 sider. Oversat fra svensk af Brian Christensen
Krybdyrmemoirer af Silje O. Ulstein. Udkommer 22. september på Gutkind. 380 sider. Oversat fra norsk af Rolf Stavnem.
Skæbnens blå tråde af Lars Mytting (2. del af ‘Søsterklokkerne’). Udkommer 23. september på Gyldendal. 480 sider. Oversat fra norsk af Rolf Stavnem.
Krimimessen: Kommende krimier – september
Nyt fra Christian Jungersen, to stærke japanere og en ny Sally Rooney er bare et udsnit af, hvad vi har at glæde os til i årets første efterårsmåned.
Personligt har jeg allerede kastet mig over ‘Venligheden’ af John Ajvide Lindkvist, men vil også glæde mig til Sally Rooney og Sayaka Murata (hende med ‘Døgnkioskmennesket’). Men der skal også blive tid til et par krimier som optakt til Krimimessen, der i år undtagelsesvis ligger i begyndelsen af oktober.
Udvalget er som sædvanlig udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Bogforsider og oplysninger om bøgerne er hentet på forlagenes hjemmesider
De danske
Grundtvig er død af Laura Ringo
Petra vil gerne være forfatter, men bliver nødt til at tage et job på sin gamle højskole, hvor den provokerende skrivelærer hun i sin tid bagte på, nu er forstander og har afskaffet Højskolesangbogen og erklæret Grundtvig død. Hun bager stadig på ham.
Tilværelsen forstyrres yderligere af, at en af hendes kolleger er en succesfuld og prisvindende forfatter.
Forlaget præsenterer bogen som ”en sort komedie om magt, begær og uindfriede ambitioner i en højskoleboble langt fra virkeligheden”.
Udkommer 2. september på Gyldendal. 268 sider.
Dafnesyndromet af Siri Ranva Hjelm Jacobsen
Spekulativ fiktion med træk fra både gotisk litteratur og græsk mytologi.
I bogens tre dele befinder vi os dels i 1990’rne, 136 år senere og i sidste del møder vi nymfen Dafne, der for 4000 år siden blev forvandlet til et træ, da hun flygtede fra guden Apollon. Og hun er stadig vred.
”En sanselig og poetisk fortælling om forvandling, flugt og om at overskride sig selv og blive et med naturen” (forlaget).
Udkommer 2. september på Lindhardt & Ringhof. 225 sider
Om rovdyr og andre realiteter af Marina Cecilie Roné
Otte noveller, handler om den pagt, vi indgår med hinanden, og som vi værner om, kæmper for og så imod, forråder, føler os begrænset af og fortabt uden. Den ”handler om have et sted at sove uden frygt. Og om bagholdsangrebet. Mødre, fædre, børn, søskende, elskende, venner, naboer rystes eller ryster andre. Det er de historier, vi ikke fortæller hinanden, Roné tager fat i” (forlaget).
Udkommer 2. september på Gladiator. 180 sider
På undersiden af dagen af Emeli Bergman
For at komme på afstand af sin egen familie og sin brors død, rejser Anna til Paris for at arbejde som au-pair. Bogen handler om den situation, man er i, når man er ansat hos en familie, om den samtidige nærhed og afstand, når man tilbereder måltider til andre, passer børn, der ikke er ens egne.
Udkommer 15. september på Gutkind. 170 sider.
Steder på vejen af Peter Laugesen
“Fri til at sige noget ingen har bestilt/til ikke at skære op eller lime sammen/og ikke være den ene eller den anden//fri til at stå på den anden side i mørket og høre stjernerne hviske”.
Med ‘Steder på vejen’ afrunder Peter Laugesen den trilogi af digtsamlinger, der også består af ‘Aftenblade’ (2019) og ‘Vadehave’ (2020). Alle tre samlinger har de en særlig måde at forstå det mindste og største (forlaget).
Udkommer 23. september på Gyldendal. 80 sider
Du kan alt af Christian Jungersen
En ny bog fra Christian Jungersen ventes altid med spænding. I denne samtidsroman bliver Per skilt efter 22 års ægteskab, han siger sit job op, nu vil han have sin frihed og leve livet.
”Der brænder en ild i Per, og så begynder det en dag også at brænde rundt om ham. ’Du kan alt’ er en eksplosion af en roman om ti omtumlede år i Pers liv og en bog, der stiller spørgsmålet: Kan vi skabe et nyt liv, den dag det bliver nødvendigt? Kan vi gøre det igen og igen? Og hvad koster det?
Udkommer 24. september på Gyldendal. 752 sider.
Andet af interesse:
Diskodanserens død af Torben Munksgaard (Traum, 2). udkommer 1. september på Modtryk. 428 sider
Gladiator (Oxen, 5) af Jens Henrik Jensen. Udkommer 1. september på Politiken Forlag. 464 sider
De terminale kvinders klub af Susanne Staun. Udkommer 3. september på People’s. 264 sider
Vølvens vej – Snehild af Anne-Marie Vedsø Olesen. Udkommer 3. september på Lindhardt & Ringhof. 416 sider.
Oldtidssagaer i udvalg ved Annette Lassen. Udkommer 6. september på Gyldendal. 600 sider.
Ming Selskabet af Holger Dahl. Udkommer 6. september på Grønningen 1. ? sider
Forgabt af Bjørn Rasmussen (digte). Udkommer 16. september på Gyldendal. 90 sider
De oversatte
Venligheden af John Ajvide Lindqvist
Denne havde jeg overset i august, men da jeg er voldsomt glad for forfatteren og allerede i gang med at læse bogen, vil jeg lige gøre opmærksom på den.
”En knaldgul, aflåst container. – En efterårsmorgen i 2018 står den bare der, længst ude på havnekajen i Norrtälje. Ingen ved, hvor den kommer fra, eller hvem der ejer den. Og da den langt om længe åbnes, forandrer dens indhold alting i byen. Den dagligdags venlighed, som alle har taget for givet, smuldrer og forsvinder.
‘Venligheden’ er en roman om forandring, kærlighed og venskab og er John Ajvide Lindqvists hidtil mest ambitiøse tværsnit af samtiden i det mikrokosmos, der hedder Norrtälje” (forlaget).
Udkom 20. august på Modtryk. 693 sider. Oversat fra svensk af Anders Johansen.
Så tog jeg hjem af Karin Smirnoff
Karin Smirnoff sætter punktum for sin populære trilogi. ”Jana Kippo forlader Smalånger for at deltage i en udstilling i Stockholm. Dér stikker hendes fortid atter engang en kæp i hjulet, samtidig med at nye muligheder åbner sig. Måske indebærer det en chance for et værdigt liv. Med kærligheden og kunsten som kraft. Hvis ikke det var for John, Bror, Diana og de andre som kalder fra nord. ’Så tog jeg hjem’ afslutter den rå og medrivende fortælling om Jana Kippo og livet i de nordsvenske landsbysamfund.” (forlaget).
Udkommer 1. september på C&K. 368 sider. Oversat fra svensk af Birgitte Steffen Nielsen.
Prosa af Pushkin
For første gang får vi på dansk alle Pusjkins fortællinger og kortromaner, hvoraf mange har klassikerstatus. Man siger at Aleksandr Sergejevitj Pusjkin (1799-1837) grundlagde den russiske skønlitteratur både tematisk og sprogligt, og har præget hans efterfølgere Gogol, Turgenev, Dostojevskij, Tolstoj og Tjekhov.
Udkommer 2. september på Sisyfos. 360 sider. Oversat fra russisk af Marie Tetzlaff
La familia grande af Camille Kouchner
For første gang får vi på dansk alle Pusjkins fortællinger og kortromaner, hvoraf mange har klassikerstatus. Man siger at Aleksandr Sergejevitj Pusjkin (1799-1837) grundlagde den russiske skønlitteratur både tematisk og sprogligt, og har præget hans efterfølgere Gogol, Turgenev, Dostojevskij, Tolstoj og Tjekhov.
Udkommer 3. september på Grif. 200 sider. Oversat fra fransk af Tine Byrckel
Skønne verden hvor er du af Sally Rooney
Igen en kommende bestseller af irske Sally Rooney om yngre mennesker, som forsøger at finde ud af livet. ”Alice, Felix, Eileen og Simon er stadig unge – men livet er ved at indhente dem. De begærer hinanden, de vildleder hinanden, de finder sammen og går fra hinanden. De har sex, bekymrer sig over sex og over deres venskaber og den verden, de lever i. Står de som vidner i det sidste, oplyste rum inden mørket? Vil det lykkes dem at finde troen på det skønne i verden?” (forlaget)
Udkommer 7. september på Gutkind. 300 sider. Oversat fra engelsk af Karen Fastrup
Glem mig af Alex Schulman
“En personlig bog om medafhængighed og længslen efter at forsone sig med sin alkoholiserede mor. Det er sommer. Alex Schulman er på familiens ødegård og forsøger at overtale sin mor til at lade sig indlægge på en afvænningsklinik. For nu er det nok. Han vil have sin mor tilbage, men hvad gik der egentlig galt mellem dem?
Med et smertefuldt tilbageblik på sin barndom følger læseren det problematiske forhold mellem mor og søn og Alex’ desperate længsel efter at forstå og reparere forholdet.
‘Glem mig’ blev kåret som Årets bog i Sverige i 2017″ (forlaget).
Udkommer 8. september på Lindhardt & Ringhof. 240 sider. Oversat fra svensk af Charlotte Glahn
Jordboerne af Sayaka Murata
Nyt fra den japanske forfatter, der gav os ’Døgnkioskmennesket’. Igen møder vi en kvinde, der ikke er helt som alle andre, men lader som om. Hun er overbevist om, at hun er blevet kontaktet af aliens, der vil befri hende fra et liv, der føles helt forkert. ”Romanen slutter på en uforglemmelig måde, der har fået læsere over hele verden til at måbe af forbløffelse og gispe af rædsel. En original romanhybrid af absurd fantasi og kras realisme” (forlaget).
Udkommer den 17. september 2021. 240 sider. Oversat fra japansk af Mette Holm
De tabte minders ø af Yoko Ogawa
Forlaget skriver: ”På en isoleret ø begynder tingene langsomt at forsvinde. Pludselig en morgen vågner øboerne op til en verden uden fugle, uden roser, uden parfume. De mystiske mindejægere fra det hemmelige politi sørger for, at ikke kun tingene, men også alle minderne om dem, forsvinder … De tabte minders ø er en håbefuld dystopi. En poetisk og rå roman om mindernes kraft, livets største tab og den kærlighed, som ingen ondskab kan tage fra de elskende ”
Udkommer 30. september på Gyldendal. 304 sider. Oversat fra japansk af Mette Holm.
Andet af interesse:
Dødens time af David Baldacci. Udkommer 2. september på Lindhardt & Ringhof. 568 sider. Oversat fra amerikansk af ?
Bag dem synger døden af Karin Fossum (Konrad Sejer, 14). Udkommer 3. september på Gyldendal. 384 sider. Oversat fra norsk af Ida Jessen
De andre af C.J. Tudor. Udkommer 6. september på Lindhadt & Ringhof. 416 sider. Oversat fra engelsk af Poul Bratbjerg
Sigt højt af Heléne Holmström. Udkommer 7. september på Flamingo. 346 sider. Oversat fra svensk af Rikke Toft Kleemann
Et liv som dit af Sophie Kinsella. Udkommer 9. september på Flamingo. 384 sider. Oversat fra engelsk af Dorte Andersson
Når solen går ned af Nora Roberts. Udkommer 16. september på Flamingo. 518 sider. Oversat fra amerikansk af Annemette Goldberg
Bogklubben ved verdens ende af Frida Skybäck. Udkommer 16. september på Gyldendal. 416 sider. Oversat fra svensk af Brian Christensen
Krybdyrmemoirer af Silje O. Ulstein. Udkommer 22. september på Gutkind. 380 sider. Oversat fra norsk af Rolf Stavnem.
Skæbnens blå tråde af Lars Mytting (2. del af ‘Søsterklokkerne’). Udkommer 23. september på Gyldendal. 480 sider. Oversat fra norsk af Rolf Stavnem.
Krimimessen: Kommende krimier – september
Kommentarer