Bog

Goldstein

Af (
2013
)

Anmeldelse

Goldstein af Volker Kutscher

14 maj.13

Det rammende tidsbillede af Weimarrepublikkens Berlin, de nuancerede personbeskrivelser og den gedigne spænding går op i en højere enhed i denne fremragende, tyske krimi.

Bogen er tredje, selvstændige bind i serien om politimanden Gereon Rath. Endnu er hverdagen nogenlunde normal i Berlin i 1931, men den økonomiske krise strammer til, nazisterne bliver mere synlige i gadebilledet, og deres had til jøder og kommunister giver anledning til voldelige episoder. Rath er som mange andre krimihelte noget af en ensom ulv, der arbejder bedst alene. Han bøjer gerne et par regler for at få retfærdigheden til at ske fyldest, men i bund og grund er han en hæderlig politimand som de fleste andre politifolk bortset fra enkelte brodne kar.

Rath bliver sat til at babysitte Goldstein, en amerikansk jøde og gangster, der er ankommet til Berlin. Rath keder sig bravt, mens han sidder vagt uden for Goldsteins hotelværelse uden anelse om, at gangsteren har fundet et smuthul og uhindret bevæger sig rundt i Berlin imens. Snart kommer der dog så meget gang i de kriminelle begivenheder, at Rath får mere end nok at se til.

Plottet er meget komplekst, og der er mange handlingstråde, som der krydsklippes imellem, men Kutscher sammenføjer dem med sikker hånd uden at efterlade løse ender. To unge hjemløse overraskes af politiet under et indbrud i et stormagasin. En politimand bliver skyld i den enes død, og hans veninde bliver nu jaget vildt, fordi hun var vidne til drabet. Det trækker desuden op til bandekrig, da to medlemmer fra rivaliserende bander bliver myrdet. En hemmelig organisation, der ikke viger tilbage for mord, bliver afdækket, og endelig er der Goldstein, som formodes at have mord på programmet. Det er indviklet, fordi alt ikke er, som det ser ud til på overfladen.

Kutscher har et sikkert greb om sine personer. De er levende mennesker med flere sider, og det gælder også nogle af forbryderne. Selvfølgelig er der også lidt amourøse forviklinger. Rath har et noget usikkert forhold til en ung jurist, der har svært ved at slå igennem i en mandsdomineret verden. De skændes og forsones i én uendelighed, ikke mindst fordi de begge skjuler sider af deres arbejde for den anden.

Bogen er lang, hele 634 sider, men det er ikke en side for meget. Der er spænding fra første side, og den holder sig usvækket bogen igennem. Læseren suges ind i handlingen og har svært ved at lægge bogen fra sig, men forfatteren byder ikke kun på action. Hjemløsemotivet føjer en gribende dimension til handlingen, og bogen emmer af atmosfære. Når Rath bevæger sig gennem Berlins forskellige kvarterer, bliver byen meget nærværende for læseren. Lige fra de fattige, triste kvarterer, hvor de hjemløse holder til, til de smukke kvarterer med store huse og haver.

Det bliver spændende at se, hvordan serien udvikler sig, og hvor langt op i tiden Kutscher bevæger sig. Han har bevist, at han hører til blandt eliten af krimiforfattere, og hans bøger kunne sagtens gå hen og opnå lige så høj status som Philip Kerrs beslægtede Berlin Noir-serie.

Bogdetaljer

Forlag
Sohn
Oversætter
Hanne Lund
Faustnummer
29814783
Graphic
John Ovesen
ISBN
9788771220759
Antal sider
634

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer