Bog

Rød april

Af (
2014
)

Anmeldelse

Rød april af Santiago Roncagliolo

18 jul.14

Satirisk, samfundskritisk krimi om Perus blodige historie. Sydamerikansk roman når den er bedst.

Har du lyst til at kende mere til Perus nutidshistorie? Kan du lide en samfundskritisk krimi? Holder du af sydamerikansk litteratur? Der er mange grunde til at læse denne roman, som fortæller en voldsom og barsk historie med en god portion humor. Når romanen så også er velkomponeret og skrevet i et flot sprog er det klart, at denne roman har fået mange fine priser – også udenfor Sydamerika.

Assisterende distriktsanklager Félix Chacaltana Saldívar er vendt tilbage til sin fødeby Ayacucho sydvest for hovedstaden Lima. Her har han indrettet sit hus med den afdøde mors genskabte soveværelse, hvor han mindes, udøser sin kærlighed og henter godkendelse til sine handlinger. Chacaltana er en komisk figur med sin moderbinding og sin insisteren på bureaukratiske rapporter, men han er også en god øjenåbner for læseren. I hans første sag, hvor man finder et brændt og groft mishandlet lig, tror han, at det er guerillaorganisationen ”Den lysende sti”, der står bag. Organisationen var særlig aktiv i 1980’erne og blev nedkæmpet med militær magt i 1992.

Chacaltana bliver hurtigt belært om, at ”her i landet er der ingen terrorisme, og der er en ordre fra højeste sted”. Drabet er begået Askeonsdag under optakten til den hellige påskeuge, hvor Ayacucho er kendt for sin katolske fest med store optog gennem byen, der tiltrækker mange turister. Den officielle linje er derfor, at man for alt i verden skal undgå at skræmme turisterne væk. Magthaverne vil have sagen lukket, men da flere bestialske mord bliver begået, beslutter Chacaltana selv at undersøge forholdene. For at afværge hans indblanding bliver han sendt ud til en lille landsby for at være valgtilforordnet. Her lærer han, og dermed læseren, meget mere om den eksisterende undertrykkelse og militærets brutalitet.

Det er historien om et samfund uden meget håb om retfærdighed, et samfund hvor mange hellere vil dø end leve, og hvor livet opleves som et helvede. Det politiske budskab om et korrupt samfund under indflydelse af præsidenten, militæret, den katolske kirke og lokal overtro er her elegant pakket ind som en politiroman.

Bogdetaljer

Forlag
Turbine
Oversætter
Rigmor Kappel Schmidt
Faustnummer
50986578
Graphic
Juan Pablo Rada
ISBN
9788771415667
Antal sider
297

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer