Af bibliotekar Marit Haugaard, Århus Kommunes Biblioteker
Giv ham en almisse, kvinde,
for der er intet i livet
der kan sammenlignes med afsavnet
ved at være blind i Granada.
(Andalusisk copla)
Byen Granada ligger mellem Vegaen og Sierraen, dvs. mellem markerne og bjergene (Sierra Nevada). Midt i byen knejser Alhambra på én bjergtop og ser over på en anden, hvor det gamle araberkvarter Albaicin ligger.
Nedenfor ligger resten af Granadas gamle bykerne, der ikke er ret stor. Udenom en uskøn krans af bygninger fra Franco-tiden og udenom igen det sædvanlige industribælte. Denne dualitet er kendetegnende for Granada: på den ene side Alhambra, det smukkeste ens øje kan falde på, Albaicins charmerende haver, hvor dog kun de færreste har adgang, men blot aner gennem en port, idet den lukkes, eller en bourgainvillea, der vælder ud over en mur, og Alcaicerías (den gamle arabiske bazar) smalle, krogede gader; på den anden side betonbygninger, brede, trafikfyldte og larmende hovedgader, der skærer igennem det hele.
Samme dualitet oplever man i Granadas forhold til den digter, der sammen med Alhambra har sat byen på verdenskortet, Federico García Lorca. Byen kan efterhånden ikke ignorere ham, som den har gjort i mange år efter hans død, men helt stolt af ham er den heller ikke; han passer ikke ind i borgerskabets billede af en digter.
Først i 100-året for hans fødsel, hvor han blev fejret i hele verden, tog man sig sammen og oprettede et museum for ham i familiens tidligere landsted Huerta de San Vicente. Den store hedder nu Parque de Federico García Lorca og skal med tiden blive en stor og flot rosenhave.
Ligeledes var García Lorcas forhold til sin hjemby dobbeltsidet. Han følte sig kvalt af dens indelukkede atmosfære, men kunne samtidig ikke leve uden sit elskede Granada. Kun her kunne han føle sig tryg, og det er skæbnens ironi, at det var her han mod alles råd søgte hen, da borgerkrigen var ved at være en realitet i sommeren 1936, en beslutning der skulle vise sig at være fatal.
Fuente Vaqueros
Han fødtes i 1898 i landsbyen Fuente Vaqueros 17 km. fra Granada i den gade, der i dag hedder Calle Poeta García Lorca, 4. Huset er i dag museum for ham, der er flere daglige rundvisninger, og man kan bl.a. se den seng, han (af guiden altid kaldet El Maestro=Mesteren) blev født i, den vugge han sov i samt meget af familiens husgeråd. Førstesalen er indrettet til et udstillingslokale for hans digteriske virksomhed.
Link: Museo Garcia Lorca
Asquerosa/Valderrubio
Da García Lorca var ni, flyttede familien til nabolandsbyen, Asquerosa, hvor de boede et par år, før de slog sig ned i Granada. De beholdt huset i Asquerosa som landsted, og her skrev den unge García Lorca sine første digte og dramaforsøg.
Da familien García Lorca boede i landsbyen hed den Asquerosa, et arabisk navn, der på spansk betyder ‘ækel, modbydelig’, derfor ændrede man i 1940’erne navnet til det nuværende Valderrubio.
Alhambra
Når man bor i Granada, kan man ikke komme uden om Alhambra, og det var da også her, han sammen med komponisten Manuel de Falla og andre, genoplivede den originale andalusiske sangtradition Cante Jondo ved at arrangere en Cante Jondo festival i sommeren 1922. Den fandt bl.a. sted i Alhambra Palace Hotel med García Lorcas oplæsning af egne digte, der var flamenco-dans, og ganske impulsivt gav Andrés Segovia et flamenco-nummer på sin guitar, selv om det ikke lige var hans genre. Den afsluttende konkurrence fandt sted inde i Alhambra på Plaza de los Aljibes med den storslåede udsigt til Albaicin.
Link: Manuel de Falla Museum
Huerta de San Vicente
I 1925 udskiftede García Lorcas far landstedet i Asquerosa med et andet i passende afstand fra Granada og opkaldte det efter sin hustru Vicenta. I dag har byen - og ikke den smukke del - omkranset den, og når man står ved vinduet i García Lorcas arbejdsværelse, kræver det en vis grad af fantasi at forestille sig den paradisiske udsigt over sletterne mod bjergene og den ro og det lys, som García Lorca flere gange priste i breve til vennerne.
Også her er der rundvisninger hver time af en meget engageret og vidende guide. Han ville dog ikke vise terrassen på første sal frem; hårdt presset - og fordi jeg var den eneste gæst på rundvisningen og lovede ikke at sige det til nogen - fik jeg lov. 100 meter borte drøner trafikken afsted, og boligblokkene tårner sig op, man ønsker ikke at spolere gæsternes indtryk af et landsted.
Det giver faktisk et lille kick at stå ved García Lorcas arbejdsbord, forestille sig, at man sidder der, vender hovedet og ser bjergene i det fjerne. Og at tænke sig, at her blev hans store skuespil, f.eks. Blodbryllup, til.
Link: Huerta de San Vicente
García Lorcas død
García Lorca blev henrettet af civilgarden i borgerkrigens første dage i landsbyen Viznar uden for Granada. Han stødte civilgarden og borgerskabet i sin hjemby på manchetterne, han var anderledes, han havde ledet republikkens omrejsende arbejderteater, La Barraca, han var homoseksuel, han havde udtalt, at 1492 havde været et katastrofeår for spansk kultur, da de sidste arabere sammen med jøderne blev fordrevet fra Granada, bare én af disse ting ville have været nok til en dødsdom.
Der findes spaniere i dag, der mener, at hans berømmelse skyldes den voldsomme og myteomspændte død. En ringere digter kunne måske have opnået litterær berømmelse i nogen tid på den baggrund, men García Lorca er i en helt anden liga; havde han fået lov til at dø af alderdom, ville han have været spansk litteraturs grand old man.
Hvis du vil vide mere om Federico García Lorca:
Bøger:
Ian Gibson: Federico García Lorca; oversat fra engelsk/spansk af Peer Sibast. Husets Forlag, 1998. - 762 sider.
Ian Gibson: The assasination of Federico Garcóa Lorca. Penguin Books, 1983. 272 sider.
N.C. Wolthers: Mordet på Federico García Lorca. Husets Forlag, 1988. - 61 sider.
Arturo Barea: Lorca: digteren og hans folk; oversat af Elsa Gress.Schultz, 1963. 148 sider
N.C. Wolthers: Mordet på Federico García Lorca. Husets Forlag, cop. 1988. - 61 sider
Federico García Lorca: Troldmanden fra Granada: essays, foredrag, reportager og interviews om digtning, teater og folklore / Federico García Lorca ; udvalg, noter og oversættelse: Peer Sibast. Husets Forlag, 1998. 318 sider.
Ian Gibson: En Granada, su Granada: guía de la Granada de Federico García Lorca. Diputación Provincial de Granada, 1997 (spansksproget)
Internetsider:
http://www.boppin.com/lorca/ (engelsksproget)
http://www.kirjasto.sci.fi/fglorca.htm (engelsksproget)
http://www.aboutgranada.com/
Kommentarer