Bog

Skamlebben

Af (
2018
)

Anmeldelse

Skamlebben af Anne Mette Kærulf Lorentzen

26 sep.18
AfJette S. F. Holst
Skribent

Charmerende autofiktiv tegneserie om at springe ud som homo med forsinkelse.

41-årige Louise er gift med Peter, som hun har fire børn med. De bor i et stort hus, og på papiret ser alt fantastisk ud. Men Louise har en hemmelighed, som hun knap tør indrømme for sig selv. Hun har lyst til kvinder. Ægteskabet knager, og parterapi bringer dem ikke tættere sammen. Og mens Louise i det skjulte prøver at date en kvinde, får Peter nok. Han orker ikke mere og vil skilles. For Louise bliver det lejligheden til at springe ud, men hvad siger vennerne, børnene og ikke mindst hendes forældre?

’Skamlebben’ er en autofiktiv tegneserie af den debuterende forfatter Anne Mette Kærulf Lorentzen. Det er historien om en kvinde, der hele sit liv har opfyldt samfundets forventninger for pludselig at opdage, at hun ikke har været tro mod sig selv. Vi følger, hvordan det er at springe ud som voksen, og oplever omgivelsernes reaktioner på godt og ondt.

Jeg er meget imponeret over denne debut. Både over den velfortalte historie og de fantastiske tegninger med de antropomorfiske figurer, der ubesværet formidler de svære følelser. Valget af Louise som kanin reflekterer både frygtsomhed (frygten for omgivelsernes reaktion på hendes seksualitet) og stærk seksualdrift (som bliver sluppet løs, da hun prøver sex med kvinder), mens veninden Jane er en bjørn, som udstråler styrke. Jane er da også en tryg støttepille for Louise gennem skoletiden og i voksenlivet.

Titlen ’Skamlebben’ signalerer en grovhed, der står som en stærk kontrast til både fortællingen og selve udgivelsen, som er i blødt bind og trykt på et lækkert tykt papir. Farveskalaen holder sig i lyserøde og lysegrønne toner, som skaber en fornemmelse af et intimt univers. Vi kommer helt tæt på, uanset om vi følger Louises barndoms forelskelse i en skoleveninde, Peters natlige onani eller Louises gamle forældre, der ikke umiddelbart forstår datterens snak om at være ulykkelig gift.

AMKL fortæller med charmerende følsomhed og en kærlig humor om et svært emne, og uanset seksualitet kan ’Skamlebben’ anbefales som en rigtig fin tegneserie, der kan læses af alle.

Bogdetaljer

Forlag
Cobolt
ISBN
9788770857260
Antal sider
141

Tema

Tema

Tema

Mangfoldighed

Litteraturen har altid været med til at skubbe grænser, når det gælder identitet og mangfoldighed.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser